Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bilgisayara USB bellek takarken dikkat!

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8543
Tarih: 05-05-2024 Saat 13:18


Konu: Bilgisayara USB bellek takarken dikkat!
Mesajı Yazan: megabros
Konu: Bilgisayara USB bellek takarken dikkat!
Mesaj Tarihi: 07-04-2010 Saat 17:26

Kiþisel bilgilerden hesap numaralarýna büyük bir veri hazinesi haline gelen sanal ortamda artýk bilgisayarlarý çökerterek iþlevsiz hale getiren virüsler yerine, söz konusu bilgileri kopyalayan casus yazýlým solucanlar cirit atmaya baþladý.


Dünyanýn önde gelen antivirüs yazýlým þirketlerinden ESET, 2010 yýlý ocak ayýnda dünyada en yüksek karþýlaþýlan tehdidin yüzde 9,90 ile "Win32/Conficker" adlý solucan (worm) türü olduðunu açýkladý.

Geliþen teknoloji sayesinde banka iþlemlerinden alýþveriþe pek çok iþlemin sanal ortamdan yapýlmasý hayatý kolaylaþtýrýrken, bir çok riski de beraberinde getiriyor. Suç þebekeleri artýk, banka soymak yerine hesaplara ulaþmak için solucan denilen casus yazýlýmlarý kullanýyor. Söz konusu tehdide dikkat çeken, dünyanýn en çok kullanýlan antivirüs programlarýndan NOD32’yi geliþtiren yazýlým kuruluþu ESET, bilgisayarlara yönelik yeni yýlýn ilk Dünya Tehdit Raporu’nu yayýnladý. ESET’in geliþmiþ raporlama ve takip sistemi ThreatSense.Net® analizlerine göre Conficker, yeni yýlda da liderliði kimseye býrakmadý.

Conficker, 2009 yýlý boyunca zararlý yazýlýmlar arasýnda dünyada en yüksek tehdit olma özelliðini kimseye býrakmadý. Bu özelliðini 2010’a da taþýyan tehlikeli solucan, iþletim sisteminde bulduðu açýk sayesinde geçerli kullanýcý bilgilerine ihtiyaç duymadan sisteme girebiliyor. Conficker bir bilgisayarda çalýþtýrýldýðýnda, Windows Otomatik Güncelleþtirmeler, Windows Güvenlik Merkezi, Windows Defender ve Windows Hata Raporlama gibi sistem hizmetlerini devre dýþý býrakýyor. Daha sonra, ek bir yazýlým indirip kiþisel bilgilere kötü amaçlý kiþiler tarafýndan ulaþýlmasýný saðlýyor.

ESET, Conficker gibi tehditlerden korumak için sistem yamalarýný güncel tutmak, Autorun yani "otomatik çalýþtýr" özelliðini devre dýþý býrakmak ve paylaþýlan klasörleri sýnýrlamak gibi bazý basit önlemler ile koruma saðlanabileceðini aktarýyor. ESET ayrýca NOD32 Antivirus 3.0 ve üstü sürümlerin bu virüsü tespit edip temizleyebildiklerini de bildiriyor.

JAVASCRÝPTÝ DEVRE DIÞI BIRAKIN!

En yüksek tehditler arasýnda yüzde 7,37 ile ocak ayýnýn ikincisi olan INF/Autorun’ýn sýralamasý son üç aydýr hafif düþüþ içerisinde. Bu tehdit çok revaçta olan USB Flash Disk gibi çýkarýlabilir aletlerden geliyor. "INF/Autorun" olarak tanýmlanan ve kendilerini bu tür ürünlere kopyalayan zararlý yazýlýmlar, bilgisayarýn otomatik olarak devreye girmesi nedeniyle bir anda sisteme yayýlabiliyor.

Win32/PSW.OnLineGames da yüzde 6,23 ile üçüncü sýrada. Bu türden Truva Atlarý, oyuncularý hedefleyen phishing saldýrýlarýnda kullanýlýyor ve çoðunlukla oyunculara ait bilgileri çalabilmek için keylogging bazen de rootkit yetenekleri taþýyor. Çalýnan bilgi genel olarak uzaktaki bir saldýrganýn makinesine yönlendiriliyor.

ThreatSense.Net Ocak ayý sýralamasýnýn iki yeni üyesi var. Genellikle virüslü web sitelerinden bulaþan JS/TrojanDownloader.Agent (yüzde 0,90) sekizinci sýrada. Bulaþtýðý makinelere penceresini kullanýcýdan gizleyerek yeni zararlý dosyalar indiriyor ve kullanýcýnýn haberi bile olmadan bunlarý çalýþtýrýyor. Bu türden zararlý yazýlýmlar baþka bir grup zararlý yazýlýmýn indirme ve kurulum safhasýný oluþturur.

ESET, bu tür tehditlere karþý kullanýcýlara, JavaScripti devre dýþý býrakmalarýný tavsiye ediyor. Firefox kullanýcýlarý bu tip siteleri gezerken bulaþma ihtimalini en aza indirmek için NoScript eklentisini rahatlýkla kullanabilirler. Web yöneticileri, eðer mümkün ise sunucularýna FTP eriþimini sadece kendi bulunduklarý ülkeden eriþilebilecek þekilde kýsýtlayabilir ve bu tip saldýrýlarý azaltabilirler.

Saygýlar.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat