Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Online Tehlikeler Ve Tehtidler

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8527
Tarih: 15-05-2024 Saat 22:06


Konu: Online Tehlikeler Ve Tehtidler
Mesajı Yazan: megabros
Konu: Online Tehlikeler Ve Tehtidler
Mesaj Tarihi: 07-04-2010 Saat 14:56

Online Tehlikeler Ve Tehtidler !


 
 
Bilgisayarýmýzda, hiçbir yerde saklamadýðýmýz kadar fazla kiþisel bilgi saklýyoruz. Buna raðmen gereken önlemleri almadýysanýz becerikli bir hacker’ýn bu bilgileri çalmasý hiç de zor deðil. Oysaki deðerli bilgilerinizi korumak için bir güvenlik uzmaný olmak zorunda deðilsiniz.

Bugün kullanýlan online dolandýrýcýlýk yöntemlerinden bazýlarý bütçenizi ciddi biçimde sarsabilir, banka hesabýnýzý boþaltabilir veya kimlik bilgilerinizin hýrsýzlara satýlmasýna sebep olabilir. Kendinizi bazý tehlikelerden korumak için güdüleriniz yeterli olabilir. Ama bazý güvenlik sorunlarýyla baþa çýkabilmek için biraz PC ve internet bilgisine de sahip olmanýz gerekiyor. Bu yazýmýzda, internetten gelen 10 farklý tehlike üzerinde duracaðýz ve bunlardan nasýl korunabileceðinizi açýklayacaðýz.

1. Phishing

Phishing’in bu yýl içinde ülkemizde büyük bir patlama yaptýðý ve çoðu internet bankacýlýðý kullanýcýsýnýn hala bu tuzaða düþtüðü su götürmez bir gerçek. Phishing (balýk avlama) yönteminin prensibi, sizi bir þekilde kandýrarak banka hesap bilgilerinizi kendi elinizle dolandýrýcýya vermenizi saðlamak. ‘Oltaya takýlýrsanýz’ dolandýrýcý çok kýsa bir sürede hesabýnýzý boþaltabiliyor veya yüklü faturalarla karþýlaþmanýza sebep olabiliyor.

Phishing saldýrýsý genelde bankanýzdan gönderilmiþ gibi görünen bir e-postayý almanýzla baþlar. Bu e-postalarda bankanýn kullandýðý e-posta formatý kullanýlýr ve ilk bakýþta oldukça inandýrýcý görünür. E-posta mesajýnda, herhangi bir sebepten dolayý hesap bilgilerinizi doðrulamanýz gerektiði belirtilir ve bu amaçla bir form doldurmanýz istenir. Oysa e-postadaki linke týkladýðýnýzda açýlan web sayfasý bankanýza ait deðil, dolandýrýcý tarafýndan hazýrlanmýþ sahte bir sayfadýr. Forma girdiðiniz kiþisel veriler ve kredi kartý bilgileri de anýnda dolandýrýcýnýn e-posta adresine gönderilir.

Phishing yönteminden korunmak için biraz saðduyulu davranmanýz yeterli. Öncelikle, bankanýzýn hiçbir zaman e-posta yoluyla bilgi talebinde bulunmayacaðýný bilmelisiniz. Böyle bir e-postayý banka dýþýnda bir þirketten aldýysanýz, e-postadaki linki dikkatle inceleyin. Þirketin resmi web adresi yerine farklý bir adres görüyorsanýz, özellikle bu adres çeþitli rakamlardan oluþuyorsa kesinlikle týklamayýn. E-postadaki yazým ve noktalama hatalarý da size önemli bir ipucu verebilir. Türkçe bilgisi genelde ilkokul düzeyinde olan dolandýrýcýlarýn yazdýðý mesajlarda çok fazla imla hatasý bulunduðunu görüyoruz. Bu sahte e-postalarý resmi ve hatasýz bir üsluptan ayýrt etmekte fazla zorlanmayacaksýnýz.

2. 4-1-9 yöntemi

4-1-9 yönteminin orijinali Nijerya’dan türemiþtir. Bu dolandýrýcýlýk yönteminde, eline büyük miktarda para geçecek olan birisi, iþlem masraflarýný karþýlayamadýðý için parayý teslim alamamaktadýr. Bizim karþýlaþtýðýmýz örneklerin bazýlarýnda dolandýrýcýya dedesinden miras kalýyor, bazýsý altýn madeni keþfediyor, bazýlarýna da piyangodan büyük ikramiye çýkýyordu. Bu kiþilerin banka masraflarýný karþýlamayý kabul edip parayý gönderirseniz, kendilerinden bir daha asla haber alamazsýnýz.

Bu yöntemin güncel bir türevi de Avrupa Lotosu veya Uluslar Arasý Loto’yu konu alýyor. Size gönderilen e-postada, Amsterdam’da yapýlan çekiliþte adýnýzýn çýktýðýndan ve büyük bir ikramiye kazandýðýnýzdan bahsediliyor. Parayý almak için yapmanýz gereken tek þey vergisini ve diðer masraflarýný karþýlamak.

Bu yöntemden korunmanýn en basit yolu bu tür e-postalarý görür görmez silmek. Hiç kimse size boþ yere para vermez ve katýlmadýðýnýz bir çekiliþi kazanamazsýnýz. Para hýrsýna yenik düþmeniz büyük bir aptallýk olacaktýr.

Saygýlar.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat