Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Raid Nedir ?

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Donaným & Hardware
Forum Adı: Donaným
Forum Tanımlaması: Bilgisayar donanýmlarýyla ilgili sorunlar ve çözümler...
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=61
Tarih: 25-04-2024 Saat 10:06


Konu: Raid Nedir ?
Mesajı Yazan: Hawk
Konu: Raid Nedir ?
Mesaj Tarihi: 08-03-2006 Saat 09:25
RAID, “Redundant Array of independent Disk” yani birbirinden baðýmsýz disklerin disk performansý yada güvenliði artýrýcý konfigurasyon ile beraber kullanýlmasýdýr. Günümüzde en çok kullanýlan RAID 0 (Striping), RAID 1 (Mirroring), RAID 5 (Striping with Parity),RAID 0/1, RAID 0/5 gibi RAID seviyeleri diskleri farklý biçimde þekillendirerek farklý güvenlik ve performans oluþturmaktadýr.
RAID 0 en az iki disk ile oluþturulan ve performans artýþý saðlayan bir yapýdýr. Bilgi bloðu disklere paylaþtýrýlarak yazýldýðýndan yazma ve okuma hýz performansý artmaktadýr. Ancak bu durumda veri güvenliði bulunmamaktadýr. Disklerden biri arýzlandýðýnda bütün veriler kaybolacak dolayýsý ile sistem kapanacaktýr. Kapasite, disklerin toplamýdýr. Ayný yapýdaki disklerilerin kullanýlmasý tercih edilmelidir. Ancak farklý diskler kullanýldýðýnda en küçük diskin kapasitesi dikkate alýnýr. Daha çok CAD/CAM gibi grafik uygulamalarý için kullanýlmaktadýr
RAID 1 (Mirroring): ile bilgi bloklarý iki diske birden yazýlýrlar. Burada en az iki disk kullanýlabilir. Böylece birbirinin kopyasý olan diskler oluþur. Kapasite tek bir disk kapasitesidir. Farklý disk kapasitedeki disklerde en küçük kapasiteli disk referans alýnacaktýr. Herhangi bir disk arýzasý durumunda ikinci disk görevi üstlenerek sistemin çalýþmasýný saðlýyor. Böylece iþ akýþý durmamýþ oluyor. Arýzalý disk sistem çalýþýrken çýkartýlýp yerine saðlam disk takýlýr, sistem konfigurasyonu eski haline getirilir. Disk okuma hýzý artarken yazma hýzý ise yavaþ olmaktadýr. Disk güvenliðinin en üst seviyede olduðu durumlarda kullanýlýr.


RAID 5 (Striping with Parity): Hem hýzýn hem güvenliðin beraber oluþturulduðu bir yapýdýr. En az 3 disk gereklidir. Yandaki örnekte 3 disk RAID 5 oluþturulmuþtur. Bir algoritma ile bilgiler disklere sýrasý ile yazýlýrken her defasýnda bir diske yazýlan bilgilerin algoritmasý kaydedilir. Þekildeki örnekte 1,2,3,4 bilgi blogu disklere yazýlýrken 1. veri 1.diske, 2 veri 2. diske yazýldýktan sonra bu bilgilerin algoritmasý ise 3. diske yazýlmaktadýr. Sonra gelen 3. veri bu sefer 3. diske, 4. veri ise 1. diske, 3. ve 4. verilerin algoritmasý ise 2. diske yazýlmaktadýr. Bu þekilde devam eden veri yazma iþlemi bize RAID 5 sistemindeki herhangi bir diskin arýzalanmasý durumunda sistemin çalýlþmaya devam etmesi, arýzalý diskin sistem kapanmadan deðiþtirilmesi ve RAID 5 yapýnýn tekrar oluþturulmasýný saðlamaktadýr. Burada tek bir disk güvenlik için kullanýlmaktadýr. Toplam kapasite bir eksik olacaktýr.


RAID 1/0 ise iki ayrý RAID 1 kümesinin RAID 0 ile bilerþtirilmesi durumudur. Toplamda 4 disk kullanýlmaktadýr. Sistem performansý ve güvenliði yüksektir. Buna karþýlýk iki adet disk veri güvenliði için kullanýlmaktadýr. Kapasite azalmaktadýr.
RAID 0/5 ise iki ayrý RAID 5 konfigurasyonun RAID 0 (Striping) yapý ile birleþtirilip güvenlik ve performans elde edilmesidir. Toplamda en az 6 disk kullanýlmaktadýr. Burada 2 adet disk veri güvenliði için ayrýlmýþtýr. Her RAID 5 seviyesi için herhangi bir disk güvenliðe ayrýlmýþtýr. Bir RAID 5 kümesinde iki adet diskin birden arýzalanmasý komple sistemin bozulmasý anlamýna gelmektedir. Ancak performans, güvenlik ve disk kullanýmý daha iyidir.

Genel olarak kullanýcý, arýzalý disk yerine saðlam disk takýp sistemi kapatmadan RAID konfigurasyonunu tekrar oluþturmaktadýr. Tabi sistemde oluþan disk arýzasýný kullanýcýnýn farkedip bütün iþlemleri el ile yapmasý gerekmektedir. Sistem odasýnda hiç kimsenin bulunmadýðý durumlarda ise sistem güvenliði tehlikeye girmektedir. Bu durumlarda kullanýcýnýn yapmasý gereken disk deðiþtirme iþlemi, sisteme takýlacak fazladan bir disk ve “hotspare” tanýmlamasý ile daha kolaylaþtýrýlabilir. Daha çok RAID 5 ve mirroring konfigurasyonlarda kullanýlmasý tercih edilmektedir. HotSpare disk, disk arýzasýnda otomatik olarak devreye girerek RAID konfigurasyonunu tekrar oluþturmaktadýr. Bu durum ise kullanýcýya rapor olarak bildirilmekte ve kullanýcý daha sonra arýzalý diski deðitirebilmektedir.
RAID sistemleri daha çok SCSI diskler ile sunucu sistemlerinde kullanýldý. Ancak günümüzde Ýþ istasyonu dediðimiz sistemlerde de performans ve güvenlik gerektiren uygulamalar için daha ekonomik olan IDE RAID yapýlarý da oluþturulmaya baþlandý. Anakart üreticileri IDE RAID özelliði kazandýran yonga setlerini anakart üzerinde sunmaya baþladýlar. Kendisi Hot Swap özelliðinde olmayan IDE diskler server sistemlerinde ayrý bir disk kýzaðýna takýlarak Hotswap özelliði de kazanabiliyorlar.
Windows NT, Windows 2000 iþletim sistemleri kendi içlerinde sistem performansýný ve iþlemci gücünü kullanarak yazýlým üzerinde RAID yapma yeteneðine sahiptir. Yani ayrýca bir RAID kartý gerekmeksizin, IDE yada SCSI diskler üzerine RAID 0, RAID 1 ve RAID 5 konfgurasyonu oluþturulabilir. Buradaki avantaj RAID kartý maliyetinden kurtulmaktýr. Ancak Sistemin genel performansýnda ise özellikle iþlemci gücünde büyük bir düþüþ görülecektir. Aþaðýdaki þekilde NT ile oluþturulan RAID 5 yapý ile bir RAID kartý ile oluþturulan RAID 5 arasýndaki perofmans karþýlaþtýrmasý görülmektedir. Bu durumda RAID konfigurasyonun ayrý bir RAID kartý ile oluþturulmasý sistemin genel performansýný önemli olarak arttýracaktýr. Web tabanlý sistemler için tek kanallý Adaptec 2100S, orta seviye sunucular için iki kanallý 3200S ve Enterprise sunucular için 4 kanallý 3400S SCSI RAID kartý ürünleri önerilebilir


-------------



Cevaplar:
Mesajı Yazan: kurukafa
Mesaj Tarihi: 08-03-2006 Saat 09:47
bu faydalý bilgiler için teþekkurler turbo



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat