Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Güvenligin Temeli

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=7990
Tarih: 06-05-2024 Saat 23:11


Konu: Güvenligin Temeli
Mesajı Yazan: megabros
Konu: Güvenligin Temeli
Mesaj Tarihi: 24-08-2009 Saat 10:36
Üyelerin soru ve sorunlarýný göze alarak detaylý olarak Güvenlik konusunu ele aldým. Bu dökümaný En geniþ açýklamalý Güvenlik doc. Olarak kabul edebilirsiniz ve bu dökümaný biraz zaman ayýrýp detaylý þekilde okuduðunuzda artýk güvenlik konusunda ileri kullanýcý diye tabir ettiðimiz kiþiler arasýnda yer alacaksýnýz.

Uzun süredir yeni kullanýcýlar ve ileri kullanýcýlarýn ortak sorunu güvenlik, bunlar gerek SPY, gerek ise Virüsler. Bu dökümanýn temeli her kullanýcýya detaylý olarak bu sorunun üstesinden gelmesi için her ayrýntýyý ele alarak hazýrladým.

Döküman her ne kadar uzun olsa da sizin için oldukça tatmin edici bilgiler içerdiðini ve bu yüzden dökümanýn tamamýný okumanýzý þiddetle tavsiye derim.

Unutmayýn bilgisayar kullanmanýn en büyük temeli güvenliktir, güvenlik konusunu kavrayamadýðýnýz sürece temel bakýmdan eksik kalacaðýnýz gibi diðer konularý araþtýrýrken ve öðrenirken savunmasýz kalacak ve bu konularý öðrenme yolunuza büyük bir engel koyacaksýnýz. Þimdi konuyu detaylý olarak incelemeye baþlayalým.

GÜVENLÝK TEMELÝ:

Güvenlik temeli öncelikle iþletim sisteminizin açýk kapýlarýný kapatmanýzdan geçer, bu kapýlar açýk olduðu sürece anti - virüs programlarý veya firewall gibi yazýlýmlar size bir faydasý olamayacaktýr.
Klasik dj sonsuzluk örneði olacak ama daha iyi anlayabilmeniz için þöyle açýklayayým. Bir su bardaðýný ele alalým, su bardaðýnýzda ne kadar çatlaklar var ise o kadar içerideki bilgiler ( yani su ) savunmasýz kalacak ve dýþ etkenlere yenik düþecektir.

Bu durumda siz her ne kadar su bardaðýnýzýn aðzýný bir kaðýt ile bile kapatsanýz ( bu sizin anti-virüs ) programýnýz olacak, su yine çatlaklardan etkilenecek ve yenilecektir. Sanýrým bu örnek size yeterli açýklamayý yaptý o halde temelin ne kadar önemli olduðunu ve þimdi anlatacaklarýmýn savunmanýza ne kadar etki edebileceðini bir kat daha anlamýþ olduk.

KRÝTÝK GÜNCELLEME & Service Pack’ler:

Ýþletim sisteminizi kurdunuz her þey tamam, virüs programýnýzý kurdunuz, firewall programýný vs. kurdunuz güvendesiniz o halde deðil mi? Hayýr, yanýlýyorsunuz güvende deðil sadece kendinizi bu yazýlýmlarýn verdiði rahatlýklarý düþünerek kandýrýyorsunuz.

Ýþletim sistemini kurduðunuzda ilk yapmanýz gereken WINDOWS UPDATE sitesine girerek " kritik güncelleme " yapmanýz, bu kýsýmda göreceðiniz tüm yamalarý kurmalýsýnýz.

Ayrýca microsoft ürünlerinizde gerekli updatelerini yapmalýsýnýz, örneðin microsoft office programýnýzýn da updatelerini yapmanýz bu yazýlýmlar üzerinde bulunan açýklarý kapatmýþ olmanýzý saðlar.

Bu update’i yapmanýz ( 60 sn. sonra reset atma, Yüksek CPU kullanýmý, Ýþletim sistemi temel dosyalarýnýn açýklarý, Bilgisayarýnýzýn Yavaþlamasý gibi birçok sorunun çözülmesine sebep olacaktýr )

Windows update yapmak için ( baþlat >>> yukarýda ki uygulamalarda göreceðiniz Windows update butonuna basýn )

Kritik güncellemeleri ve servis pack yüklemesi yaptýktan sonra artýk diðer iþlemlerimize geçebiliriz.

ANTI - VIRÜS PROGRAMLARI:

Bu konu sizin için çok önemli, yanlýþ bir seçim sizin bilgisayarýnýzý virüsler için bir lunapark haline getirebilir. Her yönüyle detaylý olarak araþtýrmak ve tüketici yorumlarýný da dikkate almanýz gerekmektedir.

Genel olarak önerilen NORTON anti-virüs programý son zamanlarda iyice marka yoluna gitmekte ve her marka yoluna doðru giden yazýlýmlar gibi görevini unutmuþ sadece para amaçlý çalýþan bir yazýlým markasýdýr. Norton tüketici tarafýndan artýk aðýz alýþkanlýðýna dönmüþ, güvenlik konusunda bilgisi olanda olmayanlarda direkt olarak norton yazmaktadýr.

Norton en iyisi diyenlere ilk soracaðýnýz soru þu olmalý, baþka anti virüs programý denedinizdi? Neden en iyisi? Sisteminizden kolaylýkla kaldýrabiliyor musunuz? Kaldýrdýðýnýzda artýk dosyalarý size sorun yaþatýyor mu?

Bunlarýn tatmin edici cevaplarýný isteyin, yoksa bizlere göre asla en iyisi olarak kabul edilemeyecek bir markadýr norton.

Dikkat ederseniz arkasýnda büyük sorunlar býrakan, güncellemesi oldukça geç, kaldýrýldýktan sonra internet üzerinde belki de tamir edilemeyecek sorunlar býrakmasý, 2. bir anti virüs programýna asla sistemde izin vermemesi ve hatta firewall programlarýnýzý bile etkilemesi norton programýný gözümüzde o eski deðerini yýkmaya yetmiþ bulunmaktadýr.

Benim önerim, beni tanýyanlar için klasik bir cevap olacaktýr KASPERSKY olacaktýr, birçok anti-virüs programýný uzun süreler kullandým, etkilerini size tarafsýz olarak aktardým. En büyük sorun yaþadýðým anti - virüs programý ise maalesef norton olmuþtur. Aslýnda genel bir sorun haline gelen norton her sitede veya forumda bir kaç norton sorununu görmemize sebep oldu.


CHAT PROGRAMLARININ GÜVENLÝGÝ:

Ýnternet dünyamýzýn ayrýlmaz parçalarý olan Chat yazýlýmlarý ilgi çekici olduðu kadar güvenlik sorunlarýnda bir hayli büyüktür. Bir çok trojan bu ilgi çekici yazýlýmlarýn birer kabusa dönüþmesini ve bizim özel yazýþmalarýmýzý ve bilgilerimizi daðýlmasýna sebeptir.

Bunlarýn en baþýnda gelen ve herkes tarafýndan bilinen TRUVA trojanlar, efsane olan Truva atýnýn yolunda giden nerdeyse bir efsane olmaya aday olan bu trojanlar sinsice bu yazýlýmlarýmýzý ve bizleri tehdit eder.

Truva’ya yakalanmak yine diðer virüslerden farksýz bir yol izlemektedir, size karþý kullanýcýdan ( exe, scr, msi vs. ) gibi uzantýlý dosyalar yollanýr, siz bu dosyalara týkladýðýnýzda Truva görevini yerine getirmek için avýný sinsice ele geçirir.

Bilgisayarýnýzýn açýlýþýna yani baþlangýç programlarýnýn arasýnda yerini alýr artýk bu dakikadan itibaren siz bir av, Truva ise bir avcý olarak hýzla görevini yerine getirmeye baþlar.

Karþýda ki kullanýcý sizin arka kapý açýklarýnýzý aramaya baþlar, kullanýcý sizin bilgisayarýnýzda bulunan Truva sayesinde IP taramasý yaparak bilgisayarýnýzda ki açýk kapýya ulaþýr ve açýk portlar sayesinde bilgisayarýnýzýn içine sýzmayý baþarýr.
Bu sayede artýk bilgisayarýnýz açýk sergiye döner ve diðer kullanýcý tarafýndan sizin haberiniz bile olmadan gerekli dosyalarýnýzý görebilir, bunlarý aktara bilir veya sisteminizden silebilirler.

Peki, bu av olmaktan nasýl korunacaksýnýz, öncelikle virüs programýnýzý devamlý olarak güncelleyeceksiniz, firewall programýnýzý açýk tutacak ve aldýðýnýz dosyalarý mutlaka virüs taramasýndan geçireceksiniz.

Ki ICQ, MSN ve benzeri programlarýn menüsünde dosya alma özelliklerinde göreceðiniz anti-virüs programýndan geçsin mi? kýsmýna girip anti-virüs programýnýzý program files klasörünün içinden seçerek her dosyayý alýrken taranmasýna sebep olacaksýnýz.

Diðer yandan Truva atlarýndan korunmak için free internet tarayýcýlarýndan yararlanabilir ve bunlarý düzenli olarak kullanabilirsiniz. Örneðin http://www.sygate.com/ - www.sygate.com ve http://www.kerio.com/ - www.kerio.com gibi siteler Truva atlarýný kolaylýkla tespit ederler.

Temizleme görevini ise kaspersky programýnýza býrakmanýz yeterli, yine bu tür açýklarýn devam etmemesi için mutlaka firewall programý kullanmanýzý þiddetle öneriyorum.

DIALER Ve Savunma Yöntemleri:

Dialer bilindiði gibi telefon ile internette baðlanan kullanýcýlar için dev bir sorun, kablonet ve benzeri baðlantýlarý kullananlar için ise deli eden sülük yazýlýmlar diye tabir ettiðimiz kategoride yer almaktadýr.

Günümüzde dialer olayý çok riskli deðildir, artýk kullanýcýlar bunun ne anlama geldiðini ve nelere sebep olacaðýný çok iyi bilmekte bu tuzaktan uzak durmaktadýr.

Ama ne kadar ileri kullanýcý sayýsý artsa da, dialer üzerinden para kazananlarýnda teknikleri o kadar ileri düzeye gitmektedir. Halen 3. dünya ülkelerinde telefon üzerinden baðlantý kurduðunu unutmamak gerekir.

Dialer internet üzerinden ve sizin istediðiniz veya istediðiniz dýþýnda bilgisayarýnýza sýzar, bu dakikadan itibaren telefon üzerinden baðlanan kullanýcý için büyük bir sorun baþlýyor demektir.

Kullanýcý bu dialer yüzünden çok yüksek telefon faturalarý ile karþýlaþabilir, dialer sitelerin üzerinde bulunan java ile hazýrlanan yazýlýmlar sayesinde sizi bu tuzaðýn içine çeker.
Buraya týkla veya tamam seçeneði sunan bu pencereler sizi savunmasýz býrakýr her ne kadar kapatmaya yani X iþaretine bile týklasanýz tekrar ve tekrar açýlmaya davet eder, klavyeden farkýnda olmadan bastýðýnýz bir tuþ sizin sonunuzu hazýrlar.

Bu durumda yapmanýz gereken en hýzlý yöntem ise ALT + F4 tuþuna basarak ( ardý ardýna ) o pencerelerin bulunduðu sitelerin kapanmasýna sebep olacaktýr veya CTRL + ALT + DELETE tuþlarýna bastýðýnýzda görev yönetiniz açýlacak, burada iþlemlere girin ve EXPLORER exe yazýlý iþlemi sonlandýrýn, bu bütün web sitelerin kapanmasýna sebep olacaktýr.

Peki ya bunlarý yapamadan sizin isteðiniz dýþýnda bu sülük sizin bilgisayarýnýza yerleþmiþ ise? Hemen bu anda yapmanýz gereken internetten çýkmak, bu durumda kesinlikle internette baðlý kalmayýn.

Bilgisayarýnýzda yüklü olan SPYWARE, SPYBOT S&D veya YAW gibi yazýlýmlar ile genel tarama yapmalýsýnýz ( bu programlarý da güncellemeyi unutmayýn ) eðer bilgisayarýnýzda bu programlar yok ise baþka bir arkadaþýnýzdan internette baðlanarak temin edebilirsiniz.

Ýnternet baðlantýlarý yani að baðlantýlara girin sizin bilginiz dýþýnda bulunan numaralarý silin, ayrýca baþlangýca yerleþecek olan dialer için ise baþlat >>> çalýþtýr >>> mscongif, yazýn enter tuþuna basýn, açýlan pencerede baþlangýç kýsmýna girin garip olan exe isimlerini veya sizin bilmediðiniz exe dosyalarýnýn iþaretini kaldýrýn ( dikkat: anti virüs ve firewall kutularýný kaldýrmayýn, hemen exe isminin yanýnda bulunan açýklama yerini okuyun ve bu exe nin nereye ait olduðunu görün )

Dialer için en büyük önlem her siteye dalmamaktan geçer, özellikle illegal siteler dialerýn beslendiði ve avýný beklediði sitelerdir. ***** & serial, adlt ( pornografi ) gibi siteleri ileri kullanýcý deðilseniz ziyaret etmeyin, bunlar için paylaþýmlý forumlarý kullanýn. Bu tip sitelerde bulunan ***** ve diðerleri denenmiþ olduðu için size zarar verme oraný min. Derece de kalacaktýr.

SPY’LAR ( Ýnternet Explorer Açýlýþ Sayfasýnýn Deðiþmeme sorunu ) :

Beklide en çok karþýlaþýlan sorunlardan biri Explorer sayfasýna yapýþan ve sizi esir eden sitelerdir, bunlar kullanýcýnýn web tarayýcýsýna kendi reklamlarýný ekler ve sizin yazdýðýnýz adreslerin açýlmamasýna sebep olur.

ActiveX dediðimiz kýsýmlara yerleþen bu spylar günümüzdeki anti-spy programlarýnýn bile yetersiz kalmasýna sebep olurlar. Bu konuda dikkatli olmalýyýz ve yine yukarýda dediðim gibi adlt ve ***** ( illegal ) sitelere dikkat etmeliyiz.

Sizin karþýnýza gelen yükleme pencerelerinde kutucuk göreceksiniz ve bu kýsýmda üç seçenek olacak EVET – HAYIR – HAKKINDA gibi 3 buttondan oluþan bu pencereye evet olarak týkladýnýz da bu spy’ý içeriye davet etmiþ olacaksýnýz.

Peki, ama bu pencereler hemen hemen her sitede çýkýyor ne yapmalýsýnýz bu durumda, özellikle illegal sitelerde bunun kutusunu týklayýp hayýr seçeneðine týklamalýsýnýz.

Mesela bu mynet.com adlý sitede oyun bölümünde karþýnýza çýkar bu masum ama gerekli bir penceredir, buna týklamadýðýnýz sürede java tabanlý oyun bilgisi bilgisayarýnýz aktarýlamaz ve oyun sayfalarý açýlamaz.

O halde dikkat etmemiz gereken en önemli nokta sadece güvenliðinden ve güvendiðiniz sitelerde bu kutucuya týklayýp evet butonuna týklamaktýr.

Yine dialer gibi asla kolay kolay kurtulmanýza izin vermeyecektir bu pencereler, bu tür ardý ardýna açýlan pencereler ile karþýlaþtýðýnýzda ya ALT + F4 veya CTRL + ALT + DELETE yolunu izleyerek görevleri sonlandýrma yoluna girin.

Eðer bu spy açýlýþ sayfanýza bulaþmýþsa o halde yapmanýz gerekenler þunlardýr, Hijack adlý programý kullanmanýzý þiddetle öneririm, yalnýz bu programýnda dikkat etmeniz gereken yönleri vardýr. Her þeyi sil veya block yap demek size sorun yaþatacaktýr, bu program için yapmanýz gerekenler:


Yine bunun yaný sýra SPY Sweeper veya SPYBOT 1.3 versionu kullanmanýz gerekmektedir, spybot içinde yapmanýz gerekenler bu dökümanýn içerisinde bulunan( hemen bu konun devamý ) SPY programlarý hakkýndaki bölümü okumanýz yeterli olacaktýr. ( download adreslerini de bulacaksýnýz )

Manuel olarak temizlemek için yapmanýz gerekenler, öncelikle internet baðlantýnýzý tamamen kapatýn bilgisayarýnýz internet ile baðýný kesin, ardýndan baþlat >>> çalýþtýr >>> msconfig yazarak burada bulunan baþlangýç içinde göreceðiniz garip exe isimlerini veya ilginizi çeken exe isimlerinin açýklamasýný okuyarak kaldýrýn.

Bilgisayarýnýzý yeniden baþlattýðýnýzda internette girin ve bu adresten
http://www.spywareinfo.com/downloads/spg/ - www.spywareinfo.com/downloads/spg/ adresinden StartPage programýný indirin, bu program sayesinde açýlýþ sayfanýzý deðiþtirebilirsiniz, açýlýþ sayfasý deðiþtirme kýsmý pasif ( yani müdahale edilemeyecek þekilde ) olsa bile bu program size oldukça yardýmcý olacaktýr.

ANTI – SPY Programlarý ve Açýklamalarý ( 4 spy programý hakkýnda ) :

Günümüzde birçok anti-spy programý bulunmaktadýr, bizler tarafýndan bilinen ve güvenilen programlarýn arasýnda ( ad-adware, spybot S&D, spy sweeper ) gibi programlarýn görevleri ve dikkat etmeniz gereken noktalarý anlatýcam.

Her programýn tanýtýmý ve detaylarýnýn altýnda full program download adreslerini göreceksiniz, kýrýk link ( hata veren adresleri ) lütfen bana bildirin.

SPYBOT SEARCH & DESTROY 1.3 Version ***** ( 5 YILDIZ ) :

Sadece yardým amaçlý olan ve bu iþe baþlamasýnýn asýl sebebi sevdiði kýza ita fen yapýlan bu ücretsiz program oldukça popülerdir, benim tarafýmdan da üyelere birçok kez tavsiye edilen görevini oldukça iyi yerine getiren spybot programý spy larýn korkulu rüyasý.

Birçok kullanýcý eskiden spybot tavsiye ettiðimde spylarý görmüyor diye bana geri dönüyordu, bunun sebebi update yapma alýþkanlýðýmýzýn olmamasý. Bir programý kurduðumuzda birçok kullanýcý hemen görevini yap emri verir programa, ama güncelleme konusunda pasif olan program size yeterli cevap veremeyecektir.

Allah dan spybot biz öneride bulunan kullanýcýlarýnda düþündü ve 1.3 versionu biz kullanýcýlara sundu, þuanda tüm updateleri içerinde barýndýran ( 15.000 den fazla spy gören ) spybot 1.3 size spylar konusunda derdinize derman olacak þekilde show nu yapmaktadýr.

SPYBOT kullanýmý ise, kurulumdan sonra Türk bayraðýný seçin, ardýndan üst köþede açýlan pencereyi kapatýn. Karþýnýza çýkacak pencerede ÝNCELE butonuna basýn, ( DÝKKAT bu kýsma geçmeden önce internetten tamamen çýkýn, bilgisayar ile baðlantýsýný kesin ) inceleme bitene kadar hiçbir þeye dokunmadan bekleyin, bazý spylarý tararken veya bulduðunda bu bekleme süresi uzaya bilir bu durumda kesinlikle programý sonlandýrmayýn.
Tarama bittiðinde ayný pencere üzerinde göreceðiniz “ seçili hatalarý düzelt “ butonuna basýn ve temizlenmesini bekleyin.

Ara sýra program üzerinde göreceðiniz güncelleme bölümüne girin, son güncellemeleri takip edin.

Spybot s&d gerek güncel yapýsý, gerek ise karþýlýksýz yardým amaçlý olmasý ve bu iþi baþarýyla yapmasýndan dolayý benim gözümde 5 yýldýzý hak eden bir program oluyor.

SPYBOT S&D 1.3 Version Download:
 
http://www.softpedia.com/public/scripts/downloadhero/10-17-21/ - http://www.softpedia.com/public/scri...hero/10-17-21/

AD-AWARE 6.0 *** ( 3 YILDIZ ) :

Bu program ne kadar kullanýcýlar tarafýndan þiddetle önerilse de bana göre diðer spy programlarýna göre zayýf kalan, üstüne para talep edilen bir program.
Eðer üretici firma tarafýndan FREE olarak sunulsaydý benim gözümde iyi bir yere sahibi olacaktý, ama dediðim gibi diðer spy programlarýna göre yetersiz kalsa da üstüne para istemeleri oldukça sinir bozucu olduðu ortada.

Ad-aware iki türlü tarama imkaný sunuyor, yüzeysel ( önermem bunu ), detaylý tarama ( uzun ama güvenilir )

Çalýþma mantýðý yine diðer spy yazýlýmlarý gibi yol almakta, detaylý tarama yaptýðýnýzda zaman konusunda sizi biraz zor anlar yaþatsa da þiddetle bu tarama þeklini size önericem.

Ad-aware çalýþtýrmadan önce güncellemeyi ve internetten tamamen çýkmayý kesinlikle unutmayýn, ayrýca bu programý kullanan arkadaþlar mutlaka bilgisayarý da spybot s&d 1.3 yazýlýmý da bulundurmasý iki tarama yapmalarýný öneririm.

Ad-aware paralý olmasý, görevini tam anlamýyla yapmamasý ve norton gibi marka olma yolunda sadece çalýþma yapmalarý, karýþýk ve ince detaylar isteyen bir yapýsý olmasýndan dolayý benim gözümde 3 yýldýzý bile zor alabilen bir program. Yeni versionlarýnda giderek kendini bozmaya baþladý, kullanýcýlarda bunun üzerinde çok konuþmaya baþladý.

Ad-aware 6.0 Professional Build 181Download:
 
http://www.filebox.ru/download/ad-aware/1653/ - http://www.filebox.ru/download/ad-aware/1653/
SPY SWEEPER ***** ( 5 YILDIZ ):

Ýþte karþýmýzda bir ücretli anti-spy programý daha, bazen þunu düþünüyorum acaba ücretli anti-spy yazýlýmcýlarý bu spylerý hayatýmýza kendilerimi sokuyor? Sanýrým bu sorunun cevabý evet olacak gibi.

Bu program ad-aware gibi ücretli olmasýna karþýn oldukça güçlü ve akýllý bir savaþçý, ad-aware gibi pasif kalmýyor detaylý ve spylara karþý ölümcül darbeler vuruyor ve oldukça kapsamlý bir anti-spy programý.

SPY SWEEPER worm, açýlýþ sayfasý etkilenmesi, baþlangýca yerleþen spylar, ekle/kaldýr üzerinde bulunan web spylarý ve Explorer ikonlarýný yok etme canavarý.

SWEEPER Bho yani browser yardým objesi içeriyor bu özellik Explorer üzerine yerleþen ikonlarý ve tarayýcýlarý yok etmenize yarýyor, örneðin yahoo veya buna benzer Explorer sayfasý üzerine extra tarayýcý göreviymiþ gibi duran spylarý siz ekle/kaldýra girmeden yok etmenizi saðlýyor ve bu konuda oldukça baþarýlý bulduðum bir program.

Bunun yaný sýra açýlýþ sayfanýza yerleþen reklam sayfalarýný da kökünü kurutmakta birebir ilaç diyebilirim, çalýþma mantýðý yine ayný diðer spy yazýlýmlarý gibi ve oldukça basit, anlaþýlýr menüye sahip.

Yine bu programý çalýþtýrmadan önce son güncellemeler var mý? Diye bakmanýzý tavsiye ederim, bunun ardýndan yapmanýz gereken ise internetten tamamen çýkmak ve tarayýcýnýzý çalýþtýrmak.

Sweep Now butonuna basýyorsunuz ve ardýndan start butonuna basýyorsunuz, tarama bittiðinde size bulunan spy ve zararlý ikonlarý gösterecek burayý control edin silinmesini istemediðiniz bir uygulama var ise kutusundan iþareti kaldýrýn.

Daha sonra NEXT butonuna basýn, size temizliyorum diye soracak siz YES butonuna basýn, ardýndan son dediðinizde eðer spylerýn kaldýrýlmasý için bilgisayarýnýzý yeniden baþlatmak istiyorsa izin verin.

SPYBOT S&D ile bilgisayarýnýzda bulunmasý gereken program, size spy kabusunu yaþatmamayý amaçlayan bu iki yazýlýmý her zaman bilgisayarýnýzda bulundurun ve düzenli olarak tarama yapma imkaný sunun.

SPY Sweeper yüksek güncel yapýsý, paralý olmasýna raðmen bu iþi baþarýyla yerine getirmesi, geniþ tarama alaný ve detaylý arama özelligi, daha kolay menü ve kafa karýþtýrmayan temel menüleri sayesinde benim gözümde 5 yýldýzý fazlasýyla hak eden bir program.

SPY SWEEPER Download:
 
http://sales.webroot.com/downloads/registered/links/sspsetup1_192681.exe - http://sales.webroot.com/downloads/r...up1_192681.exe
Yalnýz c/p yöntemiyle yazmayýn seriali, Klavyeden tek tek girin...

SPY Remover **** ( 4 Yýldýz ) :

Menü bakýmýndan klasik anti-virüs programlarýnýn tabanýna benzeyen bir yapýya sahip, bunun yaný sýra oldukca manuel ayar isteyen spy temizleme programý.
Bu programý test ederken spylar konusunda çok þey beklememiþtim açýkçasý, kesinlikle Dj Sonsuzluk marka tutkunu diye düþünülmesin.

Bu programlarý test ederken sistemime bir çok spylar bulaþtýrýyorum, bu programlarý gözü kapalý tavsiye etmem için öncelikle test etmem gerektiðini beni tanýyanlar bilir. Bu program diðer spy programlarý kadar baþarýlý olamadý benim gözümde. Ad-aware anti spy programýna göre biraz daha iyi olduðu kesin, yalnýz menü ve güncellik konusu yeni kullanýcýlara sorun yaþatacaðý da kaçýnýlmaz bir gerçek.

Ýleri kullanýcýlar için belki kullaným konusunda sorun yaþatmayacak ve bu onlara gayet normal gelecektir, ama fazla manuel olan programlarýnda fazla sorunlar yaþatacaðý artýk herkesçe bilinen olay.

Tarama konusu yine ayný þekilde spybot gibi diyebiliriz, size fazla seçenekler sorup ve tarama seçimini size býraksa da spy remover benim gözümde 4 yýldýzý hak etti.

SPY REMOVER 7.0 Version Download :
 
http://www.softpedia.com/public/cat/...10-17-37.shtml - http://www.softpedia.com/public/cat/...10-17-37.shtml

E-MAÝL ÜZERÝNDEN BULAÞAN VÝRÜSLER & E-POSTA GÜVENLÝÐÝ:

Son zamanlarda moda olan e-mail üzerinden buluþan worm belasýna hepimiz hemen hemen tanýk olmuþuzdur, gerçekten bu virüsler baþa bela ve size sorun yaratacak sülük virüslerden biridir.

Worm virüslerinin birçok çeþidi vardýr, aslýnda bizleri her zaman tehdit eden bu virüsler son zamanlarda oldukça belirgin etmiþtir kendini.

Worm virüslerine yakalanmasanýz bile bir arkadaþýnýzýn MSN veya E-mail kayýt listesinde olmanýz yeterli, arkadaþýnýz bu virüse yakalandýðýnda size baþka kullanýcýlardan veya arkadaþýnýzdan e-mail geliyormuþ gibi worm tuzaklarýný size yollamaya baþlar. Bu sayede sizde worm için bir av olacaksýnýz ve içinde bulunan ( exe, pif, doc, txt ) gibi dosyalý e-mailleri size yollayarak bunlara týklamanýzý saðlayacak.

Peki, e-posta güvenliði için ne yapmalýsýnýz? Yine güvenilir anti-virüs programlarý kullanmanýz gerekiyor ve updateleri düzenli olarak yerine getirmelisiniz.

Outlook Express ile e-mail adresinizi açmanýz son derece güvenli olacaktýr, anti-virüs programlarý web sayfasý üzerinden açýlan e-mailler üzerinde pek baþarýlý olduklarý söylenemez.

Ayrýca manuel temizleme yapmak istiyorsanýz SYMANTEC sitesine girerek, bu sitede bulunan E-Mail Worm Fix tarayýcýlar sayesinde e-mail üzerinden bilgisayarýnýza bulaþan wormlarý temizleyebilirsiniz ( DÝKKAT Bu taramalar sýrasýnda kesinlikle internette baðlý olmayýn, bilgisayarýnýzýn internet ile olan baðlantýsýný kesin )

Outlook Express ayarlarýna girerek güvenliði yüksek konuma alabilirsiniz, bu sayede dosyalar siz izin vermediðiniz sürede pasif dosya haline yani sizin týklamanýza izin vermeyecek duruma getirir. Sizin açýðýnýzdan yararlanarak yollanan dosyalar yollanacaktýr, bunlarýn uzantýlarýna dikkat edin her ne kadar ( jpg, gif, bmp ) gibi resim uzantýlarý gibi görünse de devamý bu þekilde olmayabilir. Dosya üzerinde sað tuþ yapýn hedefi farklý kaydet yaparak bulabileceðiniz bir yere atýn, dosya aktarýmý tamamlandýðýnda direkt açmayýn, bulunduðu yere giderek virüs taramasýndan geçirin ( dosyanýn üzerinde yine sað tuþ yaparak özelliklere girin ve dosya uzantýlarýný inceleyin. )

Bilgisayarýnýz üzerinde yapacaðýnýz bir diðer önemli ayar ise ( Bir klasöre girin Araçlar >>> klasör seçenekleri >>> açýlan pencerede görünüm bölümüne girin >>> “ bilinen dosya türlerini için uzantýlarý gizle “ kutucuðunda bulunan iþareti kaldýrýn ve Uygula / Tamam )

Güvenliðiniz için web üzerinden e posta adreslerini kullanmayýn. Outlook Express desteði olan e-mail adresleri sizler için oldukça güvenli olacaktýr. Forumda üyeler tarafýndan daðýtýlan pop3 destekli veya Outlook Express destekli e-mail adreslerinden birini mutlaka devamlý kullaným mail adresiniz olarak ele alýn, Benim size önereceðim ise
http://www.dizla.com/ - www.dizla.com adresine girin ve 250MB. Tamamen Türkçe POP3 destekli bir e-mail adresine sahip olun, bunu Outlook Express ile kullanýn. Office Outlook veya Outlook Express 2002 güvenliði oldukça yüksektir, bu adreslerinizi kullanmadan önce Outlook üzerinden yukarýda anlattýðým gibi güvenlik ayarýnýzý en yüksek dereceye almanýz auto çalýþan ( mail açýlýr açýlmaz sisteme dalan ) virüslerden bile sizi koruyacak, sizin onayýnýz olmadýðý sürece bu dosyalarýn bilgisayarýna sýzmasýna engel olacaktýr.

Ayrýca bu siteyi mutlaka ziyaret etmenizi öneririm, bu Dünyanýn ilk kez e-mail güvenlik testine sahip sitedir, ayrýca yazýlým olarak download bölümünden 30 gün deneme süresi olan e-mail güvenlik testi yapan programlarada ulaþmanýz mümkün
http://www.gfi.com/emailsecuritytest/ - http://www.gfi.com/emailsecuritytest/

Yine bununla beraber http://securityresponse.symantec.com/ - http://securityresponse.symantec.com/ sitesinden e-mail worm tarayýcýlarýný indirebilirsiniz ( search ) bölümünü kullanarak gerekli e-mail virus remove yamalarýna ulaþmanýz mümkün.

FIREWALL NEDÝR? GEREKLÝMÝDÝR? VE KURULUMU:

Firewall siz internette baðlý olduðunuzda sizin güvenlik duvarýnýz görevini gören yazýlýmdýr, firewall size karþý açýk portlarýnýz ve IP üzerinden yapýlan saldýrýlara karþý sizi korur ve bu saldýrýlara karþý sizi uyarýr.

Birçoðunuz Windows XP firewall konumu oldukça iyi diyebilirsiniz, ama bu konuda yanýlýyorsunuz ve bu asla sizin firewall programý kullanmamanýz için bir bahane olamaz. Firewall yazýlýmlarý yine güncelleme isteyen programlardýr ve pasif kullanýcý diye tabir ettiðimiz ( bilgisayara yeni baðlýyanlar ) korumayý hedeflemiþ ve bunlarýn düþecekleri tuzaklarý hesaplanarak hazýrlanmýþtýr.

Windows XP üzerinde bulunan firewall her ne kadar güvenlik duvarýnýzý koruyor gibi gözükse de iþlemi oldukça akýl karýþtýrýcý ve manuel destek isteyen özelliðe sahiptir. Windows Firewall özelliði tamamen sýnýfta kalmýþ bir detay, yeni Windows iþletim sistemlerinde ne kadar güvenli olacak onu zaman gösterir.

Karþý saldýranlara karþý güvende olmanýz için anti-virüs veya buna benzer programlar kendi baþlarýna yeterli olamayacaklardýr.

Firewall ile birlikte güvenilir anti-virüs programý ve bu programlarýn birbirini desteklediðinden emin olmalýsýnýz, örneðin kaspersky – zonealarm birbirlerini destekler, norton kendi içinde barýndýrdýðý firewall yüzünden bir baþka firewall programýnýn çalýþma düzenine devamlý olarak engel olacaktýr.

Firewall programý her yeni eklenen program veya baþlangýçta çalýþacak programlara karþýda denetim yaptýðýný unutmamak gerekir, bu yüzden mutlaka kurulumdan sonra internet tarayýcýnýza ve baðlantýnýza izin vermelisiniz, menüsünde bulunan çalýþan programlar kýsmýna girdiðinizde burada göreceðiniz ( Explorer, anti-virüs programý ve sizin için gerekli olan programlara ) onay vermelisiniz. Özellikle anti-virüs programýnýzýn internet update özelliðine firewall programlarý engel koyacaktýr, bu yüzden mutlaka menüsünden veya size sorduðunda bu onayý tam vermelisiniz.

Benim size önereceðim firewall programý ise herkes tarafýndan bilinen ve bir kere bile olsa mutlaka kullanýlmýþ program ZONE ALARM programýný tavsiye edicem.
Zonealarm kurulumu, nelere dikkat etmeniz gerektiði ve download için bu vereceðim adrese girmeniz yeterli olacaktýr.


ÖLÜ DLL. VE DOSYA ARTIKLARININ SÝSTEM ÝÇÝN ZARARLARI:

Bildiðiniz üzere spy, virüs, trojan gibi bizi tehdit eden yazýlýmlarý kaldýrdýðýmýzda arkasýnda ölü dosyalar býrakýrlar, bu dosyalar hafife alýnmamasý gerektiðini altýný çizerek belirtmek istiyorum.

Bu ölü dll. ve dosyalarýn size verebilecek zararlarýný anlaþýlýr þekilde özetleyeyim;

* Ant-virüs programýnýzý yoracak ve tarama esnasýnda anti virüs programýnýz bu dosyalarýn tanýmlamasýný yaparken ölü olduklarý için hatalý genel tarama ortaya çýkacaktýr.

* Sisteminiz ölü dll yüzünden yorulacak sizin isteklerinize verimli olarak cevap veremeyecek ve bu tüm çalýþan gerekli programlarýnýzý ve uygulamalarýnýzý etkileyecektir.

* Açýlýþ ve kapanýþ sürenizi mümkün olduðunca etkileyecek, açýlýþ esnasýnda çalýþmakta olan firewall, anti-virüs programlarýnýz bu gecikmeden dolayý bilgisayarýnýzý yavaþlamasýna, güvenlik programlarýnýzýn ayný anda çalýþmaya zorlandýðý için tutarsýzlýða sebep olacaktýr.

* Ve bazý ölü dll. veya dosyalar internet ile baðlantýya geçtiðiniz anda yine spy veya virüsleri içeride onarýlmasýna sebep olacaktýr. Bu durumda siz ne kadar dikkatli bir kullanýcý olsanýz bile, ölü dosyalar bir terminator gibi tekrar onaracaktýr kendini.

Bunun için yapmanýz gereken en kesin çözüm bir cleaner programý kullanmak ve bu ölü dosyalardan düzenli tarama yaparak kurtulmak.
Yapmanýz gereken ise Cute Cleaner gibi programlarý kullanmak, bu programlar kesinlikle sisteminize zarar verecek boyutta bir tarama ve silme iþlemi gerçekleþtirmeyecektir.

Cute Cleaner kurulumu & download :

Cute Cleaner Görevi ise bu ekle kaldýrdan kaldýrdýðýmýz zaman gereksiz ve bilgisayarý yavaþlatan, ölü dll. ve dosyalarýn bilgisayarýndan kalkmasýna ve temizlenmesine yarayan bir program.
Fast Cleaner ile tamamen ayný olan bir programdýr, tek farký isim deðiþikliðidir, görev ve güven konusu her iki program içinde geçerlidir.

Bu programda yapman gerek ise sadece kurduktan sonra :

Baþlat dan ( Fast Cleaner Enhanced ) ý çalýþtýracaksýn. Saniyenin bitmesini bekle ve OK de, açýlan pencerede ( search ) a bas, taradýðýný göreceksin ( yalnýz bu tarama uzun sürebilir belki. Çok atýk dosya varsa uzun sürüyor).Sonrada " clean" a bas.

Bu kadar ha bu arada kesinlikle yanlýþ dosyalarý siler diye korkma. Bu programý en büyük bilgisayar þirketleri hatta microsoft bile, güvenle tarama yaptýrabilirsiniz diyor.

Ne silerse bil ki artýk ve gereksiz dosyalardýr. Önemli hiç bir dosyayý silmez.



SÝSTEMÝNÝZ GÜVENDEMÝ? :

Sisteminizin güvenliði konusunda kesin kararý asla siz veremezsiniz, sistem içeriðinde bulunan güvenlik açýklarý gözle görülen þekilde deðildir. Bunun için birçok site vardýr ve bunlar sizlerin güvenlik düzeyinizi ve nerede açýklarýnýz olduðunu size kapsamlý olarak gösterir.

Sizlere güvenliðinizi test etmeniz için internet adreslerini ve MICROSOFT Özel Güvenlik analizi programýný veriyorum, bu sayede nerede açýklarýnýzýn olduðunu ve neler yapmanýz gerektiði görebileceksiniz.

Microsoft güvenlik analizi yazýlýmý sadece þirketlere verilen yazýlýmdýr, toplam boyutu 3.58mb, bu yazýlým sayesinde ister bilgisayarýnýzýn içerik güvenliðini, ister internet üzerindeki güvenliðinizi, isterseniz birden fazla bilgisayarý ayný anda kontrol edebilirsiniz ( int. Cafe, þirket bilgisayarlarý, küçük ofisler ) alanýnda control imkanýnýz da bulunmakta.

Yazýmýn sonunda size bu adres ve programlarý vericem, Microsoft güvenlik analizi yapmadan önce gerekli bilgilerinizi girmeniz gerekiyor ve seçenekleri seçmeniz gerekmektedir ( DIKKAT program Ýngilizcedir ama günümüzde devamlý karþýmýza çýkan bilinen terimler kullanýlmýþtýr örneðin SCAN gibi )

Test sonucunda size açýklarýnýzýn ve güvenliðiniz hakkýnda bilgiler sunacak, yeþil onay iþaretleri olan bölümler sizin bu konuda güvende olduðunuzu gösterir, kýrmýzý X iþaretli olanlar ise bu konularda açýklarýnýzýn olduðu ve tehlikede olduðunuzu belirtmektedir.

X iþaretlerinin olduðu bölümlerde göreceðiniz “ How to correct this “ kýsmýna týkladýðýnýzda size bu açýklarýnýzý nasýl kapatacaðýnýzý ve hangi yamalarý yüklemeniz gerektiði size özetleyecek.

Bu program hakkýnda video tanýtým dosyasýný da ekliyorum, böylece sesli ve görüntülü olarak bu programýn nasýl çalýþtýðýný daha iyi anlayacaksýnýz.
Bu video ve program sadece Microsoft cd içerisinde þirketlere sunulduðundan dolayý internette bulma þansýmýz yok, bu yüzden rar. Dosyalarýna ekleyerek size download imkaný saðlayacam.

Video ve Program rar dosyalarý ayrýdýr, bu rar dosyalarýný bir klasör içine atýn ve 1. dosyalarý çalýþtýrýn.

Ýnternet üzerinden sistem güvenliði testleri:

http://www.blackcode.com/scan - www.blackcode.com/scan
http://www.hackerwhacker.com/ - www.hackerwhacker.com
http://www.testmysecurity.com/ - www.testmysecurity.com

scan.sygate.com ( adresi copy / paste yapýn )

Microsoft Güvenlik Analizi Programý & Videosu ( Þiddetle Önerilir )

Kullanýcý adý : THGTR
Þifre : 88888

* Video Download:
http://www.turkforum.net/showpost.ph...5&postcount=35 - http://www.turkforum.net/showpost.ph...5&postcount=35
* Analiz Program Download: http://www.turkforum.net/showpost.ph...9&postcount=33 - http://www.turkforum.net/showpost.ph...9&postcount=33

GÜVENLÝK RÜZGARLARI ESÝCEKMÝ? GÜVENDE OLACAKMIYIZ? :

Buna kesin cevap vermek oldukça güç, þuana kadar yapýlan güvenlik üzerine çalýþmalarý göz önüne alýrsak sanýrým hep kazananlar hackerlar olacak gibi gözüküyor, Microsoft bu konuda her ne kadar iyi duruma geldik dese de bu biz kullanýcýlar tarafýndan bir þey ifade etmediði açýkça ortada.

Microsoft her yeni iþletim sisteminde þöyleyiz böyleyiz demekten vaz geçemedi, XP için oldukça güvenli ve hacklenemez bir iþletim sistemi olarak bize sunmuþtu ama neler yaþadýðýmýz ortada, beklide en çok virüs sorunu yaþadýðýmýz iþletim sistemi unvaný olacak, worm virüsleri yüzünden forumda bile binlerce üyenin sorun yaþadýðýný hep beraber gördük.

Güvenlik konusunda yine büyük pay biz kullanýcýlara kaldý, peki ya yeni kullanýcýlar? Onlar bizim kadar þanslýmý sizce? Bana kalýrsa Microsoft bu konuda oldukça duyarsýz durumda, her zaman 2. veya 3. yazýlýmlara muhtaç kalmaktayýz, kendi içerisindeki iþletim sistemi güvenliði bile oldukça yetersiz.

Win. XP SP2 çýkacak yakýnda ( þuanda download adresleri vs. var ama onay alamadý daha, biraz daha beklemek gerekiyor ), aslýnda çýkmýþtý ama güvenlik sorunlarý yani bug lar çýktý için erteleniyor, kesin bir onay olmadýðý sürece kurmanýzý önermem.

Microsoft þuanda kullanýcýlarý birer kobay olarak görmekte, bu tür yazýlýmlarý her zaman olduðu gibi kullanýcý üzerinde beta adý altýnda denetmekte.

Yine beta adý altýnda denemeye sunarken eklemeyi de unutmadýðý klasik yazýsý ( bu yazýlým betadýr ve sisteminizde oluþabilecek zararlardan Microsoft sorumlu deðildir )

Komik ama gerçek ve bunu test eden milyonlarca kullanýcýda olduðunu unutmamak gerekir, bir ara forumda SP2 download rüzgarlarý estiðinde ( halende esiyor ) uyarý yapmýþtým ve benim gibi bir çok kullanýcýda daha erken kullanmayýn sorunlar yaþayacaksýnýz diye altýný defalarca çizmiþti.
Þimdi ise sp2 kuranlarýn yaþadýðý sorunlar ile karþýlaþmaktayýz forumda, bunlar yine kobay olmanýn bedeli.

Peki, SP2 tamamen onaylandýðýnda neler olacak, benim gibi sizlerde incelemiþsinizdir yerli / yabancý sitelerde. Ýncelemelere bakýldýðýnda oldukça güvenli olacaðý ve microsoftun güvenlik rüzgarý estireceðinden emin bir rol almakta, þuanda mevcut iþletim sistemi firewall ( güvenlik duvarý ) daha iyi olacaðý bir kesin, bu güvenlik duvarýnda yaþanan hatalarý bizler bedelini ödeyerek vermiþtik. Þimdi daha duyarlý olacaðý kesinlik kazanmýþ gibi, ama bunun yaný sýra kuþkularýnda beraberinde getirmiyor deðil.

En büyük sorunun sistemimizle ilgili bilgileri Microsoft bilecek mi? korkusu var, bunu da birçok kez yaptý hatta forumda sizlere anlatmýþ olduðum Microsoft casusunu kaldýrýn yönteminde bulunan detaylarý ele alýrsak SP2 bunu yapmayacak demek saçmalýk olacaktýr.

Yinede SP2 çýkmasý hepimiz için daha iyi olacaktýr, güvenlik konusunda detay isteyen kullanýcýlara cevap verebilecek düzeyde bir yenilik.

Tabii bununla beraber lisans sorunu da yaþayacaðýz, illegal Windows kullan kullanýcýlar ( korsan ) SP2 kurulumunda karþýlaþtýðý belli baþlý sorunlarda týpký SP1 de yaþadýðýmýz gibi karþýmýza çýkýyor, test eden kullanýcýlarýn birçoðu bu sorunla karþýlaþmýþ durumda.

Yinede sabýrlý olmak ve birinci aðýzdan tam onay aldýðýný artýk güvenle sisteminizde bulundurabilirsiniz onayýný almadan kurmamanýz gerektiði, onayý aldýðýnda ise mutlaka sisteminizde bulundurmanýz gerektiðini altýný çizerek belirtiyorum.

HERÞEY TAMAM YA ÞÝMDÝ YAPMAMIZ GEREKENLER ( ÖNEMLÝ KISIM ):

Artýk güvenlik konusunda belli bir yol aldýk, artýk sizlere kalýyor güvenliðin devam etmesi. Yazýlýmlar ve güvenlik duvarlarý bir yere kadar, bu kýsýmdan sonra dikkatli bir kullanýcý olmanýz gerekiyor.

En büyük güvenlik kullanýcýdýr, dikkatli kullanýcý bu tür tehdit edici unsurlardan korunmasýný da bilecektir.

Þimdi bütün güvenlik ayarlarýnýzý yaptýnýz, artýk yapmanýz gereken bu güvenliði tekrar ve tekrar yapýlandýrmak yerine imaj alarak devamlý olarak sizin yerine yapýlandýrmasýný saðlamak.

Þimdi yazacaklarým sizin önemle dikkat etmeniz gereken noktalardýr;

Ýþletim sistemi kurulum sýrasý:

- Ýþletim sisteminizi kurun
- Servis Pack ( leri ) kurun
- Windows updatte kritik güncellemelerin tamamýný yapýn
- Anakart driver ve AGP driverý yükleyin
- DX9
- Güncel ekran kartý driverýnýz
- Diðer PCI slotunda bulunan parçalarýn driverlarý ( ses kartý, tv kartý gibi )
- Anti-virüs programý ve Firewall programýnýzý kurun, updatelerini yapýn
- Diðer programlarýnýzý kurmaya baþlayýn, update yapmanýz gerekiyorsa mutlaka bunu yapýn
- OFFICE programý kullanmanýz özellikle 2002 ve üstü kurmanýz önerilir.
- Tüm güvenlik ayarlarýnýzý ve updateleri yaptýktan sonra sýradaki iþlemimiz iþletim sistemini daha hýzlý ve verimli hale getirmek, bu adresten Windows a hýz katmak ve verim alma yazýsýna ulaþabilirsiniz.

Windows XP’e Hýz Katmak ve Verim Almak Ýçin Yapmanýz Gerekenler :
http://www.forumtrportal.com/showthread.php?p=5715 - http://www.forumtrportal.com/showthread.php?p=5715

GHOST ile Ýmage alma kurulumu ve dikkat etmeniz gerekenler ( adres ) :
http://www.forumtrportal.com/showthread.php?t=1053 - http://www.forumtrportal.com/showthread.php?t=1053

ÖNERÝLEN YAZILIMLAR VE ÝÞLETÝM SÝSTEMÝ:

- Kaspersky Anti- Virüs PRO 4.5
- Zone alaram ( firewall )
- Windows XP / SP1
- OFFICE XP 2002 veya üzeri
- Anti- Spy programlarý ( önerdiklerim )
- Dialer için YAW programý ( dialup kullananlar için )
- Microsoft güvenlik analizi yazýlýmý ( doküman içerisinde ekledim )
- Cute cleaner ( ölü dosya temizleme )
- Ghost image ( iþletim sisteminizin yedeðini almak için )
- Explorer 5.0 kullanan kullanýcýlar mutlaka Explorer 6 kurmalý ve bunu update etmeli.

