Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Malezyadan uzayda ibadet rehberi

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Haberler
Forum Adı: Bilim ve Teknoloji
Forum Tanımlaması: Bilimsel veriler, uzay bilimleri, bilgisayar teknolojilerindeki yeni geliþmeler, yeni çýkan dijital ürünler, yeni icat ve buluþlar... ve dahasýna bu bölümden ulaþabilirsiniz.
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=3310
Tarih: 19-05-2024 Saat 10:42


Konu: Malezyadan uzayda ibadet rehberi
Mesajı Yazan: yks
Konu: Malezyadan uzayda ibadet rehberi
Mesaj Tarihi: 09-10-2007 Saat 08:14
 

10 Ekim’de Rus uzay mekiðiyle ilk astronotunu uzaya göndermeye hazýrlanan Malezya, 18 sayfalýk ibadet rehberi hazýrladý. Amaç, uzayda nasýl abdest alýnacaðý, kýblenin nasýl bulunacaðý, namaz vakitleri gibi konularda Müslüman astronotlara yardýmcý olmak.

KUALA LUMPUR - 1985 yýlýnda Suudi Arabistanlý araþtýrmacý Prens Sultan, uzaya giden ilk Müslüman olmuþtu. Geçen yýl ise Ýran asýllý Müslüman kadýn Anuþeh Ensari, 20 milyon dolar ödeyerek uzaya turist olarak gitti.

10 Ekim’de Kazakistan’dan fýrlatýlacak Rus uzay mekiðindeki ekipte de Malezyalý bir Müslüman bulunacak.

Þeyh Muzhaphar Sukhor’un Ramazan ayýnýn son günlerini Uluslararasý Uzay Ýstasyonu’nda geçirecek olmasý, uzayda ibadet tartýþmalarýný gündeme getirdi.

Bunun üzerine Malezya Din Ýþleri Bakanlýðý, Müslüman astronotlarýn uzay ortamýnda nasýl ibadet edeceklerini açýklayan 18 sayfalýk bir rehber hazýrladý.

‘Uluslararasý Uzay Ýstasyonu’nda Ýslami ibadetleri uygulama kýlavuzu’ adlý kitap, uzayda abdest almak, kýbleyi bulmak, namaz vakitleri ve oruç süresi gibi konularda Müslüman astronotlara yardýmcý olmayý amaçlýyor.

Gelecekte uzaya gidecek diðer Müslüman astronotlar için rehber çeþitli dillere çevrilecek.

Malezyalý astronot, bir yandan uzay çalýþmalarýný yaparken, diðer yandan da dini görevlerini yerine getirmeye çalýþacaðýný söylüyor. Þeyh Sukhor, yine de seferi sayýlacaðý için orucunu kaza edebileceðini belirtiyor.

22 yýl önce uzaya giden Sultan Prens de, uzayda oruç tuttuðunu ve dua ettiðini; ancak namaz kýlarken hem kýbleyi bulmakta hem de yerçekimsiz ortamda secde etmekte güçlük çektiðini açýklamýþtý.

 



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat