Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

beynimizin düşmanları!

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Yaşama Dair
Forum Adı: Sağlık
Forum Tanımlaması: Sağlıklı yaşam ve Sağlık hakkında bilgiler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=5315
Tarih: 06-05-2024 Saat 04:18


Konu: beynimizin düşmanları!
Mesajı Yazan: hemşirerose
Konu: beynimizin düşmanları!
Mesaj Tarihi: 22-09-2008 Saat 19:59
Fast food beyin sağlığını bozuyor

'Zihin Sağlığı Vakfı'nın araştırmasına göre, yararlı yağların, vitamin ve minerallerin eksik alınması ile fast food tarzı beslenme, 'depresyon, Alzheimer ve şizofreniye' neden oluyor


İNGİLTERE'DE yapılan bir araştırma, son zamanlarda halkın beslenme tarzındaki değişikliklerin zihin sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlara yol açtığını gösterdi. 'Sustain' adlı örgüt ile Zihin Sağlığı Vakfı'nca desteklenen araştırmanın sonuçlarına göre, fast food tarzı beslenme ile yararlı yağların, vitamin ve minerallerin eksikliği 'depresyon, Alzheimer ve şizofreni' ile doğrudan ilişkili. Araştırmacılardan Courtney Van de Weyer, "Vücudu iyi beslemek, zihni de iyi beslemek anlamına geliyor" dedi.

ARAŞTIRMAYA göre, yemlerde kullanılan katkı maddeleri ve tarım ilaçları, hayvan organizmasında değişikliğe yol açıyor. Bu nedenle de insanlar, omega 6 adlı yağ asidini, omega 3'ten çok daha fazla tüketir hale geliyor. Bu dengesizliğe vitamin ve mineral eksikliği de eklenince, depresyon ve hafıza sorunları ortaya çıkıyor. Araştırma raporunda, beslenme tarzında aminoasitlere, özellikle de balık tüketimine daha fazla yer verilmesi gerektiği belirtiliyor.

Beyne faydalı yiyecekler:
  • Sebzeler (Lifli olanlar)
  • Tohumlar ve fındık
  • Meyve
  • Buğday, kepek
  • Organik yumurta
  • Organik olarak yetiştirilen ya da vahşi olarak avlanan balıklar (Özellikle yağlı olanlar)

    Beyne zararlı yiyecekler:
  • Kızartılmış fast food yiyecekler
  • Rafine edilmiş ve işlenmiş besinler
  • Alkol
  • Şeker
  • Çay ve Kahve
  • Besinlere konulan bazı ek maddeler
  • Tarım ilacı içeren besinler
  • http://www.milliyet.com.tr/content/saglik/sag014/asag.html - kaynak


  • -------------



    Cevaplar:
    Mesajı Yazan: invertor
    Mesaj Tarihi: 22-09-2008 Saat 20:12
    Bence bir yanlışlık var burda şeker zararlı denmiş bildiğim kadarı ile tatlı zihni açmıyormuydu?
    Gerçi konumuz bu deil ama amonyakta hafıza kaybını önlüyor diye hatırlıyom sağolsun vaktizamanında hocalarımız öğretmişti .
     
    Çay kahvede bazı insanların zihnini açarken bazılarına ters etki yapa bilir onunhakkında fazla bilgi sahibi değilim


    Mesajı Yazan: hemşirerose
    Mesaj Tarihi: 22-09-2008 Saat 20:15
    doktor musun?


    -------------


    Mesajı Yazan: invertor
    Mesaj Tarihi: 22-09-2008 Saat 20:50
    Beynimiz vücudumuzun küçük bir bölümünü oluştursa da, yiyeceklerle alınan enerjinin yaklaşık yüzde 20’sini harcar

    Belirli yiyecekler algılama yeteneğimizi artırıp daha verimli yaparken, aynı zamanda daha hızlı düşünmemizi ve dikkatimizi daha iyi toplamamızı sağlar
     Beynin sürekli aktif olması, dikkat ve konsantrasyon açısından üst seviyede bulunması, yediğimiz yiyeceklere bağlıdır
     Kısaca özetlemek gerekirse protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerden oluşan bir beslenme programı ile beynin performansını artırmak mümkündür
     Balık, yeşil yapraklı sebzeler, lahanagiller, meyve, yumurta ve tahıl muhtevalı bir diyetle günümüzde hayli yaygınlaşan unutkanlık problemini de çözebilirsiniz
     Çünkü; genç yaşlarda başlayan ve o dönemlerde pek önemsemediğimiz hafif unutkanlıklar, ileride karşımıza hafıza kaybı hastalığı olarak bilinen “Alzheimer”i çıkartabilmektedir
     

    Anne sütünün önemi
    Alzheimer vakalarının son yıllarda giderek artması sebebiyle yapılan araştırmalarda, “kolin” adlı maddenin hafıza depolanmasında önemli rol oynadığı, eksikliğinde ise unutkanlığın ortaya çıktığı tesbit edildi
     Bu hastalara “kolin” açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, yumurta sarısı, lahanagiller özellikle de karnabahar ve sakatatlarda bulunan “lesitin” maddesi verilerek hafıza kaybında düzelme kaydedildi
     Öğrenme yeteneğini geliştiren ve hafıza için hayati önem taşıyan “kolin” maddesi en çok anne sütünde bulunuyor
     Bu sebeple uzmanlar, beynin hafıza ile ilgili bölümünün, bebeklikte yeterli “kolin” alınması ile gelişebileceğini belirtiyor
     
     
     
    Güçlü bir hafıza için:
    * Avokado: Kısa süreli bellek için gereklidir
    * Isırganotu: Sınavlara hazırlananlar ısırgan çayı içebilir
    * Yabanmersini: Beynin kanla daha iyi beslenmesini sağlar.
    * Kabak: Sık sık tüketilmesi hafıza için son derece faydalıdır.
    * Limon: Dil öğrenirken her gün bir bardak limon suyu yararlıdır.
    * Soğan: Aşırı yıpranmaya ve fiziksel yorgunluğa karşı faydalıdır.
    * Havuç: Hatırlama yeteneğinizi artırır
    * Ceviz, fındık, fıstık: Sinirleri kuvvetlendirir, öğrenmeyi kolaylaştırır.
    * Lahana: Sinirliliği giderir, daha stressiz öğrenilir...
    * Armut: Beyin aktivitelerini güçlendirir.
    * Beyaz et: Beynin ihtiyacı olan hormonların üretimini tetikler.
    * Kereviz: Sinir sistemini kuvvetlendirip beyin aktivitelerini hızlandırır.
    * Susam: Gün aşırı tüketilmesi, sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler yapıyor.



    Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat