Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Off-Topic > Genel
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Mayına karşı tam koruma !!!!
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Mayına karşı tam koruma !!!!

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
Fırtına Açılır Kutu Gör
Moderator
Moderator


Kayıt Tarihi: 11-09-2008
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 689
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı Fırtına Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Mayına karşı tam koruma !!!!
    Gönderim Zamanı: 21-02-2009 Saat 19:40

 

 

Otokar, KAYA isimli mayın korumalı zırhlı aracını ilk kez görücüye çıkarıyor.

Otokar, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de bu yıl dokuzuncusu düzenlenen savunma sanayii fuarı IDEX 2009’a katılıyor. Abu Dabi Uluslararası Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen fuarda 40’a yakın ülkeden dünyanın önde gelen savunma sanayii şirketleri yer alıyor.

IDEX’te Otokar, yeni mayın korumalı zırhlı personel taşıyıcı aracı KAYA’yı, dünyaca ünlü taktik tekerlekli zırhlı aracı Cobra’yı ve zırhlı personel taşıyıcısı ZPT’yi sergiliyor.

Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, bu aracı son dönemdeki ihtiyaçları göz önüne alarak geliştirdiklerini söyledi. Görgüç, şöyle konuştu:

"Bugün Türk ve dünya ordularında 25 binden fazla askeri aracımız aktif olarak kullanılıyor. Bu araçlarımız farklı coğrafi bölgelerde ve farklı koşullarda kendini ispat etmiş araçlar. Mayına karşı koruma da bu özelliklerden bir tanesi. Özellikle COBRA aracımızla bu alanda kazandığımız büyük deneyimimiz var. Gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda, bu birikimimizi daha fazla personel taşıyabilecek, arazi kabiliyeti yüksek bir araca taşımak istedik. KAYA bu şekilde doğdu. Mayın korumalı araçlar alanında şu anda dünyada tartışılan en önemli konu taşıma kapasitesi, mayına dayanıklılık ve üstün arazi performansını birarada optimum şekilde sunabilmek... Otokar olarak KAYA zırhlımız ile bunu başardığımıza inanıyoruz.”

KAYA’nın seri üretime hazır olduğunu ve KAYA ile Otokar’ın taktik tekerlekli araç ailesinin büyüdüğünü belirten Görgüç; “KAYA ile hedefimiz ihracat pazarlarına açılmak. KAYA’nın çok kısa bir sürede benimsenerek, dünyada savunma alanında maliyet etkin ve uygun bir çözüm olacağına inanıyoruz. IDEX de yeni aracımızı tanıtmak için iyi bir fırsat” dedi.

 
 
 KAYA NASIL BİR ARAÇ ??
 
 
 
 
KAYA aracında, Otokar’ın mayına karşı korumalı araç konusunda COBRA zırhlısı ile kazandığı deneyim ve bilgi birikimi kullanıldı. Araçta mayına karşı üstün koruma sağlarken, benzersiz arazi kabiliyetleri ile de ideal bir birleşim sunması hedeflendi. Bu nedenle KAYA, üstün arazi performansı ile kendini dünyada kanıtlamış olan Daimler Chrysler Unimog 5000 yürür şasisi üzerinde tasarlandı. Araçta üstün koruma için monokok bir zırhlı gövde kullanıldı.

KAYA 4x4 taktik tekerlekli zırhlı aracında sürücü ile mürettebat bölümleri ayrı olarak geliştirildi. 12 kişilik mürettebat taşıma kapasitesine sahip araçta Otokar mühendisleri, içerideki personeli korumak için özel olarak mayına ve patlamaya karşı korumalı koltuk sistemleri tasarladı. Araç iç tasarımında ise gerektiğinde tahliyenin hızlı ve kolay sağlanması hedeflendi. 

KAYA aracının mayın dayanım konsepti, Otokar tarafından sanal ortamda özel yazılımlar kullanılarak gerçekleştirilen mayın patlama simülasyonlarıyla oluşturuldu. Simulasyonlarda aracın farklı lokasyonlarda gerçekleştirilen patlama denemeleri ile araca optimum mayın koruması sağlandı. İlk prototipin 2008 yılında tamamlanmasının ardından aracın uluslararası askeri standartlara göre yapılan performans testleri ve otomotiv performans testleri de başarı ile tamamlandı. KAYA aracı, farklı arazi koşullarında da başarıyla test edildi.

KAYA aracı kullanıcı istek ve ihtiyaçları doğrultusunda farklı görevlere uyabilecek değişik konfigürasyonlarda da tasarlanabilecek bir yapıya sahip. Modüler tasarımının sonucu KAYA aracı gerektiğinde mayın korumalı yük  taşıyıcı araç olarak da kullanılabiliyor.


Bir deli rüzğar olurum alırım seni burdan kaybolurum
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.172 Saniyede Yüklendi.