Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

HORLAMA HASTALIÐI UMUTSUZ DEÐÝL!!!!

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Yaþama Dair
Forum Adı: Saðlýk
Forum Tanımlaması: Saðlýklý yaþam ve Saðlýk hakkýnda bilgiler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=5579
Tarih: 29-04-2024 Saat 03:25


Konu: HORLAMA HASTALIÐI UMUTSUZ DEÐÝL!!!!
Mesajı Yazan: hemþirerose
Konu: HORLAMA HASTALIÐI UMUTSUZ DEÐÝL!!!!
Mesaj Tarihi: 15-11-2008 Saat 14:07

Horlama hastalýðý umutsuz deðil

Normal eriþkin insanlarýn en az %45'i zaman zaman horlamaktadýr. %25'i sürekli olarak horlamaktadýr. Horlama problemi en sýk þiþman erkeklerde görülür ve yaþla birlikte her geçen gün artar

A.B.D. de 300 den fazla firma horlamaya karþý cihaz geliþtirmiþtir. Bazý modeller pijama arkasýna tenis topu yapýþtýrmak gibi eski bir modelin modifikasyonlarýdýr (Sýrt üstü yatarken horlama daha çok artar.). Çene ve boyun askýlarý, boyunluklar ve aðýz içine yerleþtirilen cihazlar hiçbir yarar saðlamamýþtýr. Horlama sesi ile çalýþýp hastayý uyandýran elektronik cihazlar bulunmuþtur. Bütün bunlar hastanýn horlamadan uyuma alýþtýrmalarý olarak düþünülmüþtür. Ancak maalesef horlama kiþinin kontrolünde olmayan bir problem olup tüm bu cihazlar hastayý sadece uyutmamaya yöneliktir.

HORLAMANIN NEDENÝ NEDÝR?

Aðýz ve burun arkasýndaki hava yolunda darlýk olduðunda ortaya çýkan gürültü biçiminde ki sese horlama denir. Dilin arkasý ve yumuþak damak ve küçük dilin olduðu kýsmýn genizle birleþtiði bölge kendiliðinden daralabilen bir bölgedir. Bunlar birbirleri üstüne geldiðinde solunumla birlikte titreþmekte ve horlama ortaya çýkmaktadýr. Horlayan biri aþaðýdaki problemlerden en az birine sahiptir.

Dil ve boðaz kaslarý gerginliði azalmýþtýr. Gevþek kaslar sýrt üstü yatýnca dilin boðaz arkasýna doðru kaymasýna engel olamaz. Bu olay alkol yada ilaç alarak gevþemiþ birinin uykusunda kas kontrolünün kaybolmasý ile ortaya çýkar. Bazý insanlarda uykunun derin fazýnda gevþemeye baðlý olarak yine horlama görülebilmektedir.

Boðazdaki dokularýn aþýrý büyük olmasý. Büyük bademcik ve geniz eti çocuklarda en sýk rastlanan horlama nedenidir. Þiþman insanlarda kalýn boyun dokusu sebep olarak gösterilir. Kist ve tümörlerde nadir olarak bu yolla horlama yapabilmektedir.

Yumuþak damak ve küçük dilin aþýrý sarkýk ve uzun olmasý boðaza doðru hava yolunu daraltýr. Hava yoluna sarktýðý için bir valv gibi horlamaya neden olur.

Burun týkanýklýðý olan kiþi havayý almak için genizde aþýrý vakum yaratýr. Bu vakum boðazda kollabe olabilen dokularý hava yoluna doðru çeker. Böylelikle burun açýk iken horlamayan kiþide horlama görülmeye baþlar. Bu durum neden bazý insanlarýn sadece allerjik dönemlerde veya grip, sinüzit olduðu zamanlarda horladýðýný izah etmektedir. Burun deformasyonlarý bu tip burun týkanýklýðý nedenleri olarak bilinir. Deviasyon burun orta bölmesinin yan taraflara taþmasý olarak tanýmlanýr. Burun içi deformasyonlarý içinde en sýk rastlanýlanýdýr.

HORLAMA CÝDDÝ BÝR SORUN MUDUR?

Sosyal olarak evet! Bu aile yaþamýnda ciddi bir þekilde tehdit eder. Horlayan kiþi alay konusu olur. Ailenin diðer bireyleri için uykusuz gecelerin sorumlusu tutulur. Horlayan kiþi tatil ve iþ gezilerinde istenilmeyen oda arkadaþý olur. Týbbi olara evet! Kiþinin kendine verdiði zarar daha büyüktür. Dinlenilmeden geçirilen geceler vardýr. Aþýrý horlayan kiþilerde yüksek tansiyon horlamayan kiþilere göre daha sýk görülür. Horlamanýn en aðýr formu "týkayýcý tipte horlama hastalýðýdýr."
"Uyku apnesi" diye bilinen bu hastalýkta þiddetli horlama nefessiz kalýnan bir dönemle kesilmektedir. Bu sýrada solunum tam durmuþtur. 10 saniyenin üzerindeki nefessiz kalma nöbetlerinin bir saat içinde 7 den fazla görülmesi yaþamý ciddi þekilde tehdit eder. Bu durumda doktorunuzun size bir uyku merkezinde inceleme yapýlmasýný önerecektir. Apneli (nefesin kesilmesi) hastalarda saatte 30-300 defa týkanmalara rastlanýlmaktadýr. Böylelikle uykuda kan oksijen düzeyi aþýrý oranda düþer. Oksijenin düþtüðü bu dönemde kalp kaný daha çok pompalamak zorundadýr. Bir süre sonra kalp ritmi bozulurken, yýllar içinde yüksek tansiyon ve kalp büyümesi yerleþir. Týkayýcý tipte horlama hastalýðý olan kiþiler uykularýnýn çok az bir kýsmýnda derin uyku fazýna geçebilmektedirler. Derin faz gerçek dinlenme için tek yoldur. Dinlenmeden geçirilen gecenin gündüzü uykulu, yorgun ve verimsiz geçecektir. Araba kullanýrken yada iþ baþýnda uyuklamalar görülecektir.

HORLAMA TEDAVÝ EDÝLEBÝLÝRMÝ?

Horlamanýn bir çok tipi tedavi edilebilir. Eriþkin horlayan kiþiler için aþaðýda sýralanan önerilere uyulmalýdýr.

  • Ýyi bir adele tonusu kazanmak için sportif bir yaþam biçimi seçilmeli.
  • Horlayan kiþiler uyku ilaçlarý, sakinleþtirici ve antihistaminik denilen allerji ilaçlarýný uykudan önce almamalý.
  • Uykudan 4 saat önce alkol almaktan sakýnmalý.
  • Uykudan 3 saat önce aðýr yemekten sakýnmalý.
  • Aþýrý yorgunluktan sakýnmalý.
  • Uykuda sýrt üstü yatmak yerine yana yatmak tercih edilmeli. Eski bir öneri olarak pijama sýrtýna tenis topu dikmek hala faydalý bir metot dur. Böylelikle sýrt üstü uyumaya engel olunur.
  • Yataðýnýzýn baþ tarafý daha yukarýda olacak þekilde tüm yataðýnýz yaklaþýk olarak 10 cm bir tarafa doðru çeviriniz. Bu amaçla yataðýnýz bir tarafý altýna bir tuðla yerleþtirmek amacýnýza uygun olacaktýr.
  • Evde horlamayan kiþilerin sizden önce uykuya geçmeleri için onlara süre tanýyýn.
  • Her pozisyonda horlayan kiþiler "aðýr horlayan" olarak isimlendirilir. Bu kiþilerin yukarýdaki önerilerden daha fazla yardýma ihtiyaçlarý vardýr.
  • Horlama kiþi ve ailesi için zararlý hale geldiðinde uzman doktorunuz ile görüþmeniz uygun olacaktýr. Bu özellikle uyku sýrasýnda nefes alamama problemi olduðunda (Yüksek sesli horlama nefessiz kalma dönemi ile kesilmektedir.) Doktorunuza baþ vurmanýz daha da önem kazanmaktadýr. Horlama hastasýnýn burun, aðýz, boðaz ve boynunun detaylý muayenesi yapýlmalýdýr. Horlamanýn boyutu ve horlayan kiþinin saðlýðýný belirlemek açýsýndan uyku laboratuarý çalýþmalarý deðerlidir.

    TEDAVÝ
    Tedavi þüphesiz tanýya dayanýr. Bu allerji veya enfeksiyon tedavisi gibi basit yada bademcik geniz eti veya burun bozukluklarýnýn cerrahi gerektirir biçimdedir. Horlama - Nefessiz kalma hareketli dokularýn sabitleþtirilmesi ve hava yolunun daha geniþletilmesini saðlayan horlama ameliyatlarýndan baþarýlý sonuçlar elde edilmektedir. Buna uvulopalatofarengoplasti ameliyatý (UPPP) adý verilmektedir. Hasta için bademcik ameliyatýndan çok farklý his vermez. Laser'ýn kullanýldýðý Laser-assisted uvulopalatoplasti (LAUP) lokal anestezi ile yapýlabilen bir baþka ameliyattýr. Cerrahinin çok riskli veya hasta tarafýndan istenilmediði durumlarda boðaza basýnçlý hava veren maske takarak (CPAP) uyuyabilir. Kronik olarak horlayan her çocuk KBB uzmaný tarafýndan detaylý olarak muayene edilmelidir. Bademcik ve geniz eti ameliyatýnýn gerekli olduðu durumlarda cerrahi müdahale çocuk saðlýðýna ve geliþimine çok önemli yararlar saðlayacaktýr.

    Unutmayýn: Horlama nefes almanýn tehlikeli biçimde kesilmesidir. Horlama komik deðildir, umutsuz hiç deðildir.
  • http://www.milliyet.com.tr/content/saglik/sag014/sag90.html -



  • Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat