Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

ABD'nin Küresel Gözetim Sistemi

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8548
Tarih: 07-05-2024 Saat 09:21


Konu: ABD'nin Küresel Gözetim Sistemi
Mesajı Yazan: megabros
Konu: ABD'nin Küresel Gözetim Sistemi
Mesaj Tarihi: 07-04-2010 Saat 23:48

Ýkinci Dünya Savaþýndan sonra Sovyetler Birliði ile "Soðuk Savaþ" döneminin baþlamasýyla ABD dünya çapýnda istihbarat faaliyetlere aðýrlýk verdi.ABD'nin gözetim sistemiyle ilgili aþaðýdaki bilgiler, farklý ülkelerden çeþitli yazarlar tarafýndan ortaya konmuþtur, ve Ýnternet'te de kolayca bulunabilir.

Bunlarla ilgili olarak oldukça ayrýntýlý bilgiler içeren Faruk Bildirici'nin
Ýletiþim yayýnlarýnda çýkan "Gizli Kulaklar Ülkesi" isimli kitabýndan
aþaðýdaki bölümleri aktarýyoruz:

Amerika nasýl dinliyor ?

Amerika'da dinleme faaliyetlerini yürüten üç ayrý kuruluþ bulunuyor; NSA


(Ulusal Güvenlik Ajansý), FBI (Federal Araþtýrma Bürosu) ve CIA.ABD'nin en büyük kulaðý' olan NSA, Baþkan Harry S. Truman'ýn 24 Ekim 1952'de imzaladýðý 'çok gizli' genelgeyle kuruldu. Kuruluþtan, ne ABD Kongresi'nin haberi oldu, ne de kamuoyunun.

Truman bu yeni kurluluþa, dünya çapýnda iletiþim istihbaratý görevi verdi. Önceleri diplomatlarýn ve askerlerin þifreli telsiz görüþmelerini dinleyen NSA,daha sonralarý uluslarasý sivil telefon görüþmelerini dinleyen NSA, daha sonralarý uluslarasý sivil telefon görüþmelerini dehedefleri arasýna aldý.

1960'lý ve 70'li yýllarda ortaya çýkan yönlü telsiz haberleþme ve uydu
teknolojisi NSA\'nýn iþini daha da kolaylaþtýrdý. Artýk havaya çýkan hiçbirradyo sinyali, hiçbir telefon görüþmesi NSA\'nýn dünya yüzeyine daðýlmýþ binlerce uzmanýnýn eline düþmekten kurtulamýyordu.

NSA, 1952'de kurulduktan hemen sonra, gizli bir iç yönetmelik çýkararak CIA ile iþbölümü yaptý. CIA de bir yýl sonra, kendi sýnýrlarýnýn belirlemek amacýyla FBI ile pazarlýða oturdu. CIA'nin ülke içindeki faaliyet alaný çizildi. CIA, Ayný kitapta "Gözetim Teknolojisi" bölümü altýnda, ABD'nin meþhur "ECHELON" sistemi açýklanýyor:

Elektronik postadadki yeni avcý Bilgi güvenliði tartýþmalarý gürültüsü sürerken, istihbarat örgütleri bilgisayar aðlarýna sýzma teknolojisinde epeyce yol katetmiþlerdi bile. Neredeyse sýzamýyacaklarý bilgisayar aðý kalmadý. Telefon görüþmelerinde hedef sözcükleri tarayabilen sistemleri 1970'lerden itibaren kullanmaya baþlayan NSA, 1980'lerin sonuna doðru, bilgisayarlarý da kapsayan yeni bir sistem geliþtirdi.

'Global bir network sistemi' olarak tanýmlanan 'ECHELON', telefonlarýn
yanýsýra teleks, faks ve internette 'hedef sözcükleri' tayabiliyor.
Milyonlarca mesaj arasýndan aranan sözcüklerin kullanýldýðý elektronik mesajlarý tespit edebiliyor. 'ECHELON sözlüðü'nde bulunan hedef sözcükleri tarayan bilgisayarlar, ayný anda gelen mesajlarý sýraya koyarak taramayý sürdürebiliyor.


'ECHELON' haberleþme aðý, Kuzey Amerika'da üç, Ýngiltere'de iki, Almanya, Japonya ve Yeni Zelanda'da birer, Avustralya'da iki üsden oluþuyor. Eskiden tüm dünyaya yayýlan yüzlerce üsden yapýlan dünyayý dinleme faaliyeti, artýk sadece 10 üs ile dünyanýn etrafýnda dönen yüzlerce uydularýn ortak faaliyetiyle sürdürülüyor. Çeþitli ülkelerin haberleþme uydularý da ECHELON\'un hedefleri arasýnda yer alýyor.
 
Saygýlar.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat