Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Depolama Alanlarýna Dikkat

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8471
Tarih: 29-04-2024 Saat 17:39


Konu: Depolama Alanlarýna Dikkat
Mesajı Yazan: megabros
Konu: Depolama Alanlarýna Dikkat
Mesaj Tarihi: 06-04-2010 Saat 18:12

Bilgisayarlardan, cep telefonlarýndan, PDA'lerden ve diðer benzeri dijital depolama alaný kullanan cihazlardan silindiði sanýlan bilgiler, bilinenin aksine hemen silinmiyor ve duruma göre yýllarca kalabiliyor, istenilen zaman yeniden elde edilebiliyor.

Dijital depolama alanlarýna yüklenen her bir bilgi için bilgisayar bir adres ya da veri yolu yaratýyor. Böylece ornek.doc ya da ornek.jpg gibi herhangi bir dosyayý açmak isteyen kullanýcýnýn komutunu alan bilgisayar, söz konusu adres yolunu kullanarak ilgili dosyayý ekrana getiriyor. Bilgisayar, dosya ''Geri Dönüþüm Kutusu/Çöp''e atýldýktan sonra bile adres bilgisini saklarken, kutu boþaltýldýðýnda bu adres bilgisini kaybediyor, ancak dosya dijital depolama alanýnda kalmaya devam ediyor.


Örneðin, 10 MB depolama alaný olan ve 9 MB'ý (Yüzde 90'ý) resim, video gibi yazýlýmlar gibi çeþitli bilgilerle dolu olan bir harddisk'ten 1 MB büyüklüðündeki bilgi silinerek ''Çöpe'' gönderildiðinde tekrar yerine k****k mümkün. Ancak çöp kutusu boþaltýldýðýnda bilgisayar adres yolunu kendi hafýzasýndan siliyor ve o dosyalar görünmez oluyor. Bu durumda bilgisayarda adreslenebilir ya da adreslenemez 2 MB'lik bir alan kalýyor. Kullanýcý bilgisayarýna 2 MB'lýk bilgi yüklemez ya da silmezse, silindiði sanýlan ve görünmez olan söz konusu 1 MB'lýk bilgi daha sonra özel adresleme yazýlýmlarý sayesinde recover (yeniden adresleme/geri kazanma) edilebiliyor.

Teknolojinin hýzla geliþmesine paralel olarak dijital depolama alanlarýnýn da büyüklüðü hýzla artýyor. Günümüzde bir çok bilgisayar en az 200 GB (200.000 MB) ve üzeri kapasiteli harddiskler yüklü olarak satýlýyor. Ancak normal bir kullanýcý, oyun, yazýlým ve film gibi materyallerle bu kapasitenin ortalama yüzde 50'sini deðerlendirebiliyor. Bu bilgisayara tek bir A4 büyüklüðünde ve ortalama 25 KB'lik Microsoft ''Word'' ya da OpenOffice ''Writer'' sayfasýndan ya da 100 KB'lýk resimlerden binlerce kaydedilebildiði düþünülürse, bunlardan bir bölümü silinse bile, dijital depolama alanýna çok yer kaplayan baþka yazýlýmlar yüklenmezse silindiði sanýlan bilgiler uzun aylar, hatta yýllar boyunca bilgisayarda kalabiliyor.

Askeri Bilgiler MP3'de


Yeni Zelanda'lý Chris Ogle isimli gencin yaþadýðý olay, bilgi güvenliðinin önemine güzel örneklerden birini teþkil ediyor. Ogle, ABD'nin Oklahoma eyaletinden 9 dolara satýn aldýðý ikinci el MP3 çalýcýyý bilgisayarýna taktýðý ve recover ettiði zaman, Amerikan ordusunun Irak ve Afganistan'da görevli birliklerinde yer alan personele ait isim listeleri, görev özetleri, sosyal güvenlik ve cep telefonlarý gibi bilgilere ulaþtý.

Afganistan'da, Kabil dýþýndaki Bagram askeri hava üssünden çalýnan bir bilgisayardaki bilgilerde de yine silinmiþ ama kaybolmamýþ stratejik dokümanlar elde edilmiþti. Benzer olaylarýn yaþanmamasý için Amerikan Savunma Bakanlýðý, bilgisayarlarda USB kullanýmýný yasakladý.

ABD baþkan adayý John McCain'in kampanyasý sýrasýnda kullanýlan ve sonrasýnda 20 dolara satýlan bir cep telefonunda da kampanyaya baðýþ yapanlarýn bilgileri, cep telefonlarý, adresleri, elektronik posta bilgileri ve resimleri bulunmuþtu.


Cep telefonlarýna takýlan harici hafýza kartlarý da telefon çalýndýðý zaman, resim, video gibi kiþiye özel bilgilerin bir anda üçüncü kiþilerin kontrolüne geçmesine neden olabiliyor. Bilgi güvenliði uzmanlarý, kullanýcýlardan cep telefonlarýný iyi korumalarýný ve tamire verecekleri zaman harici hafýza kartlarýný mutlaka çýkarmalarýný öneriyor.Denize düþürülmüþ, kýrýlmýþ ya da yanmýþ ama tamamen yok olmamýþ harddisklerden dahi bilgi yeniden elde edilebiliyor.

Tamamen Silmek Mümkün


Ancak bazý yazýlým þirketleri, yeniden kazanýmý engellemeye yönelik yazýlýmlarýyla bilgilerin ''gerçekten'' silinmesini de saðlayabiliyor.
Söz konusu yazýlýmlar, adres yolu silinmiþ ancak harddisk'in görülmeyen bölümünde bekleyen dosyalarý buluyor ve ayný ofislerde kullanýlan kaðýt öðütme makineleri gibi parçalara ayrýyor. Dosyalar yeniden birleþtirilemez, dolayýsýyla recover edilemez hale getiriliyor.
 
Saygýlar.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat