Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Kaðýt-Kalem Kriptolojisi (Affine and Hill Cipher)

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8597
Tarih: 17-05-2024 Saat 10:05


Konu: Kaðýt-Kalem Kriptolojisi (Affine and Hill Cipher)
Mesajı Yazan: megabros
Konu: Kaðýt-Kalem Kriptolojisi (Affine and Hill Cipher)
Mesaj Tarihi: 18-04-2010 Saat 11:36

Afin Þifreleme Yöntemi
Tarihi ve Tanýmý:

Simetrik (Sezar þifreleme metodu) þifreleme yöntemi ile yazý üzerinde 27 farklý dönüþüm yapýlabiliyordu. Biz Ýngiliz alfabesini göz önünde tutarsak 26-1=25 dönüþümden söz etmemiz gerekir. Buda simetrik þifreleme yönteminin güvenli olmadýðýný gösterir. Afin yöntemi ile simetrik þifreleme yöntemi biraz daha genelleþtirilmiþtir ve güvenlik azda olsa simetrik þifreleme yöntemine göre daha güçlüdür. Tabi bu kaðýt kalem kriptolojisinin bir örneði olduðundan bunu günümüz koþullarýna göre düþünürsek. Çok çok zayýf bir yöntem olduðunu görürüz. Fakat bu bize kriptolojinin temel mantýðýný kavratmak için güzel bir örnek teþkil etmektedir.

y=(ax+b)MODm fonksiyonunu göz önüne alalým.

Burada x düz metindeki harflerin sayýsal karþýlýðý, m düz metinde kullanýlan alfabenin karakter sayýsý, a ve b gizli sayýlarýmýz ve y de fonksiyonumuzun iþlem sonucunda aldýðý deðerdir. Y nin x e geri dönüþümü ise x=ters(a)(y-b)MODm formülü yardýmýyla hesaplanýr. Ters(a), a ile çarpýmýnýn modülo m e göre sonucu 1 olan sayýdýr. Bunun kýsaca þöyle ifade edebiliriz.

(a*ters(a))MODm=1

Aþaðýdaki örnekte gördüðümüz gibi y=11x+4MOD26 þifreleme fonksiyonunu kullandýðýmýz da E ve S harfleri W ve U þeklinde þifreli hallerini alýr. Hesap modülo 26 aritmetiðini içerdiðinden, eðer çarpan 26 ile en büyük ortak bölene sahip ise bazý karakterler beklenen sonucu vermeyebilir. Bu yüzden m ve a nýn en büyük ortak böleni 1 olmalýdýr. Yani aralarýnda asal olacak þekilde seçmeliyiz.

Örnek:

Farzedelim ki mesaj y=(11x+4)MOD26 fonksiyonu ile þifrelensin. Þifreli metnimiz MONEY. Öncelikle düz metnimizdeki her bir karakterin aþaðýda verilen listedeki olduðu gibi 0 ile 25 arasýndaki sayýsal deðerlerini bulmalýyýz.

A-0
B-1
C-2
D-3
E-4
.
.
.
Y-24
Z-25

Böylece MONEY metnimizin uygun sayýsal deðerleri 12, 14, 13, 4 ve 24 tür. Buradaki her bir deðer için daha önce belirlediðimizy=(11x+4)MOD26 fonksiyonunu kullanýrsak.

M: y =(11*12+4)MOD26=6 ---- G

O: y =(11*14+4)MOD26= 2 ----- C

N: y=(11*13+4)MOD26=17 ----- R

E: y=(11*4+4)MOD26=22 ----- W

Y: y=(11*24+4)MOD26=8 ----- I

Böylece bulduðumuz þifreli metnimiz “GCRWI” olur.

Þifre çözümü:
Þifre çözümü (deþifreleme) için y fonksiyonunu aþaðýdaki gibi deðiþtirelim.

x=(ters(a)(y-b)MODm deþifreleme fonksiyonumuz

a=11 ve b=4 demiþtik.

Böylelikle x=ters(11)(y-4)MOD26 yý elde edebiliriz.

Ters(11)MOD26=19 ve bu þekilde deþifreleme fonksiyonumuz x=19(y-4)MOD26 olur.

Þimde þifreli metnimiz olan “GCRWI” deki her bir karakterin karþýlýðý olan sayýsal deðeri tablomuzdan bulalým. 6,2,17,22,8 dir.

G: x=19*(6-4)MOD26=12 ------M

C: x=19*(2-4)MOD26=14 ------ O

R: x=19*(17-4)MOD26= 13 ---- N

W: x=19*(22-4)MOD26=4 ----- E

I: x=19*(8-4)MOD26=24 ------ Y

Bu sayede düz metnimize ulaþýrýz “MONEY”.

Analiz:
Düz metindeki her bir karakterin y=(ax+b)MODm fonksiyonu ile þifrelendiði bildiðimizden Afin yöntemini iki lineer denklemin çözümüyle kýrabiliriz.

Örneðin
IF” ----- “PQ

I---P: 8a+b=15MOD26

F---Q: 5a+b=16MOD26

Bu iþlemin sonucunda a=17 b=9 çýkar. Böylelikle verilen metin kolayca kýrýlabilir.

Hill Cipher
Tarihi ve Tanýmý:


Hill þifreleme yöntemi bir blok þifreleme örneðidir. Blok þifrelemeyi de þöyle ifade edebiliriz. Düz metni bitiþik ve ayný uzunluktaki bloklara bölme, her bloðu þifreleyerek þifreli metin bloklarýna dönüþtürme ve bu þifreli bloklarý þifreli metin çýktýsý olarak gruplamaktýr. Hill þifreleme yöntemi Lester Hill tarafýndan bulunmuþ ve 1929 yýlýnda yayýnlanmýþtýr.

Örnek:


Bir mesajý Hill yöntemi ile belli bir düzen içinde þifrelememiz gerekir. Öncelikle mesajýn göndericisi ve alýcýsý bir anahtar nxn lik A matrisi üzerinde anlaþmýþ olmalýlardýr. Bu A matrisini seçerken dikkat etmemiz gereken bir özellik ise MOD26 ya göre terslenebilen bir matris olmasýdýr. Düz metin n uzunluðundaki bloklar þeklinde þifrelenir. Aþaðýdaki örnekte A 2x2 lik bir matris ve mesajýmýz 2 karakterli bloklar halinde þifrelenecektir.

Anahtar Matrisimiz: A;


Mesajýmýz: MISSISIPI

Öncelikle bloklara bölelim. Bu sayede mesajýmýz MI-SS-IS-SI-PP-I halini alýr.

Ýlk bloðumuz MI dir. Bu seferde bloðumuzdaki karakterlerin harf tablosundaki yerine göre aldýðý deðerlerden oluþan matrisimizi oluþturalým. M->12, I->8 olduðundan


Gönderenin hesaplamasý gereken ise;


Bu iþlem yapýldýðýnda ilk iki karakterin þifreli karþýlýðý 2 ile 8 olacaktýr. Bu deðerlerin alfabetik karþýlýðýnada bakýldýðýnda CI çýktýsýný elde etmiþ oluruz.

Bu iþlemi düz metnimizdeki her bloða uygularsak

Düz Metin: MI-SS-IS-SI-PP-IK

Þifreli Metin: CI-KK-GE-UW-ER-OY

Düz metnimizde son bloða K eklememizin sebebi. Son bloðun uzunluðunu da 2 yapmaktýr.

Hill yönteminin en önemli özelliðini de burada görmüþ oluruz. S veya P nin yan yana kullanýmýnda S->K olmuþ sonradan ise S->E ve S->U olmuþtur. Dolayýsýyla Hill yöntemi ile düz metindeki karakterleri maskeleyebiliriz.

Þifre Çözümü (Deþifrelenmesi) :
Mesajýn deþifrelenmesi için öncelikle anahtar matrisimiz olan A matrisinin tersi hesaplanmalýdýr


Anahtar matrisin tersi ile þifreli karakter çiftlerinin çarpýmý bize düz metni verir.

Anahtar Matrisimiz: A;


Þifreli Metnimiz: CIKKGEUWEROY

Deþifrele için ilk bloðumuzu seçelim CI


mod26) dir.

Mesaj deþifrelendiðinde ilk iki karakterin sayýsal deðeri olan 12 ve 8 sayýlarý bulunur. Bunlarda CI -> MI demektir. Mesajý alan kiþi elinde bulunan þifreli metindeki her bir karakter bloðu için bu iþlemi uygular.

Saygýlar.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat