Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Mantýý

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Yaþama Dair
Forum Adı: Yemek Tarifleri
Forum Tanımlaması: Yemekler, Restaurant'lar Ýçecekler Damak KEyfine Dair Herþey...
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=7793
Tarih: 29-03-2024 Saat 01:26


Konu: Mantýý
Mesajı Yazan: Fýrtýna
Konu: Mantýý
Mesaj Tarihi: 25-06-2009 Saat 16:01
 
 
 
 
 
 
Malzemeler:

1. hamur malzemeleri:
* 2 su bardaðý un
* 1 yumurta
* 1 tatlý kaþýðý tuz
* ýlýk su
2. iç malzemeleri::
* 400 gr kýyma
* 4 kuru soðan
* 1 tatlý kaþýðý tuz
* 1 tatlý kaþýðý karabiber
3. çorba malzemeleri:
* 2,5 yemek kaþýðý tereyaðý
* yarým yemek kaþýðý biber salçasý
* yarým yemek kaþýðý domates salçasý
* 1,5 litre kaynamýþ su
* 1 tatlý kaþýðý tuz
* 2 su bardaðý soðuk su

Hamurun hazýrlanmasý:

1. 2 su bardaðý un, 1 yumurta ve 1 tatlý kaþýðý tuzu geniþ bir kaba alýn. azar azar ýlýk su ekleyerek oldukça sert bir hamur yapýn.

2. Hamurun üzerini kapatýp içi hazýrlayana kadar dinlendirin.

Ýçin hazýrlanmasý:

1. 4 soðaný incecik kýyýn. 400 gr kýyma, 1 tatlý kaþýðý tuz ve bir tatlý kaþýðý karabiber (isterseniz biraz da kýrmýzý biber) ile karýþtýrýp köfte harcý gibi yoðurun.

Mantýlarýn yapýmý:

1. Hamuru beze haline getirin. Eðer çok büyük açamayacaksanýz 2 beze yapýn.

2. Hamuru yarým mm kalýnlýðýnda (oldukça ince / börek yufkasýndan biraz daha kalýn) açýn. Açtýðýnýz hamuru 1-1,5 cm’lik þeritler halinde kesin. bu þeritleri üstüste koyup 1,5 cm’lik karelere kesin.

3. Kýymalý içten parmaðýnýzýn ucuyla alýp karelerin ortasýna koyun. Mantýlarý bohça gibi veya iki uçlarý verev gelecek þekilde kapatýn.

Çorbanýn hazýrlanmasý:

1. 2,5 yemek kaþýðý tereyaðýný, yarým yemek kaþýðý biber salçasýný ve yarým yemek kaþýðý domates salçasýný geniþ ve derin bir tencereye koyun. Tereyaðý eriyene kadar kavurun.

2. Tencereye 1,5 litre kaynamýþ suyu ekleyin ve 1 tatlý kaþýðý tuz atýn. Su kaynayýnca mantýlarý ilave edin. Tahta bir kaþýkla (yapýþmasýnlar diye) hemen karýþtýrýn. Mantýlar piþene kadar 1-2 kez daha karýþtýrýn. (Tencerenin aðzýný hiç kapatmayýn.)

3. Mantýlar piþince tencerenin altýný kapatýn. Mantýlarýn üzerlerine diri kalmalarý için 2 su bardaðý soðuk su ekleyin.

4. Mantýlarý suyuyla birlikte tabaklara alýp sarýmsaklý yoðurt ve sumakla servis yapýn.

Not: Salçalý deðilde yoðurtlu yapacaksanýz mantýlarý sade suda haþlayýn. Sularýný süzdürüp tabaða alýp sarmýsaklý yoðurt ekleyin. Üzerlerine de tereyaðý+ kýrmýzý biber ile hazýrlanmýþ sostan gezdirin.  Sumak ilave edip servis yapýn. Maydanoz ile de süsleme yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.


-------------

Bir deli rüzðar olurum alýrým seni burdan kaybolurum



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat