Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bu Virüs Durdurulamýyor

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8444
Tarih: 29-04-2024 Saat 08:59


Konu: Bu Virüs Durdurulamýyor
Mesajı Yazan: megabros
Konu: Bu Virüs Durdurulamýyor
Mesaj Tarihi: 06-04-2010 Saat 13:33

Güvenlik uzmanlarý uyarýyor: "Mecbur kalmadýkça USB cihazlarý kullanmayýn!"


Yeni ortaya çýkan ve ortalýðý kasýp kavuran bir virüs için uzmanlar kullanýcýlara makul gelmeyen önerilerde bulunabiliyor.

Çoðu kullanýcý bu önerileri dikkate almýyor ve nasýl olduðu anlaþýlamadan virüs bir anda dünya çapýnda milyonlarca PC'yi etkileyebiliyor. Ýlk olarak geçen yýl tespit edilen ve yakýn zamanda 3,5 milyon PC'de tekrar görülmeye baþlanan Conficker veya diðer adýyla Downanup adlý bir truva atý diðerlerine pek benzemiyor. Uzmanlar bu zararlý yazýlým daha önce yazýlmýþ pek çok benzerinden çok daha geliþmiþ bir algoritmaya sahip; anti-virüs yazýlýmlarýný kandýrmak için birden fazla yöntemi kullanabiliyor.

Konuyla yakýndan ilgilenen dünyaca ünlü güvenlik firmasý F-Secure, kendi çabalarýyla önce tam 2.395.963 PC'nin Conficker tarafýndan ele geçirildiðini açýklamýþtý. Sadece bir gün sonra 1 milyon sisteme daha bulaþan virüsün etkisi altýna aldýðý PC sayýsý 3,521,230 olarak açýklandý. Çýð gibi artan rakamýn þu an itibariyle 5 milyonu geçtiði tahmin ediliyor.

Bu rakamýn ne kadar ürkütücü olduðunu ünlü Storm solucaný ile karþýlaþtýrýnca daha iyi görmek mümkün olabilir. Storm solucanýn etkilediði sistem sayýsý Eylül 2007'de zirve yapmýþtý. O dönemki araþtýrmalara göre Storm'un ele geçirdiði sistem adedi 500 bin ile 1 milyon arasýndaydý. Yani Conficker'in bugün ulaþtýðý tahmin edilen rakamýn 5'te veya 10'da biri kadar...

Önce Kasým ayýnda gelmiþti


Kasým ayýnda ilk kez tespit edilen Conficker'in en büyük özelliði yerel aðlarda son derece hýzlý yayýlmasý ve aðýn dýþýna çýkmak için USB cihazlarý kullanýyor olmasý. Özellikle USB cihazlarýn otomatik kullanma özelliðini deðiþtiren solucan, bu özellik kullanýldýðý anda kendisini sisteme kopyalýyor. Daha sonra sisteme yerleþen Conficker, kendini anti-virüs programlarýndan ustaca saklayarak, bilgisayar korsanlarý tarafýndan sistemi ele geçirmek için kullanýlýyor.

Bu konuyla ilgili en acý nokta ise Conficker'ýn aslýnda yeni bir solucan olmamasý. 2008 sonlarýndan beri bilinen solucanýn yeniden ortaya çýkmasýnýn sebebi, uzmanlar tarafýndan kullanýcý dikkatsizliði olarak tanýmlanýyor. Pek çok PC kullanýcýsýnýn sadece ortalýkta bir tehdit varken dikkatli olduðunu, onun dýþýnda sistemlerinin tamamen güvende olacaðý yanýlgýsýna düþtüðü için önlem almayý býraktýklarý belirtiliyor.

Uzmanlar sisteminizde otomatik kullanma özelliðini devre dýþý býrakmanýzý tavsiye ediyor hatta önlem olarak, mecbur kalmadýkça USB cihazlarý kullanmamanýn daha kesin bir çözüm olacaðýný söylüyor.

Saygýlar.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat