Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Kiþisel ve Kurumsal Güvenlik Bilinmesi Gerekenler

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8496
Tarih: 29-03-2024 Saat 09:52


Konu: Kiþisel ve Kurumsal Güvenlik Bilinmesi Gerekenler
Mesajı Yazan: megabros
Konu: Kiþisel ve Kurumsal Güvenlik Bilinmesi Gerekenler
Mesaj Tarihi: 07-04-2010 Saat 12:30

Kiþisel ve Kurumsal Güvenlik Bilinmesi Gerekenler


Fiziksel güvenlik ilkelerinin insanlarý koruduðu gibi, düzgün bir þekilde yapýlandýrýlmýþ ve sürdürülmekte olan bir bilgisayar sistemi de, Kurum aðý ve bu að üzerinde saklanmakta olan bilgileri korumaktadýr.

Ýþ istasyonunuzu güncel tutmanýz, makinenizin, kötü niyetli yazýlýmlardan (kötücül yazýlýmlar) zarar görmesini önlemek için neler yapýlmasý gerektiðini ve makinenizi nasýl yapýlandýrabileceðinizi bilmeniz gerekmektedir. Bu, kiþisel bilgilerinizi, iþ bilgilerinizi ve Kurumsal aðýnýzý güvence altýna almanýza yardýmcý olacaktýr.
Bu derste, virüsleri, solucanlarý, casus yazýlýmlarý ve diðer hangi tür kötü niyetli yazýlýmlar bulunduðunu, sisteminizi korumak ve bunlarýn sisteminize sýzmasýný önlemek için neler yapabileceðinizi ve sisteminize sýzmalarý halinde neler yapabileceðinizi tartýþacaðýz.



Kötü Niyetli Yazýlýmlar

Bilgisayar virüsleri, kendi kendilerini kopyalayarak çoðaltan programlardýr. Bilgisayarýnýzdaki bir virüsün kendini kopyalamasýnýn olasý sonuçlarý, bilgisayarýnýzda saklamakta olduðunuz dosyalarýn imha olmasý, iþletim sisteminin bozulmasý ve daha kötü ihtimalle, aðýn hizmet dýþý kalmasý ya da çökmesidir.

Virüsler, ortamlarýna göre sýnýflandýrýlabilir. Çoðu virüs, aþaðýdaki ortamlardan birinde bulunabilmektedir:

Dosya Sistemleri
Önyükleme Kesimleri
Makro Ortamlar

Solucanlar


Solucanlar, tipik olarak kullanýcýlara fark ettirmeden iþlev görür ve kullandýklarý yayýlým yöntemine göre sýnýflandýrýlabilirler. Solucanlar, diðer kötü niyetli yazýlýmlarýn, sisteminize ve aðýnýza eriþmesine izin veren arka kapýlar açarlar.

Önemli miktarlarda yayýlým gösteren solucanlarýn çoðu, birden çok yayýlým yöntemi kullanmaktadýr:


·  E-posta Solucanlarý

·  Ýnternet Solucanlarý

·  Dosya Paylaþým Aðý Solucanlarý

·  Anlýk Mesajlaþma Solucanlarý Ýnternet

·  Ýnternet Aktarmalý Sohbet (IRC) Solucanlarý



Truva Atlarý

Truva Atý, yapacaðýný iddia ettiðinden çok daha fazlasýný yapan ve bilgisayarýn güvenliðine zarar veren ya da güvenliðini tehlikeye atan yazýlýmlardýr. Truva atý programlarý, kendilerini türetmez ya da kopyalamazlar.

Günümüzde, arka kapý programlarý, en yaygýn ve en tehlikeli Truva atý programý çeþididir. Bu programlar, etkilenmiþ makineleri, LAN ya da internet aracýlýðýyla dýþ kontrole maruz býrakan uzaktan yönetim araçlarýndýr. Bazen, yasal uzaktan yönetim programlarý ile ayný þekilde çalýþtýklarý için, algýlanmalarý zor olabilmektedir.

Ancak, Truva Atý Casus Programlarý da son derece yaygýn ve tehlikelidirler. Kötücül yazýlým olarak da bilinen bu aile, maðdurun bilgisayarýndaki kullanýcý bilgilerini takip eden, kaydeden ve daha sonra bu bilgileri bir ana bilgisayara gönderen bir dizi casus yazýlým ve klavye kaydediciden oluþmaktadýr. Bu Truva Atý Casus programlarý, genellikle, çevrimiçi sahteciliði desteklemek için  banka ve diðer finansal bilgileri çalmak için kullanýlmaktadýrlar.



Casus Yazýlýmlar

Reklam destekli bilgisayar yazýlýmlarý olarak da bilinen Casus Yazýlýmlar, genellikle reklam amaçlý olarak, kullanýcýnýn bilgisi olmadan, internet baðlantýsý aracýlýðýyla, kullanýcý bilgilerini gizlice toplarlar.

Casus yazýlým uygulamalarý, tipik olarak, internetten indirilebilen ücretsiz yazýlým ya da paylaþýlan yazýlým programlarýnýn gizli bileþenleri olarak paketlenir. Kurulumun gerçekleþmesinin ardýndan, casus yazýlým, internetteki kullanýcý etkinliklerini takip eder ve bu bilgileri, arka planda bir baþkasýna iletir. Bu yazýlýmlar, e-posta adresleri ve hatta þifreler ve kredi kartý numaralarý hakkýnda da bilgi toplayabilirler.

Casus yazýlým, kullanýcýlarýn, ürünü, baþka bir þey yüklerken farkýnda olmadan kurmalarý açýsýndan Truva Atýna benzemektedir. Bir casus yazýlým maðduru olmanýn sýk karþýlaþýlan bir yolu da, günümüzde mevcut olan eþdüzey dosya paylaþýmý ürünleridir.
 


Güncel Kalarak Sisteminizi Korumak

Virüsler, casus yazýlýmlar ve kötü niyetli yazýlýmlardan kendinizi korumanýn ilk adýmý, bunlarýn sisteminize nasýl bulaþtýðýný anlamaktýr.

Güncelliðini kaybetmiþ iþletim sistemleri (OS’ler) ve uygulamalar, virüslerin ve kötü niyetli yazýlýmlarýn içerisi girebilmesi için yollar barýndýrýr. Bir iþletim sistemi ya da uygulama güncellemesi her piyasaya sürüldüðünde, en güncel güvenlik tehditlerine cevap veren kodlar içerir. Ýþletim sisteminizi ve üçüncü taraflara ait uygulamalar da dahil olmak üzere bütün uygulamalarýnýzý, en güncel sürümlere göre güncellenmiþ halde tutmak, iþletim sistemi ve uygulamalarýnýzdaki açýklarýn sayýsýný azaltacak ve sizi, kötü niyetli yazýlýmlara daha az açýk hale getirecektir.


Sisteminizi Sosyal Mühendisliðe Karþý Korumak

Güven iyi bir þeydir ama Sosyal Mühendislik yöntemleri kullanarak, ortamýmýza sýzmaya ya da ortamýmýza kötü niyetli yazýlýmlar sokmaya çalýþan kiþiler tarafýndan kötüye kullanýlmasý da mümkündür. Bu sosyal mühendislik yöntemleri arasýnda þunlar bulunmaktadýr:

Sizi, casus yazýlýmlar yüklemek üzere tasarlanmýþ sitelere yönlendiren gizli linklere sahip e-postalar.
Gizli bilgilerinizi cevap olarak göndermenizi saðlamak amacýyla sizi korkutmak üzere tasarlanmýþ e-postalar (yemleme olarak da bilinmektedir).

Sizden, bir resim ya da oyun yüklemenizi öneren ve bir arkadaþýnýzdan gelmiþ gibi görünen anlýk mesajlaþmalar. Solucanlar, artýk arkadaþlarýnýzdan geliyormuþ gibi görünen iletiþimler oluþturmak için, e-postanýzdaki anlýk mesajlaþma programýnýzdaki irtibat kiþilerini kullanmaktadýr.


Office Communicator’ý çalýþtýrmak, bundan korunmanýza yardýmcý olabilir.
Bir þeyi yüklemeden önce, bunun kendisi tarafýndan gönderildiðini, gönderici ile her zaman teyit edin.

Onaylanmamýþ bir Eþdüzey (P2P) aðý ya da yönetilmeyen bir dosya paylaþýmý gibi bilinmeyen ya da güvenilmeyen bir kaynakta barýndýrýlan ücretsiz oyun ya da araç teklifleri.

Telif hakký sahibinin izni olmadan, müzik, film ya da yazýlým gibi telif haklý içeriði almak ya da paylaþmak için herhangi bir P2P aðý kullanmak, Þirket politikasýna kesinlikle karþýdýr.

P2P uygulamalarýnýn her türlü kullanýmý salt iþ amaçlý olmalýdýr.
 
Çeþitli kötü niyetli yazýlýmlarýn sisteminize bulaþmasýný önlemek, sadece kendi bilgilerinizi ve verimliliðinizi kaybetmenizi engellemek için deðil, aðdaki diðer bilgisayar ve kaynaklarýn ikincil dereceden tehlikeye maruz kalmasýný önlemeniz için de büyük önem taþýmaktadýr.

Kötü niyetli yazýlýmýn sisteminize bulaþmýþ olmasý halinde, makineyi formatlayarak ve iþletim sistemini yeniden kurarak, sistemi tekrar güvenli bir konuma getirmeniz gerekmektedir.



Örnek 1: Solucanýn Yayýlmasý

Sistem Özellikleri

eTrust kurulu ve çalýþýyor
Ýþletim sistemi güncellemeleri eksik

Solucan Sisteme Bulaþýyor
Uzaktan eriþime izin veren bir arka kapý programý yüklüyor

Temizlik
Solucaný kaldýrmak için, eTrust ya da diðer bir temizleme yazýlýmý kullanýlýyor.

Temizlik sonrasý
Temizlemenin ardýndan, güvenlik açýðý yaratan bir bileþen geride kalmýþ oluyor.

Solucan Bu Açýktan Faydalanýyor
Bir arka kapý oluþturuyor, baðlantý noktasý açýyor ve diðer bilgisayarlara yayýlýyor.


Ýþ Ýstasyonunuzu Korumak - Sistem Gereksinimleri


Daha önce bahsettiðimiz sistem gereksinimlerini tekrarlayacak ve birkaç yeni sistem gereksinimi öðreneceðiz. Bunlar, birlikte uygulandýklarýnda, iþ istasyonunuz için bir güvenlik duvarý oluþturacaklardýr.





Yanýndan her ayrýldýðýnýzda, iþ istasyonunuzu kilitleyin (Windows + L tuþlarý)
Ekran koruyucusu baþlama süresini 15 dakika ya da daha kýsa olarak belirleyin ve ekran koruyucusunu, þifre isteyecek þekilde ayarlayýn.
Dosya paylaþýmý iznini, sadece eriþime ihtiyacý olan kiþilerle sýnýrlayýn.
Ýnternet tarayýcýsý güvenliði ayarlarýný, Orta ya da Yüksek güvenlik seviyesinde tutun.

Size rasgele gönderilmiþ linklerin üzerine asla týklatmayýn ve bu türden dosyalarý asla bilgisayarýnýza göndermeyin - bunlarýn üzerine týklamadan önce her zaman göndericiyle teyit edin.

Sadece onaylanmýþ eþdüzey aðlarýna eriþin.
Windows güncellemelerini ve Office gibi Microsoft uygulamalarýnýn güncellemelerini, güncellemeler mevcut olur olmaz bilgisayarýnýza indirin.
Üçüncü taraflara ait bütün yazýlýmlarý güncel tutun.

Anti virüs yazýlýmýnýn her zaman açýk olduðundan ve hem gelen hem de giden dosyalarý sürekli taradýðýndan emin olun (bazý solucanlar, anti-virüs yazýlýmýný kapatabilirler, bu nedenle bunu sýk sýk kontrol edin).

Bilgi Denetiminin Önemi


Sizin Mehmet olduðunuzu ve arkadaþýnýz Nermin’den gelen bir anlýk mesajýn ekranýnýzda belirdiðini düþünün. Nermin’in size bir link gönderdiðini görüyorsunuz. Ne yapmanýz gerekir?

Nermin’in size ne gönderdiðine bakmak için linkin üzerine týklamak

Yanlýþ
Sakýn týklatmayýn! Size durduk yerde gönderilmiþ hiçbir linkin üzerine týklamayýn.

URL’yi, Anlýk Mesajlaþma programý penceresinden kopyalamak ve siteye gitmek için IE’nin adres satýrýna yapýþtýrmak.

Yanlýþ
Hayýr! Siteye gitmek için URL’yi internet tarayýcýnýza kopyalamak, Anlýk Mesajlaþma linkinin üstüne týklamakla ayný þeydir.

Herhangi bir þey yapmadan önce, size herhangi bir þey gönderip göndermediðini anlamak için Nermin’le irtibat kurmak.

Doðru
Yapýlacak en iyi ve ilk þey, size linki gönderip göndermediðini anlamak için Nermin’le irtibat kurmaktýr. Eðer gönderdiyse ve ona güveniyorsanýz, linke týklatabilirsiniz. Eðer size linki göndermediyse, bu durumu Güvenlik ekibine bildirmeniz gerekmektedir.

Anlýk Mesajlaþma oturumunu kapatmak.

Yanlýþ
Anlýk Mesajlaþma oturumunu kapatmak, karþýdan indirmeyi durduracak ve sizi koruyacaktýr ama linki gönderip göndermediðini anlamak için Nermin’le irtibat kurmak daha iyi bir seçenektir. Eðer göndermediyse, bu durumu Güvenlik ekibine bildirebilirsiniz.

Yanlýþ
Anlýk Mesajlaþma oturumunu kapatmak, karþýdan indirmeyi durduracak ve sizi koruyacaktýr ama linki gönderip göndermediðini anlamak için Nermin’le irtibat kurmak daha iyi bir seçenektir. Eðer göndermediyse, bu durumu Güvenlik ekibine bildirebilirsiniz.

Güncel Kalýn!
Ýþletim sisteminizi ve üçüncü taraflara ait uygulamalar da dahil olmak üzere bütün uygulamalarýnýzý güncel tutun.

Anti-virüs yazýlýmý yükleyin, gerçek zamanlý takibi açýn ve hem gelen hem de giden dosyalarýn sürekli taranmasýný saðlayýn.

Sosyal Mühendisliðe Karþý Dikkatli Olun:
Arkadaþlar ya da irtibat kiþileri tarafýndan gönderilseler bile, beklenmedik bir þekilde size gönderilen linklerin üzerine hemen týklamayýn - önce gönderen kiþiyle teyit edin!

Yemleme giriþimlerinin ya da gizli bilgilerinizi girmenizi teþvik eden e-postalarýn kurbaný olmayýn ve yasal bir web sitesine gidiyor gibi görünen ama aslýnda sizi onaylanmamýþ bir siteye götürüyor olan gizli linkler ya da URL’ler içeren e-postalara dikkat edin.

Ücretsiz oyun, e-kart, smiley ya da herhangi bir türden araç sunan, üçüncü taraflara ait onaylanmamýþ eþdüzey aðlardan uzak durun.
Kötü niyetli yazýlýmlarýn sisteminize bulaþmasý halinde, sisteminizin tekrar güvenli hale geldiðinden emin olmanýn tek yolunun, makineyi formatlamak ve iþletim sisteminiz ile uygulamalarýnýzý tekrar yüklemek olduðunu unutmayýn.
 

Bilginin Sýnýflandýrýlmasý


Bütün bilgiler tescilli deðildir ve hangi bilginin serbestçe paylaþýlabileceðini, hangi bilginin ise gizli tutulmasý gerektiðini anlamak genellikle güçtür.

Bilginin sýnýflandýrýlmasý, bilgiyle temas eden herkesin, bilginin önemini ve nasýl ele alýnmasý gerektiðini anlamasýna yardýmcý olabilir.

Günlük çalýþmalarýnýzda bilgiyi ele alýrken, bu bilginin emanetçisi siz olmaktasýnýz. Bu bilginin iþle ilgili potansiyel önemini anlamaktan ve bilgiyi düzgün bir þekilde korumaktan da siz sorumlusunuz.


Bilgi Sýnýflandýrma Seviyeleri

Bilgi, açýklanmasýnýn, çalýþanlarý, hissedarlarý, iþ ortaklarýný ya da müþterileri nasýl etkileyeceðine baðlý olarak üç kategoriden birisi içerisinde sýnýflandýrýlabilir.


Yüksek Ýþ Önemi

Bilgilerinin sýký bir þekilde denetlenmesi ve kullanýmýnýn, sadece "bilmesi gerekenler" temelli olarak sýnýrlandýrýlmasý gerekmektedir. HBI (Yüksek Ýþ Önemi) bilgileri arasýnda, kimlik kanýtlama delilleri, yayýnlanmamýþ finansal raporlar ve devlet kimlik numaralarý, týbbi ve finansal profil bilgileri gibi kiþisel olarak tanýmlanabilir bilgiler de bulunmaktadýr.


Orta Ýþ Önemi

Bilgilerinin kullanýmýnýn, sadece eriþim için iþle ilgili makul bir ihtiyacý bulunan kiþilerle sýnýrlandýrýlmasý gerekmektedir. MBI (Orta Ýþ Önemi) bilgilerinin arasýnda, þirket içi Web siteleri, ürün takvimleri, að þemalarý ya da çalýþan dizinleri de bulunmaktadýr. MBI bilgileri, isim, adres ve telefon numaralarý gibi, yüksek duyarlýlýða sahip olmayan kiþisel olarak tanýmlanabilir bilgiler de içerebilir.


Düþük Ýþ Önemi

Bilgileri, açýklanmalarý halinde son derece sýnýrlý maddi zarar oluþacak ya da bu türden bir maddi zarar hiç oluþmayacak türden bilgilerdir. LBI (Düþük Ýþ Önemi) bilgileri arasýnda, basýn bültenleri ve bütün çalýþanlarýn ve þartlý personelin okumasýnýn onaylanmýþ olduðu bilgiler bulunmaktadýr.


Bilgi Koruma Yöntemleri

Bilgi sýnýflandýrmalarýný öðrendiðinize göre, bilgilerinizi güvenli halde tutmak isteyeceksiniz. Bunun için gerekli olan adýmlarý burada bulabilirsiniz.


Uygun Ýzinleri Belirleyin: Siteleri HBI ya da MBI bilgileri gönderirken, bilmesi gerekenler esaslý olarak uygun izinleri belirleyin ve verin ve bireysel hesaplar yerine güvenlik gruplarý kullanýn.

Anlýk mesajlaþma: Yüksek güvenlik seviyesine sahip bilgileri anlýk mesajlaþma üzerinden asla göndermeyin.


Ýþlerinizi Yürütmek Bilgiye Ýhtiyaç Duyuyor Musunuz?
Bilgiye eriþim ya da bilginin görünürlüðü için iþle baðlantýlý makul bir ihtiyacýnýz yoksa, bilginin sahibinden, izinlerinizi kaldýrmasýný isteyin.

Veriyi Hemen Ýmha Edin
Bilgiyle iþiniz bittiðinden, uygun ve güvenli bir yöntem kullanarak bilgiyi saklayýn ya da imha edin.

Sosyal Mühendisliðe Karþý Dikkatli Olun
Gizli bilgilerinizi kendi istediðinizle açýklamanýzý isteyen sosyal mühendislik hilelerine karþý dikkatli olun.

Bilgileri Sadece Korumalý Cihazlarda Saklayýn
HBI ya da MBI bilgilerini, mobil bir cihazda saklarken, cihazýn, uygun koruma özellikleriyle donatýldýðýndan emin olun.


Küçük Bir Test
Þimdi sizi test edeceðiz!

Bilgileri nasýl koruyacaðýnýzý öðrendiniz. Þimdi bu bilginizi test edelim. Aþaðýdaki senaryoya doðru cevap verebilecek misiniz?

Aþaðýdaki senaryoyu okuyun ve doðru ya da yanlýþ cevabý seçin.

Ofis dýþýndasýnýz ve akþamüstü gerçekleþecek bir toplantý için, yayýnlanmamýþ bir finansal raporun bir kopyasýna ihtiyaç duyuyorsunuz. Ekibinizdeki üyelerden biri, raporun onda bulunduðunu söylüyor ve raporu size ulaþtýrmayý teklif ediyor.

Bu raporu size ulaþtýrmasýnýn uygun bir yolunun, IRM kullanarak sizin e-posta hesabýnýza göndermesi olduðu doðru mu yoksa yanlýþ mý bir bilgidir?


Doðru
Evet, Yayýnlanmamýþ finansal raporlar, yüksek güvenlik seviyesi bilgilerine bir örnektir. Bu bilgilerinin uçtan uca þifrelenmesi gerekir. IRM kullanarak e-posta göndermek, bu bilgileri aktartmanýn kabul edilebilir bir yoludur.



Laptop ve Diðer Mobil Cihazlarý Korumak

Dizüstü bilgisayarýnýzýn ve diðer portatif cihazlarýnýzýn (PDA’lar) fiziksel olarak korunmasý, en önemli sorumluluklarýnýzdan birisidir. Dizüstü bilgisayarýnýzýn ya da PDA’nýzýn çalýnmasý, hassas þirket ya da müþteri bilgilerinin kaybedilmesine neden olabilir ve bu bütün taraflar için maddi kayba yol açmanýn yaný sýra, müþterilerle olan iliþkilerin da zarar görmesine neden olabilir.

Dizüstü bilgisayarýnýzda herhangi bir türden HBI bilginizin bulunmasý halinde, þifreleme kullanarak bu bilgileri korumalýsýnýz. Þifrelemeye sahip olmayan bir dizüstü bilgisayara, teknik açýdan yetkin izinsiz kiþilerin girmesi son derece kolaydýr.


Aygýt Bilgilerini Kaydet
Dizüstü bilgisayarýnýzý ya da PDA’nýzý kayýp ya da çalýnmýþ olarak rapor etmenizin gerekmesi halinde polis ve Güvenlik ekibine sunabilmek amacýyla, dizüstü bilgisayarýn ismini, seri numarasýný, mal numarasýný ve model numarasýný kaydedin.

Cihazý Apaçýk Sergilemeyin
Bir dizüstü bilgisayar taþýdýðýnýzý belli eden bilgisayar çantalarý kullanmayýn. Bunun yerine, sýrt çantasý, evrak çantasý ya da el çantasý gibi daha sýk karþýlaþýlabilen bir nesne kullanýn.

Gözden Uzak Olan Akýldan da Uzak Olur
Dizüstü bilgisayarýnýzý mümkün olduðunca yanýnýzda taþýyýn; eðer yanýnýzda taþýyamýyorsanýz, arabanýn koltuðunda býrakmak yerine bagajýna koyun.

Çalýnýrsa... Rapor Edin
Hýrsýzlýðý, polise ve güvenlik ekibine rapor edin ve Kurumsal kullanýcý þifresini hemen deðiþtirin.

Bilgi güvenliði konusunda akýlda tutulmasý gereken önemli noktalar þunlardýr:

Bilgileri, açýklanmalarýnýn, çalýþanlarý, hissedarlarý, iþ ortaklarýný ya da müþterileri nasýl etkileyeceðine göre sýnýflandýrýn – Bilgiler, Yüksek Ýþ Önemine mi (HBI), Orta Ýþ Önemine mi (MBI) yoksa Düþük Ýþ Önemine mi (LBI) sahipler?

Nasýl bir bilgiyi –HBI, MBI ya da LBI- ele aldýðýnýzý bilmekten ve bu bilgiyi uygun þekilde korumaktan sorumlusunuz?

HBI verilerini, þifreleme kullanarak uçtan uca korumanýz gerekmektedir.

S/MIME, þirket dýþý e-posta mesajlarýndaki bilgileri korumanýza yardým edecektir.

IRM, aktarýmda olan ya da saklanan bilgileri korumak için ve özellikle de Sharepoint’e bilgi gönderirken ya da dosya paylaþýrken kullanýlabilir.

Dizüstü ve portatif cihazlarýnýzý hýrsýzlýktan korumak, en önemli sorumluluklarýnýzdandýr.
 
Saygýlar.




Cevaplar:
Mesajı Yazan: invertor
Mesaj Tarihi: 07-04-2010 Saat 12:35
Bilgilendime için teþekkürler

-------------
http://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8328" rel="nofollow - Hash Kontrolü yapma ( MD5, SHA-1, CRC32,... vb)



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat