Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

ADSL Modem Güvenliðini Artýrmak

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8514
Tarih: 29-04-2024 Saat 16:33


Konu: ADSL Modem Güvenliðini Artýrmak
Mesajı Yazan: megabros
Konu: ADSL Modem Güvenliðini Artýrmak
Mesaj Tarihi: 07-04-2010 Saat 14:22
Ýlk olarak ADSL modem satýn alýrken modemin, Telekomünikasyon Kurumu onaylý olmasýna, garanti süresine, satan firmanýn teknik destek verip vermediðine, kurulum programýnýn kolaylýðýna, Türkçe kullaným kitapçýðý olup olmadýðýna dikkat edin.

ADSL modeminizin default (varsayýlan) yönetim amaçlý web ara yüzü þifresini, kurulum sýrasýnda mutlaka deðiþtirin.

ADSL aboneliði sýrasýnda size internet eriþim saðlayýcýsý tarafýndan verilen þifreyi http://adslkota.ttnet.net.tr/adslkota/login.jsp adresine girerek deðiþtirin. Deðiþtirdiðiniz bu þifreyi modem ayarlarýnda kullanýcý adý ve þifre olan bölüme yeni þekliyle eklemeyi unutmayýn.

Tüm þifreleriniz en az 8 karakterli olmalý. 12345, abc123, aaaa, asdf, qwerty, gibi karakter ya da rakam dizisi veya klavyede ardýþýk giden tuþlardan birini, deneme, password, test gibi sözlükte bulunan kelimelerden herhangi birini kesinlikle þifre olarak vermeyin. Þifrede en az birer adet büyük harf, küçük harf, rakam ve özel karakter (. , + * ! gibi) bulunmalýdýr. Güvenliðin artýrýlmasý için þifre tamamen anlamsýz bir karakter topluluðu olmalý (3f6KsG!f gibi) ve asla tahmin edilememelidir.

Çoðu modemde default açýk olarak gelen FTP (21) ve Telnet (23) portlarýný mutlaka kapatýn. Modeminizdeki hangi portlarýn açýk olduðunu http://www.t1shopper.com/tools/port-scanner/ sitesine girerek kontrol edebilirsiniz.

ADSL modeminizin yönetim paneline internetten eriþimi kapatýn. Modeme sadece sizin bilgisayarýnýzdan eriþim yapýlabilmesini saðlayýn.

ADSL modemde otomatik IP daðýtýmý yapan DHCP servisini kesinlikle devre dýþý býrakýn.

ADSL baðlantýnýzý bir baþkasýyla paylaþmayýn. Paylaþtýðýnýz kiþinin internet üzerinde yapacaðý her iþlemin yasal olarak sorumlusu siz olacaksýnýz. Çünkü ADSL sizin üzerinize kayýtlý.

ADSL modeminizin kablosuz baðlantý özelliði varsa, þifreleme teknolojilerinden, sakýn WEP (Wireless Equivalent Privacy) kullanmayýn. Çünkü artýk WEP internetten de kolayca bulunabilecek birçok program kullanýlarak kýrýlabiliniyor. WEP’e göre güçlü bir þifreleme yöntemi olan WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2) kullanabilirsiniz. Ancak güvenlik seviyesini artýrmak için en az 40-50 karakterli karmakarýþýk rastgele bir þifre belirlemeyi unutmayýn.

Modeminizdeki MAC adresi filtrelemesini aktif hale getirerek kablosuz aða baðlanacak cihazlarý kýsýtlayýn.

Kullanmadýðýnýz zamanlarda kablosuz aðýnýzý mutlaka kapatýn.

Saygýlar.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat