Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

MICROSOFT ACCESS DERS NOTLARI

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Yaþama Dair
Forum Adı: Ödevler
Forum Tanımlaması: ödev ihtiyaçlarýnýzý burada paylaþabilirsiniz
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=7583
Tarih: 19-04-2024 Saat 23:02


Konu: MICROSOFT ACCESS DERS NOTLARI
Mesajı Yazan: invertor
Konu: MICROSOFT ACCESS DERS NOTLARI
Mesaj Tarihi: 15-04-2009 Saat 18:42

MICROSOFT ACCESS DERS NOTLARI
Access bir veritabaný programýdýr. Veritabaný, bir konuyla ilgili çok sayýda kaydýn tutulduðu bir bilgi havuzu olarak nitelendirilebilir. Veritabaný programlarý, veritabaný denilen bilgi havuzunu oluþturmak ve veritabanýndan istenilen bilgiyi istenildiði þekilde alýp kullanabilmeyi saðlar.
Access programýna girdiðimizde ilk gelen ekranda 3 ayrý seçenek bulunur. Yeni bir veritabaný oluþturmak istiyorsak bunlardan Boþ veritabaný seçeneðini seçip Tamam düðmesine basýlýr. Daha sonra veritabanýna bir dosya ismi vermemizi isteyen bir ekran gelir. Burada veritabanýný hangi klasöre kaydedeceðimizi seçer ve dosya adý olarak da bir isim yazarýz. Örneðin dosya adý olarak öðrenci ismini verelim.
Açýlan veritabanýnda þu bölümler bulunur :
· Tablolar : Veritabanýnýn temel nesnesi tablolardýr. Bilgilerin asýl tutulduðu yer tablodur. Diðer veritabaný nesneleri tablolar esas alýnarak oluþturulur. Bir veritabanýnda birden çok tablo bulunabilir.
· Sorgular : Tablolardaki çok sayýda kayýt içerisinden istenilen kriterlere uyan kayýtlarý seçerek görebilmek için oluþturulan bir nesnedir.
· Formlar : Tablolara doðrudan bilgi giriþi yapmak daha zor ve sýkýcý olabilir. Formlar tablolara bilgi giriþini kolaylaþtýran ve daha anlaþýlýr bir ekran görüntüsü ile çalýþmayý saðlayan nesnelerdir. Paket programlardaki kullanýcý ara yüzü olarak düþünülebilir.
· Raporlar : Tablolardaki bilgileri kaðýda dökebilmek için deðiþik þekillerde sayfa dizaynlarý oluþturmak için kullanýlýr.
· Makrolar : Veritabanýnda birden çok adýmdan oluþan bir iþlemin bir seferde yapýlabilmesini saðlayan küçük program parçalarýdýr.
· Modüller : Makrolar ile ayný amaca sahip olmakla birlikte Visual Basic programlama dili komutlarý ile yazýlan küçük program parçalarýdýr.
TABLO OLUÞTURMAK
Veritabanýnda ilk önce tablo oluþturmak gerekir. Tablo oluþturmak için Tablolar bölümünde iken sað taraftaki Yeni düðmesine basýlýr. Burada tablo oluþturma seçenekleri gelir. Tablo alanlarýný ve alan özelliklerini tek tek kendimiz belirleyeceksek Tasarým görünümü seçeneði seçilerek Tamam düðmesine basýlýr.
Tasarým görünümünde tablo hazýrlarken tablonun baþlýklarýný oluþturacak her bir alanýn alan adýný, veri türünü ve alanýn özelliklerini ayrý ayrý belirleriz.
Alan adý verilirken boþluk verilebilir, Türkçe noktalý harf kullanýlabilir. Alan adý en fazla 64 karakter uzunluðunda olabilir.
Veri türleri
O alana girilecek bilginin türünü belirtir. Veri türleri þunlardýr :
Ø Metin : Alfabetik ve sayýsal türde her türlü bilgi girilebilen alan türüdür. En fazla 255 karakter bilgi alýr.
Ø Not : Bir tablo alaný için metin türünün uzunluðu yetmiyorsa Not türü seçilebilir. Bu tür alanlara 65535 karaktere kadar bilgi girilebilir.
Ø Sayý : Tabloda üzerinde iþlem yapýlabilecek sayýsal deðerlerin girilebileceði alan türüdür. Sayýsal alanlarýn alan boyutunu belirlerken aþaðýdaki boyut türleri seçilebilir :
- Bayt : 0 ile 255 arasýnda deðer girilebilir.
- Tamsayý : -32768 ile 32767 arasýnda deðer girilebilir.
- Uzun tamsayý : -2.147.483.648 ile 2.147.483.647 arasýnda deðer girilebilir.
- Tek ve Çift : Çok büyük sayýlar için ve ondalýklý sayýlar için kullanýlan veri tipleridir.
Ø Tarih/Saat : Tarih ve saat türündeki bilgiler için tanýmlanýr.
Ø Para birimi : Parasal deðerler için tanýmlanýr. Bu tür alanlara 15 basamak tamsayý, ondalýktan sonra da 4 basamak bilgi girilebilir.
Ø Otomatik sayý : Bu tür alandaki sayý deðeri girilen her kayýtta otomatik olarak artar.
Ø Evet/Hayýr : Mantýksal alan türüdür. Ýki ihtimalli bilgiler için kullanýlýr. Örneðin; Askerliðini yaptý/yapmadý, disiplin cezasý var/yok gibi.
Ø Köprü : Internet üzerinden baðlantý kurulacak web adresleri girilecekse bunun için köprü türü alan tanýmlanýr. Bu alandaki bilgiye týklandýðýnda eðer internet baðlantýsý varsa belirtilen web adresine gidilebilir.
Ø OLE nesnesi : Veritabanýna resim, ses, film gibi nesnelerin eklenmesi için kullanýlýr.
Alan biçimi
Bir alana girilen bilginin o alandaki yerleþimi ve görünümü alan özelliklerinde biçim özelliði ile gösterilir. Özellikle metin türündeki alanlarýn biçimini tanýmlarken aþaðýdaki karakterler kullanýlabilir :
KARAKTER ÝÞLEVÝ
@ Bir karakterlik bilgi için kullanýlýr.
< Büyük harfle girilen bilginin küçük harfte görünmesini saðlar.
> Küçük harfle girilen bilginin büyük harfle görünmesini saðlar.
Giriþ Maskesi
Bir alana bilgi giriþi yaparken kullanýcýnýn bilgi girmesine yardýmcý olmak ve sýnýrlama getirerek yanlýþ bilgi girilmesini önlemek için oluþturulan bir yapýdýr. Giriþ maskesi tanýmlamak için þu karakterler kullanýlabilir:
KARAKTER ÝÞLEVÝ
0 0 ile 9 arasýnda bir deðer girilmesine izin verir. Bu tanýmlama yapýldýðýnda bilgi giriþi zorunludur.
9 Bu tanýmlama yapýldýðý zaman bilgi giriþi zorunlu deðildir. Veya daha az rakam girilebilir. Rakamlar arasýnda boþluk verilebilir. Bu alana hiç bilgi girilmeden geçilebilir.
# Tek bir rakam veya boþluk girilmesi için kullanýlýr. Bilgi giriþi zorunlu deðildir. Tanýmlanandan daha az veri girilebilir.
L Sadece alfabetik karakterlerin giriþine izin verir. Tanýmlandýðý adet kadar bilgi giriþi zorunludur. Karakterler arasýnda boþluk verilemez.
? Sadece alfabetik bilgi veya boþluk giriþine izin verir. Tanýmlandýðý adetten daha az bilgi girilebilir.
A Sadece harf ve rakam giriþine izin verir. Tanýmlandýðý sayý kadar bilgi giriþi zorunludur.
a Harf, rakam ve boþluk giriþine izin verir. Tanýmlandýðý kadar bilgi giriþi zorunlu deðildir.
& Herhangi bir karakter giriþi yapýlabilir. Tanýmlandýðý adet kadar bilgi giriþi zorunludur.
C Herhangi bir karakter giriþi yapýlabilir. Tanýmlandýðý adet kadar bilgi giriþi zorunlu deðildir.
Resim Yazýsý
Bilgi giriþi sýrasýnda, bilgi alanlarý tanýmlanmýþ adlarýyla görüntülenir. Eðer bilgi alanýnýn baþlýðýnýn baþka bir metin olmasý isteniyorsa bu baþlýðýn resim yazýsý kutusuna yazýlmasý gerekir.
Varsayýlan deðer
Hazýrlanan bir tabloya bilgi giriþi yapýlýrken o alanda baþlangýçta görüntülenmesi istenen deðerdir. Bilgi giriþi yapýlýrken
Geçerlik Kuralý
Bir alana girilecek bilgiye giriþ sýnýrlamasý getirmek için kullanýlan bir özelliktir. Örneðin 0 ile 100 arasýnda olmasýný istiyorsak, “BETWEEN 0 AND 100” veya “>=0 AND <=100” þeklinde deðer girilebilir.
Geçerlik metni
Geçerlik kuralý verilen alana bilgi giriþi sýrasýnda girilen bilgi bu kurala uymuyorsa ekranda görülecek hata uyarýsý bu özellikte belirtilir.
Gerekli
Tablodaki bir alana bilgi giriþini zorunlu tutmak istiyorsak bu özellik için Evet seçili olmalýdýr.
Sýfýr uzunluk izni
Bu özellik sadece metin türü alanlar için geçerlidir. Bu özellik Evet deðerini taþýrsa ilgili alana bilgi giriþi yapmadan geçilebilir.
Sýralý
Tablo kayýtlarýnýn o alandaki bilgiye göre sýralanýp sýralanmayacaðý bu özellikte belirtilir. Burada Evet (yineleme var) seçili ise o alana göre sýralama olur ve o alanda ayný deðeri taþýyan birden fazla kayýt bulunabilir. Evet (yineleme yok) seçili ise olana göre sýralama yine olur, ancak o alana ayný deðeri taþýyan birden fazla kayýt girilemez.
Unicode Sýkýþtýrma
Bu özellik 2 bytelýk bilgiyi 1 byte yer tutacak þekilde sýkýþtýrýr. Bu özellik sadece metin türü alanlarda geçerlidir.
TABLOYA KAYIT GÝRMEK
Access tablolarýna bilgi giriþi doðrudan tablodan yapýlabilir. Bunun için bilgi girilecek tablo seçilip Aç düðmesine basýlýr. Tabloda her satýr ayrý bir kayýt tutar. En son kayýttan sonraki boþ satýr yeni kayýt eklemek için kullanýlýr. Bu son satýra yeni bir kayýt girilmeye baþlandýðýnda o satýrýn bir altýna tekrar boþ bir satýr ekler. Yeni kayýt giriþi böylece devam eder. Her alana bilgi girildiðinde Enter tuþuna basarak bir sonraki alana geçilebilir.
Bir tablo üzerinde çalýþýrken tablo üzerinde ve kayýtlar üzerinde yapýlabilecek bazý iþlemleri þu þekilde açýklayabiliriz :

 

Tabloya yeni kayýt ekleme Yeni kayýt eklemek için bu düðmeye basýldýðýnda tablonun en son satýrýndaki boþ kayýt satýrýna gider.
Tablodan kayýt silme Tablodan herhangi bir kaydý silmek için o kayda gidip bu düðmeye basýlýr. Silme iþlemine onay verilip silinir. Birden fazla kayýt silinecekse fareyi tablonun sol tarafýndan basýlý tutup sürükleyerek seçilir ve yine bu düðmeye basýlarak silinir.
Tablodaki kayýtlarý sýralatma Tablonun hangi alanýna göre sýralama yapýlacaksa o alana geçilip bu düðmelerden birine basýlýr. (Artan sýralama veya azalana sýralama)
Tablodaki kayýtlarý seçime göre süzme Tabloda herhangi bir alandaki bilgiye göre süzme yapýlacaksa o alandaki bilgi fare ile sürükleyerek seçilir ve bu düðmeye basýlýr. Süzgeci kaldýrmak için ise Süzgeci kaldýr düðmesine basýlýr.
Tablodaki yazý tipini deðiþtirme Biçim menüsü açýlýp Yazýtipi seçeneðine girildiðinde bu ekran gelir. Buradan istenilen yazýtipi, yazýtipi stili, boyutu, rengi özellikleri seçilip Tamam düðmesine basýlýr.
Tablo sayfasýnýn biçimini deðiþtirme Biçim menüsünden Veri sayfasý seçeneðine girildiðinde bu ekran gelir. Buradan istenilen özellikler belirlenip Tamam düðmesine basýlýr.
Tablodan istenilen bir sütunu dondurma Sütunlarý dondurmak için tablonun sol tarafýndan istenilen sütunlarý seçtikten sonra Biçim menüsünden Sütunlarý dondur seçeneði seçilir. Tabloda saða doðru kayarken bu sütunlar kaybolmaz.
Tablodan istenilen sütunlarý gizleme ve görüntüleme Bunun için Biçim menüsünden Sütunlarý göster seçeneðine girildiðinde yandaki gibi bir liste gelir. Bu listeden istenilen sütunlarýn iþareti kaldýrýlýp gizlenebilir veya gizli sütunlar seçilerek geri getirilebilir.

ARAMA SÝHÝRBAZINI KULLANMAK
Bir tablonun tasarýmý sýrasýnda veri türü bölümünde listeyi açtýðýmýzda Arama Sihirbazý adýnda bir tür görürüz. Bu aslýnda bir veri türü deðildir. Amacý, tablo veya form üzerinde bu alana gelindiðinde bir liste kutusu görünmesini ve bu alana girilecek bilginin bu listeden seçilmesini saðlamaktýr.
Arama sihirbazýný kullanýrken o alandaki liste kutusunda görülecek bilgiler iki þekilde oluþturulabilir. Birincisi bu bilgilerin elle yazýlmasýdýr. Ýkincisi ise baþka bir tablo oluþturup o tabloya girilen bilgilerden yararlanmaktýr. Ýkinci yöntemde oluþturulan diðer tablo bir Sözlük Tablosu niteliði taþýr. Yani bu tablo bir yardýmcý tablodur ve devamlý açýlýp kullanýlan bir tablo deðildir.
Þimdi bir örnek ile Arama Sihirbazýnýn kullanýmýný açýklayalým :

BRANÞI ALANI ÝÇÝN : Öðretmenler tablosunda BRANÞI alanýna öðretmenin branþ kodunun girileceðini varsayalým. Bunun için BRANÞLAR adýnda yardýmcý bir tablo oluþturalým. Bu tabloda BRANS KODU ve BRANS ADI alanlarý olsun ve BRANS KODU alaný her branþta farklý olacaðý için birinci anahtar olsun.
Daha sonra Öðretmenler tablosunun tasarýmýna geçip BRANÞI alanýný veri türü listesini açarak Arama Sihirbazýný seçelim. Sihirbazýn ilk ekranýnda Deðerler tablo veya sorgudan alýnsýn seçeneðini seçelim.

 

Bir sonraki adýmda Branþlar tablosunu seçip yine Ýleri düðmesi ile devam edelim. Sonraki adýmda Branþ Kodu ve Branþ Adý alanlarýný þekilde görülen düðmeler ile sað tarafa atalým.


Daha sonraki adýmda Branþ Kodu alaný birinci anahtar olduðu için listede görünmemektedir. Branþ kodu alanýndaki bilgi üzerinde çalýþtýðýmýz alana girileceði için bu seçeneði kaldýrýyoruz. Ýleri ile devam.


Son adýmda Etiketin ne olmasýný istersiniz sorusu geliyor. Bu soruyu o alan için baþka bir etiket yazýlabileceði gibi aynen de kalabilir. Son düðmesi ile iþlem tamamlanýr.
Bu iþlem sonunda Öðretmenler tablosunun Branþý alaný ile Branþlar tablosunun Branþ Kodu alaný arasýnda bir iliþki kurulmuþ olur. Bunu görmek için Araçlar menüsünden Ýliþkiler bölümüne girebilirsiniz.

 


CÝNSÝYETÝ ÝÇÝN : Öðretmenler tablosundaki CÝNSÝYETÝ alanda girilebilecek deðerler az olduðu için Arama Sihirbazýna girildiðinde istediðim deðerleri ben yazacaðým seçeneði kullanýlabilir.

 

Þekilde görüldüðü gibi Süt1 adýndaki sütun içerisine bu alana girilebilecek deðerler alt alta yazýlýr. Ýleri düðmesi ile devam edilir. Son aþamada yine etiket kýsmý olduðu gibi kalabilir. Son düðmesi ile iþlem tamamlanýr.


FORM OLUÞTURMAK
Form, tabloya bilgi giriþ yapmanýn baþka bir yoludur. Paket programlardaki kullanýcý ara yüzü gibi ekranlar oluþturulur.
Form Sihirbazý ile form oluþturma
1- Formlar bölümündeki Yeni düðmesine basýlýr.
2- Gelen ekranda önce alttaki liste kutusundan kendisi ile ilgili form hazýrlanacak olan tablo seçilir. Daha sonra Form sihirbazý seçeneði seçilerek Tamam düðmesine basýlýr.
3- Sonraki ekranda form üzerinde görülecek alanlar sol taraftan sað tarafa atýlýr. Bunun için iki bölme arasýnda bulunan saða dönük oklar kullanýlýr. Ýleri düðmesine basýlýr.

4- Daha sonra alanlarýn form üzerine nasýl yerleþeceðini belirleyen seçeneklerden biri seçilir ve yine Ýleri düðmesine basýlarak devam edilir.
5- Sonra formun zemin rengi ve alanlarýn renkleri ile ilgili seçenekler içeren Hangi stili istersiniz sorusu gelir. Bu ekranda istenilen stil seçilir ve Ýleri düðmesine basýlarak devam edilir.
6- Son ekranda form baþlýðýný yazýp Son düðmesine basarak formun oluþturulmasý saðlanýr.
Form oluþup ortaya çýktýðýnda artýk bilgi giriþi yapýlabilir veya istenirse Tasarým Görünümüne geçerek sihirbazýn tasarladýðý formun üzerinde düzenleme yapýlabilir.

 

 

 


Alt Form Ýçeren Form Oluþturma
Birbiriyle iliþkili tablolara bilgi giriþi yaparken her iki tablodaki bilginin birlikte görülebilmesi amacýyla form oluþturma sýrasýnda alt form kullanýlabilir.
Örneðin; Öðrenci bilgilerini içeren bir veritabaný çalýþmasýnda öðrenci kiþisel bilgileri ÖÐRENCÝLER adýndaki bir tabloda, bu öðrencilerin farklý derslerden aldýklarý notlar da NOTLAR adýndaki baþka bir tabloda tutuluyor olsun. Öðrenci kiþisel bilgilerinin tutulduðu tabloda her öðrencinin sadece 1 kaydý vardýr. Ancak Notlarý tutan tabloda ise bir öðrencinin farklý derslerden notlarý olacaðý için her öðrencinin aldýðý ders kadar kaydý olacaktýr. Bir form üzerinde öðrencinin OKUL NO, ADI, SOYADI gibi kiþisel bilgileri ile birlikte her öðrencinin tüm derslerinden aldýðý notlarý da birlikte görebilmek için alt form kullanmak gerekir.
Þimdi bu örneði uygulayarak anlatalým :
1- Formlar bölümünde Yeni düðmesine basýp ÖÐRENCÝLER tablosunu seçin, Form sihirbazý seçeneðini de seçerek Tamam düðmesine basýn.
2- Öðrenciler tablosundan OKUL NO, ADI, SOYADI alanlarýný ortadaki ok ile sað tarafa atýn.
3- Tablolar/Sorgular bölümünden NOTLAR tablosunu seçerek bu tablodaki tüm alanlarý da sað tarafa atýn. Ýleri ile devam.
4- Bir sonraki adýmda göre OGRENCILER ve göre NOTLAR þeklinde alt alta iki seçenek gelir. Burada Öðrenci bilgileri ana form, öðrencinin notlarý alt form olacaðý için göre ÖÐRENCÝLER seçili olmalýdýr.
5- Yine ayný ekranda Alt formlarý olan form ve Baðlý formlar adýnda iki seçenek daha vardýr. Bu örnekte ilkini seçiyoruz. Ýstenirse diðeri de seçilebilir. Ýleri ile devam.
6- Sonraki adýmda alt form için nasýl bir yerleþim istenildiði sorulmaktadýr. Bu iki seçenekten yine istenilen seçilebilir.
7- Daha sonra ana form için hangi stili istediðimiz sorulmaktadýr. Buradan da istenilen seçilebilir.
8- Son aþamada ana form ve alt form için bir isim verilmesi istenir. Buralara da form içeriðine uygun birer isim yazýlýp Son düðmesi ile iþlem tamamlanýr.


Alt Form Ýçeren Formun Kullanýmý
Ana formda bir öðrencinin okul numarasý, adý ve soyadý görünürken alt formda bu öðrencinin aldýðý tüm dersler ve bu derslere ait notlarý girilebilir ve incelenebilir.
Alttaki resimde de görüldüðü gibi veritabaný penceresinin Formlar bölümünde oluþturulan ana form ile alt form ayrý ayrý görülebilir. Ýstenirse ana formun tasarýmý veya alt formun tasarýmý deðiþtirilebilir.
Ana form ile alt formu birbirine baðlayan bir alan vardýr. Örneðin yukarýdaki örnekte OKUL NO alaný hem Öðrenci bilgilerini gösteren ana formda hem de öðrenci notlarýný gösteren alt formda mevcuttur. Alt forma bilgi giriþi yapýlýrken ana formdaki OKUL NO bilgisi otomatik olarak alt formun OKUL NO alanýna gelir. OKUL NO bilgisinin hem ana formda hem de alt formda görünmesi gereksizdir. Bu nedenle alt formun tasarýmýna girip OKUL NO alanýný formdan silebiliriz.


SORGU OLUÞTURMAK
Sorgular, tablolardaki çok sayýda kayýt içerisinden istenilen kriterlere uyan kayýtlarý süzerek görmemizi saðlayan veritabaný nesneleridir.
Tasarým görünümünde sorgu oluþturma
1- Sorgular bölümünde Yeni düðmesine basýlýr.
2- Gelen ekranda Tasarým görünümü seçili iken Tamam düðmesine basýlýr.
3- Sorgu tasarýmýna girildiðinde sorguya hangi tablolarý ekleyeceðimizi soran bir pencere açýlýr. Bu pencerede sorguda kullanýlacak tablolar ayrý ayrý veya birlikte seçilerek Ekle düðmesine basýlýr. Daha sonra bu pencere kapatýlýr.
4- Sorgu ekranýnda istenilen tablodan sorguda yer almasýný istediðimiz alanlar ayrý ayrý alýnarak alt taraftaki sorgu sütunlarýna eklenir. Bunun için alan adýndan fare ile basýlý tutup sürükleyerek aþaðýdaki sütunlara indirilip býrakýlabilir.
5- Sorgu sonucunun belli bir alandaki bilgilere göre sýralanmasýný istiyorsak o alan için Sýrala özelliði açýlýp Artan veya Azalan seçeneði seçilebilir.
6- Sorgu sonucunda görünmesini istemediðimiz alanlar varsa bu alanlar için Göster kutucuðundaki iþaret kaldýrýlabilir.

 

 

 

 

 


7- Sorgu sonucunda iliþkili tablodaki tüm kayýtlarý deðil, belli bir kritere uyan kayýtlarý görmek istiyorsak kriter belirtilecek alan için Ölçüt bölümüne istenilen kriter bilgisi yazýlýr. Eðer ayný alan için birden fazla ölçüt yazýlacaksa alt alta bunlar yazýlýr. Bu durumda ölçütler arasýndaki baðlaç veya olur. Eðer birden fazla alana ölçüt yazýlýrsa bu durumda ölçütler arasýndaki baðlaç ve olur.
Örnek;

 

Bu sorgu tasarýmýnýn cümlesel ifadesi þu þekilde söylenebilir : Öðretmenler tablosundan Okul kodu 121515 VEYA 121539 olan kayýtlarýn MEBSIS NO, ADI, SOYADI, BRANÞ KODU alanlarýndaki kayýtlarý branþ koduna göre artan sýralý olarak görüntüle.
Örnek;

 

Bu sorgu tasarýmýnýn cümlesel ifadesi þu þekilde söylenebilir : Öðretmenler tablosundan Okul kodu 121515 olan VE Branþ kodu 1314 olan kayýtlarýn MEBSÝS NO, ADI, SOYADI alanlarýndaki kayýtlarý soyadýna göre artan sýralý olarak görüntüle.
Hazýrlanan sorguyu çalýþtýrmak ve sonucunu görmek için araç çubuðundaki düðmesine basýlabilir. Sorgu son halini almýþ ise kaydedilip saklanabilir.

Sorgu Ölçütlerinde Parametre Metni kullanýmý
Sorgularda ölçüt verirken ölçüt ifadesini doðrudan yazýp kaydettiðimizde bu sorgu sadece o ölçüt için çalýþýr. Yukarýdaki örneklerde olduðu gibi okul kodu alanýna ölçüt olarak tek bir okulun kodunu yazýp sorguyu böyle kullanýrsak her seferinde sadece bu okuldaki öðretmenleri görüntüler. Bu þekildi düþündüðümüzde her okul için ayrý ayrý sorgu hazýrlamak gerekecektir. Sorgu ölçütlerini genel hale getirebilmek için ölçüt alanýna doðrudan bir ifade yazmak yerine parametre metni yazýlýp kullanýlabilir.
Parametre metinleri köþeli parantez içerisinde yazýlýr. Parametre metni kullanýldýðýnda sorguyu her çalýþtýrdýðýmýzda bu metni içeren parametre giriþ penceresi gelir. Bu pencerede her seferinde farklý bir deðer girmek suretiyle sorguyu daha genel kullanabiliriz.

Sorguda Ölçüt yazarken kullanýlabilecek bazý ifadeler
Sorguda herhangi bir alan için yazýlan ölçüt ifadesi o alandaki bilgiye tamamen eþit olduðu taktirde sorgu çalýþýrken o kaydýn görünmesini saðlar. Yani sorguda kullanýlan alan adý ile ölçüt arasýndaki karþýlaþtýrma operatörü eþittir (=) iþaretidir.
Bunun dýþýnda sorgu ölçütünde þu iþaretler de kullanýlabilir :
Ölçüt Operatörü Açýklamasý
> büyüktür Ölçüt yazýlan alan türü; Sayý ise, belirtilen sayýdan büyük olan sayýlarýn, Metin ise belirtilen harf veya harflerden sonra gelen metinlerin, Tarih ise belirtilen tarihten sonra gelen tarihlerin bulunduðu kayýtlarý getirir.
< küçüktür Ölçüt yazýlan alan türü; Sayý ise, belirtilen sayýdan küçük olan sayýlarýn, Metin ise belirtilen harf veya harflerden önce gelen metinlerin, Tarih ise belirtilen tarihten önce gelen tarihlerin bulunduðu kayýtlarý getirir.
<= küçük eþit Yukarýda belirtildiði gibi sayý, metin veya tarih türü alanlarda belirtilen ifadeden küçük veya eþit olan kayýtlarý getirir.
>= büyük eþit Yukarýda belirtildiði gibi sayý, metin veya tarih türü alanlarda belirtilen ifadeden büyük veya eþit olan kayýtlarý getirir.
Between (Arasýnda) Sayý, metin veya tarih türü alanlarda belirtilen iki deðer arasýndaki deðeri taþýyan kayýtlarý getirir.
Like (Ýle baþlar) Ölçüt yazýlan alanýn veri türü metin ise, belirtilen harf veya harflerle baþlayan kayýtlarý getirir.

Örnek Sorgu Ölçütleri

Örnek Açýklamasý
OKUL NO alaný için> 1000 Okul numarasý 1000 den büyük olan kayýtlarý getirir.
HÝZMET SÜRESÝ alaný için>=10 and <=20 Hizmet süresi 10 a eþit veya büyük ve 20 ye eþit veya küçük olan kayýtlarý getirir.
ADI alaný için>= M Adý M harfine eþit ve büyük olan kayýtlarý getirir. Yani adý M harfi ve sonraki harfler ile baþlayan kayýtlarý getirir.
ADI alaný içenLike “M*” Bir önceki örnek ile ayný anlamý taþýr.
OKUL NO alaný içenBetween 1000 and 2000 Okul numarasý 1000 ile 2000 arasýnda olan kayýtlarý getirir.
DOÐUM TARÝHÝ alaný içinBetween #01/01/1980# and #01/01/193# Doðum tarihi 01/01/11980 ile 01/01/1983 tarihleri arasýnda olan kayýtlarý getirir.
SOYADI alaný içinBetween “A” and “E” Soyadý A harfi ile E harfi arasýnda baþlayan kayýtlarý getirir.

 


Ýliþkili Tablolar Ýle Sorgu hazýrlama
Veritabanýnda birbiriyle iliþkili birden fazla tabloyu kullanarak sorgu hazýrlamak için sorgu tasarýmýna girildiðinde bu tablolar sorgu ekranýna eklenmelidir. Tablolar sorgu ekranýna getirildiðinde aralarýndaki iliþkiler de burada görülebilir.
Birbiriyle iliþkili tablolardan ayrý ayrý alanlarý alýp sorguya eklemek mümkündür. Yukarýdaki ekranda yer alan sorguda Branþlar tablosunun Branþ Kodu alaný ile Öðretmenler tablosunun Branþ Kodu alaný iliþkili olduðu için Branþlar tablosundaki Branþ Adý alaný sorguya ekleniyor. Ayný þekilde Okullar tablosundaki Okul Kodu ile Öðretmenler tablosundaki Okul Kodu alaný iliþkili olduðu için Okullar tablosundan Ýlçe Adý ve Okul Adý alanlarý sorguya eklenebiliyor.
Bu iliþkilerle ilgili olarak þu cümle söylenebilir : Öðretmenler tablosunun Branþ Kodu, Branþlar tablosundaki branþ koduna eþit ise Branþlar tablosundaki Branþ Adý alanýný getir. Yine; Öðretmenler tablosundaki Okul Kodu, Okullar tablosundaki Okul Koduna eþit ise Okullar tablosundaki Ýlçe Adý ve Okul Adý alanlarýný getir.

RAPOR OLUÞTURMAK
Rapor, tablolardaki bilgileri düzenli bir sayfa dizayný oluþturarak kaðýda dökmek için kullanýlýr. Raporlar doðrudan tabloyu esas alarak hazýrlanýrsa tablodaki tüm kayýtlarý getirir. Tablodan sadece istenilen kayýtlarý kaðýda dökmek istiyorsak, raporu hazýrlamak için bir Sorguyu esas almak daha uygun olacaktýr.
Rapor sihirbazý ile rapor hazýrlamak
1- Raporlar bölümünde Yeni düðmesine basýlýr.
2- Yandaki ekran geldiðinde önce alt taraftaki liste kutusu açýlýp rapora kaynaklýk edecek tablo veya sorgu seçilir. Daha sonra Rapor sihirbazý seçeneði seçilip Tamam düðmesine basýlýr.
3- Yine form sihirbazýnda olduðu gibi, tablo veya sorguda yer alan alanlarýn listesinin bulunduðu ekran gelir. Buradan raporda kullanmak istediðimiz alanlar ortadaki saða dönük oklar ile sað tarafa atýlýr. Ýleri düðmesine basýlarak devam edilir.
4- Daha sonraki ekranda eðer raporu bir sorguya göre hazýrlýyorsak ve sorguda birden fazla tablo varsa bu tablolardan hangisine göre listeleme olacaðý sorulmaktadýr. Buradan raporun özelliðine göre istenilen tablo seçilir. Ýleri düðmesine basýlarak devam edilir.
5- Bir sonraki ekranda, eðer rapor dökümünde gruplandýrma yapmak istiyorsak hangi alana göre gruplandýrma yapýlacaðý seçilir. Ýleri düðmesi ile devam edilir.
6- Sonraki ekranda, rapordaki kayýtlarý belli alanlara göre sýralanmýþ olarak listelemek istiyorsak sýralama yapacaðýmýz alanlar seçilebilir. Yine ileri düðmesi ile devam edilir.

7- Daha sonra, raporun sayfa üzerindeki yerleþimini gösteren seçenekler yer alýr. Bunlardan istenilen biri seçilir. Ayrýca sayfanýn yatay veya dikey kullanýmý da buradan deðiþtirilebilir. Ýleri düðmesi ile devam edilir.

 

 

 

8- Bir sonraki adýmda raporun kaðýda dökülüþ stili ile ilgili seçenekler mevcuttur. Bunlardan istenilen biri seçilip yine devam edilir.
9- Son adýmda rapora bir ad verilir ve Son düðmesine basýlarak raporun oluþmasý saðlanýr.
10-

Sorguya dayalý olarak hazýrlanmýþ raporlarda, eðer sorguda parametre metni tanýmlanmýþ ise, bu sorguyu esas alan raporun açýlmasý sýrasýnda da ayný parametre metni gelir.
Bir raporun Baský Önizleme görüntüsü yandaki gibidir. Bu durumda Yazdýr düðmesini kullanarak rapor yazýcýdan kaðýda dökülebilir.
Sihirbaz kullanýlarak oluþturulan bir raporun tasarým görünümüne geçerek rapor tasarýmýnda deðiþiklik yapýlabilir.

 

 

 

Yandaki örnek raporun tasarým görünümünde;
Ø Rapor üst bilgisi bölümünde görülen metin, bu raporun baskýsý sýrasýnda sadece ilk sayfanýn üstünde gözükür.
Ø Rapor alt bilgisi ise raporun son sayfasýnýn altýnda çýkar.
Ø Ayrýntý bölümünde, görülen kutucuklar rapora kaynaklýk eden tablonun alanlarýdýr. Yani bu kýsýmda tablodan gelen bilgiler görülür.
Ø Sayfa üst bilgisindeki kutucuklar, ayrýntý bölümündeki bilgilerin baþlýklarýný oluþturan etiket metinleridir. Rapor tasarýmýnda etiket metinleri istenildiði gibi deðiþtirilebilir.
Ø Sayfa alt bilgisi bölümünde her sayfanýn altýnda görülmesi istenilen metinler bulunabilir. Örneðin rapor çýktýsýnýn alýndýðý tarih, sayfa numarasý gibi.
Rapor tasarýmýnda kullanmak istemediðimiz bölümleri alt kenarýndan fare ile tutup yukarý çekerek kapatabiliriz.



-------------
http://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8328" rel="nofollow - Hash Kontrolü yapma ( MD5, SHA-1, CRC32,... vb)



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat