Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Deliksiz Bir Uyku Ýçin!!!!

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Yaþama Dair
Forum Adı: Saðlýk
Forum Tanımlaması: Saðlýklý yaþam ve Saðlýk hakkýnda bilgiler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8122
Tarih: 24-04-2024 Saat 13:25


Konu: Deliksiz Bir Uyku Ýçin!!!!
Mesajı Yazan: Fýrtýna
Konu: Deliksiz Bir Uyku Ýçin!!!!
Mesaj Tarihi: 20-11-2009 Saat 11:51

Sabah yataðýnýzdan dinlenmiþ olarak kalkamýyorsanýz, siz de uykusuzluk sorunu yaþýyorsanýz; basit önlemler ve modern tedavilerle özlediðiniz uykuya kavuþabilirsiniz.

 

Normal þartlarda 6-8 saatlik bir uyku vücudun dinç ve zinde uyanmasý için yeterlidir. Herkesin kendine göre bir düzeni olduðundan, saatleri çok sýký tutmak doðru deðildir. Bazýlarý 4-6 saatlik bir uykuyla yetinebilirken, bazýlarý 10 saat uyumadan kalkamaz. Ancak hastalýk olan bazý uyku sorunlarý mutlaka tedavi gerektirir.

Uykunuzun saðlýklý olmasý önemlidir. Saðlýklý bir uyku, süresinden çok ertesi gün nasýl hissettiðinize baðlýdýr. Gün içinde yorgunluk çekiyor, baþýnýz önünüze düþüyorsa saðlýklý bir uyku uyumuyorsunuz demektir.

Uykusuzluk, uykuya dalma veya uykuyu sürdürmede zorlanma þeklinde görülebilir. Bazen her ikisi de birlikte yaþanýr. Eðer sorununuz bir aydan fazla sürüyorsa, bunun bir hastalýk iþareti olduðunu anlamalý ve doktora baþvurmalýsýnýz. Henüz hastalýk boyutuna gelmemiþ uyku sorunlarý için, basit birkaç önlem alabilirsiniz.

Saðlýklý bir uyku için öncelikle, uykunuz geldiðinde yatmalý ve ihtiyacýnýz olduðu süre kadar uyumalýsýnýz. Ayný saatte yatýp, ayný saatte kalkmak, uykunuzu disipline sokmanýzý saðlar. Vücut bir müddet sonra bu düzene alýþacaktýr.

Akþam saatlerinde kola, çay, kahve gibi kafein içeren içecekler tüketmeyin. Kafein uykuya dalmayý zorlaþtýrýr. Sigara, uyku kalitesini bozar. Deliksiz bir uyku uyumak istiyorsanýz, sigarayý býrakýn. Alkolden uzak durun. Alkollü içecekler, uykuyu baþlatsalar bile, uyku kalitenizi bozarak, baþ aðrýsýna, hatta kabus görmenize neden olur.

Özellikle uyku apnesinden þikayetçiyseniz, kilonuza dikkat etmelisiniz. Yapýlan araþtýrmalara göre, uyku apnesi aþýrý obez ve kalýn boyunlu kiþilerde daha sýk görülüyor. Akþam saatlerinde yemekten kaçýnýn. Yatmadan önce acýktýysanýz, ýlýk bir bardak süt veya ýhlamur yanýnda, birkaç bisküvi yiyebilirsiniz.

Yatmadan önce gevþeyin. Sorunlarýnýzý yataða taþýmayýn. Sorunlarýnýzý ertesi gün halletmek üzere rafa kaldýrýn.

Yatak odanýzý salon gibi kullanmayýn. Yatak odanýzda yemek yiyip, televizyon seyretmeyin. Uykunuzu kaçýracak korku, gerilim gibi film ve kitaplarý yatmadan önce okumayýn, seyretmeyin. Yatmadan önce ýlýk bir duþ almak, vücudunuzun gevþemesine yardýmcý olacaktýr.

http://kadin.tr.msn.com/saglik/article.aspx?cp-documentid=150802678 - Kaynak


-------------

Bir deli rüzðar olurum alýrým seni burdan kaybolurum



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat