Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

NEDEN BAÞIM DÖNÜYOR?

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Yaþama Dair
Forum Adı: Saðlýk
Forum Tanımlaması: Saðlýklý yaþam ve Saðlýk hakkýnda bilgiler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=5578
Tarih: 27-04-2024 Saat 06:16


Konu: NEDEN BAÞIM DÖNÜYOR?
Mesajı Yazan: hemþirerose
Konu: NEDEN BAÞIM DÖNÜYOR?
Mesaj Tarihi: 15-11-2008 Saat 14:05


Neden Baþým Dönüyor?

Vertigo birçoðumuza ünlü Ýngiliz yönetmen Alfred Hitchcock'un ünlü filmini çaðrýþtýrýr. Baþ dönmesinin týbbi adý olan bu kelime bazýlarý için film adý olmasýnýn dýþýnda anlam taþýyor.

Gündelik hayatta kimimiz sürekli hafif þekilde, kimimiz ise çok þiddetli olarak bir denge problemi yaþarýz. Yaþayanlarýn çok iyi bildiði ve günlük aktivitelerini kabusa çevirebilecek kadar þiddetli olabilen bir rahatsýzlýk. Bazýlarýmýz içinse daha hafif ama süreklilik göstererek sýkýntý oluþturan bir dert baþ dönmesi.

Baþ dönmesini týbbi açýdan ele alan Bosphorus International Kulak Burun Boðaz'dan Op.Dr. Fuat Güder baþ dönmesinin kýsaca bir denge problemi olduðunu söylüyor. "Çoðu zaman bu rahatsýzlýk iç kulaða baðlý bir problemden ortaya çýkar. Baþ dönmesi þikayeti ile hekime baþvuran hastalar genellikle çevrelerinin ve kendilerinin döndüðünü bazen bulantý olduðunu da ifade ederler".

Araþtýrmalar baþ dönmesinin doktora baþvurmayý gerektiren þikayetler içinde aðrýdan sonra ikinci sýrayý aldýðýný gösteriyor. Toplumun yüzde otuzunun baþ dönmesine genetik olarak yatkýn olduðu biliniyor. Baþ dönmesi kadýnlarda ve özellikle 30-50 yaþlarýnda daha sýk görülüyor. Farklý tipleri bilinen baþ dönmesi hastalardaki yaþam kalitesini ciddi olarak etkileyebiliyor.

Denge sistemimiz vücudumuzdaki farklý merkezler tarafýndan kontrol edildiði için, baþ dönmesinin nedenini saptamak her zaman çok kolay olmayabilir. Damar sistemindeki bozukluklar, iç kulaðýn hastalýklarý, kafatasýndaki yaralanmalar, virüs enfeksiyonlarý ya da allerjiler baþ dönmesi meydana getirebiliyorlar.

Baþ dönmesini tetikleyen faktörler incelendiðinde hastalarýn yüzde yetmiþinde stress hikayesine rastlanabiliyor. Uykusuzluk, aðýr diet, yorgunluklar, gerilimler risk faktörleri arasýnda gösteriliyor. Op Dr Güder, baþ dönmesi yaþayan hastalarýn nörologlara, KBB uzmanlarýna ya da dahiliye uzmanlarýna baþvurabildiklerine, bir çok defa da bu dallara mensup hekimlerin iþbirliðinin taný ve tedavide þart olduðuna dikkat çekiyor. Güder "Biz KBB hekimleri olarak daha ziyade iç kulaðý ilgilendiren baþ dönmesiyle ilgileniyoruz. Merkezimizde hastalarýmýza ayrýntýlý testler yaparak nedeni ortaya çýkarýyor ve tedavisine baþlýyoruz" diyor.

Tedavide ilaçlar ve dinlenme öncelikli olarak yer buluyor. Bazen doktorunuz tarafýndan yaptýrýlan baþ egzersizleriyle iyileþecek kadar basit, bazen de cerrahi tedavi gerektirebilecek kadar aðýr seyredebiliyor.

Uzmanlar baþ dönmesi geçiren hastalarýn gýdalarýna ve yaþam biçimlerine dikkat etmeleri gerektiðinin altýný çiziyor. Stresin kontrol altýnda tutulmasý, uyku düzenine dikkat edilmesi öncelikli olanlar. Gýdalar söz konusu olduðunda ise, öðün atlamamaya, aþýrý tuz kullanmamaya dikkat etmek, sigara, alkol ve biradan mümkün olduðunca uzak durmak gerekiyor. Çay, kafein, tatlandýrýcýlar, çikolata da þüpheli içecek-yiyecekler listesindeler.

Baþ dönmesinin bazen hayatý tehdit edebilen hastalýklarýn da habercisi olduðunu unutmamak gerekiyor. Bu nedenle bu konuda en doðru yorumun konunun uzmaný olan hekimlerce yapýlabileceðini bilmekte yarar var.


http://www.milliyet.com.tr/content/saglik/sag014/sag95.html - konu



-------------



Cevaplar:
Mesajı Yazan: Fýrtýna
Mesaj Tarihi: 15-11-2008 Saat 14:22

Paylaþým  için teþekkürler... Güzel ve önemli konu..



-------------

Bir deli rüzðar olurum alýrým seni burdan kaybolurum



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat