Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Haberler > Bilim ve Teknoloji
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - 55 bin kat hızlı süperbilgisayar !!!!
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

55 bin kat hızlı süperbilgisayar !!!!

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
Fırtına Açılır Kutu Gör
Moderator
Moderator


Kayıt Tarihi: 11-09-2008
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 689
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı Fırtına Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: 55 bin kat hızlı süperbilgisayar !!!!
    Gönderim Zamanı: 13-11-2008 Saat 22:11
 
 
 
 
Evinizdekinden 55 bin kat hızlı süperbilgisayar.

Küresel iklim değişimleri ve Uzay’ı izlemek için kullanılan Jaguar adlı süperbilgisayar, evinizdekinden bir hayli hızlı.

Amerika’da bulunan Oak Ridge Ulusal Laboratuvarlarındaki süperbilgisayar, Dünya üzerinde yaşayan tüm insanların saniyede bir matematiksel hesaplama yapmasıyla 650 yılda hesaplayabilecekleri kadar veriyi yalnızca bir günde hesaplıyor.

Bilim insanlarının Jaguar ismini taktıkları 100 milyon dolarlık bilgisayar, bilimsel hesaplamalar yapan bilgisayarlar içerisinde dünyanın en hızlı olanı. Sıradan bir bilgisayardan 55 bin kat daha hızlı olan bilgisayar, saniyede 1 katrilyon matematiksel hesap yapabiliyor.

Dünyada ondan daha hızlı tek bir bilgisayar var, o da New Mexico’da Amerikan Los Alamos Ulusal Laboratuvarında nükleer silahlar üzerine gizli bir amaçla kullanılan isimsiz bir bilgisayar.

Jaguar, küresel iklim değişiklikleri, gözlemlenemeyen uzay meseleleri ve alternatif enerji kaynakları gibi insanlık için önemli konuların araştırılmasında gerekli olan hesaplamaları yapacak.

Cray Inc. tarafından üretilen Jaguar, geçtiğimiz Haziran ayında 500 süperbilgisayarı denetleyen araştırmacılar tarafından Dünyanın en hızlı 5. bilgisayarı olarak ilan edilmişti. Orak Ridge Laboratuvarındaki araştırmacılar, geçtiğimiz Pazartesi günü donanım güncellemesi yapılan Jaguar’ın Dünya’nın en hızlı bilimsel hesap makinesi haline geldiğini belirttiler. Bilgisayar 4 yıldır kullanılıyor.

Geçtiğimiz günlerde süperiletkenlik üzerinde hesaplamalar yaparken 1.3 petaflop’tan daha fazla işlem yapan Jaguar’ın teorik üst sınırının ise ise 1.64 petaflop olduğu belirtiliyor.

*1 Petaflop: Saniyede 1 katrilyon işlem.

Kaynak

Bir deli rüzğar olurum alırım seni burdan kaybolurum
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.188 Saniyede Yüklendi.