Artýk güvenlik konusunda oldukça yol aldýnýz, iþletim sistemini yapýlandýrdýnýz ve bunu daima hazýr tutmak için imagený yedeklediniz.

Bu konu ile ilgili soru veya sorunlarýnýzý bu konu altýnda paylaþabilirsiniz, elimden geldiði kadar size güvenlik konusunda yardýmcý olmaya çalýþýcam.

Umarým güvenlik üzerine sizlere yardýmcý olabilecek bir doküman hazýrlamýþýmdýr, sizlere yardýmcý olabildiysem ne mutlu bana.

Mutlaka GHOST ile image almayý unutmayýn, ileride karþýlaþabileceðiniz güçlü bir spy veya virüs sizi çok zor durumda býrakýrsa aldýðýnýz yedeklemeyi kurun, bu sayede güvenliðiniz her zaman daha güçlü olacaktýr.

Tüm Anti-Virus Programlarý Tüm Virüsler ÝLe Test Edildi Ýþte sonuçlar

* The test was made on 10-25 August 2004, using Windows 2000 SP4 on a CELERON 2400 Mhz, 256MB DDRAM.
* All programs tested had the latest versions, upgrades and updates and they were tested using their full scanning capabilities e.g. heuristics, full scan etc.
* The 76556 virus samples were chosen using VS2000 according to Kaspersky, F-Prot, RAV, Nod32, Dr.Web, Sweep, BitDefender, E-Trust and McAfee antivirus programs. Each virus sample was unique by virus name, meaning that AT LEAST 1 antivirus program detected it as a new virus.
* ALL virus samples were unpacked and the only samples that were kept were the ones that were packed using external-dos-packers (that means not winzip, winrar, winace etc).
* The virus samples had the correct file extension using a special program (Renexts) and were unique, according to checksum32 filesize.
* Most "fake" virus samples were removed, as well as "garbage" files.
* The program PER was not tested because there was no english demo version available.
* The programs BOClean , VET , Titan , RisingAV , Ikarus and Freedom were not tested because there was no demo version available.
* The program InVircible did not include a "typical" scanner-function and could not be tested.
* The program V-Catch checks only mail accounts and could not be tested.

The following file types were used.

BAT, ???, CLA, CLASS, CLS, COM, CSC, DAT, DOC, ELF, EML, EXE, HLP, HQX, HTA, HTM, IMG, INF, INI, JS, MAC, MDB, MSG, OLE, PHP, PIF, PL, PPT, PRC, REG, SCR, SH, SHS, SMM, STI, TD0, TPU, VBA, VBS, WBT, XLS, XMI, XML.

The virus samples were divided into these categories, according to the type of the virus :

* File = BeOS, FreeBSD, Linux, Palm, OS2, Unix, BinaryImage, BAS viruses.
* MS-DOS = MS-DOS and HLL*. viruses.
* Windows = Win.*.* viruses.
* Macro = Macro and Formula viruses.
* Malware = DoS, Constructors, Exploit, Flooders, Hoax, Jokes, Nukers, Sniffers, Spoofers, Virus Construction Tools, Virus Tools, Corrupted, Droppers, Intended, PolyEngines.
* Script = BAT, Corel, HTML, Java, Scripts, VBS, WBS, Worms, PHP, Perl viruses.
* Trojans-Backdoors = Trojan and Backdoor viruses.

Rank

1. Kaspersky Personal Pro version 4.5.0.58 - 99.09%
2. F-Secure 2004 version 4.71.5 - 98.77%
3. Extendia AVK Pro version 11.0.4 - 98.68%
4. AVK version 14.0.7 - 98.50%
5. Kaspersky Personal version 5.0.149 - 97.88%
6. eScan 2003 Virus Control version 2.6.484.8 - 96.75%
7. McAfee version 8.0.41 - 93.59%
8. Norton version 2004 Professional - 93.38%
9. RAV version 8.6.105 - 93.14%
10. F-Prot version 3.15 - 91.85%
11. Command version 4.90 - 91.41%
12. Panda Titanium version 3.02.00 - 91.38%
13. Norton Corporate version 9.0.0.338 - 90.29%
14. Panda Platinum version 7.05.04 - 89.97%
15. MKS_VIR 2004 version 2.0 - 89.45%
16. Virus Chaser version 5.0 - 89.07%
17. BitDefender version 7.2 - 88.52%
18. BullGuard version 4.5 - 87.26%
19. Dr. Web version 4.31b - 85.35%
20. PC-Cillin 2004 version 11.00.1253 - 84.80%
21. Nod32 version 2.0.0.9 database 1.840 - 82.68%
22. Sophos Sweep version 3.84 - 81.31%
23. Avast version 4.1.418 - 80.55%
24. AntiVir version 6.27.00.01 - 79.57%
25. Vexira version 2.14.00.01 - 79.50%
26. AVG version 7.0.262 - 72.50%
27. Norman version 5.70.14 - 67.72%
28. UNA version 1.83 - 62.85%
29. Solo 2.5 version 2.6.3 - 61.08%
30. ZoneAlarm with VET Antivirus version 5.0.590.015 - 60.82%
31. Fire version 2.7 - 60.52%
32. E-Trust version 6.2.0.28 - 58.48%
33. V-Buster Pro - 57.61%
34. Protector Plus version 7.2.F04 - 51.28%
35. VirScan Plus version 14.091 - 48.36%
36. ClamWin version 0.35 - 48.08%
37. ViRobot Expert version 4.0 - 45.68%
38. MR2S version 1.47 - 44.36%
39. V3Pro 2002 Deluxe version SP2 - 42.33%
40. RHBVS version 4.13.656 - 41.99%
41. Digital Patrol version 5.00.08 - 38.52%
42. Quick Heal version 7.01 - 30.13%
43. Wave version 2.0 - 22.07%
44. TDS version 3.2.0 - 16.67%
45. PestPatrol version 4.4.3.24 - 15.34%
46. A Squared 2 - 15.05%
47. AntiTrojan Shield version 1.4.0.9 - 11.82%
48. PC Door Guard version 3.0.0.14- 11.77%
49. Trojan Hunter version 3.9.807 - 6.76%
50. The Cleaner version 4.1.42.52 - 6.34%
51. Trojan Remover version 6.2.8 - 5.62%
52. Tauscan version 1.6.1024 - 4.82%
53. Hacker Eliminator version 1.2 - 3.38%
54. IP Armor version 5.46.0703 - 2.87%
55. Anti-Hacker & Trojan Expert 2003 version 1.6 - 0%

 
Saygýlar..



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat