Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

eMule Nedir ?

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Yaþama Dair
Forum Adı: E-MULE
Forum Tanımlaması: Film arþivcilerinin e-mule paylaþým mekanýna hoþ geldiniz.
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=4155
Tarih: 26-04-2024 Saat 06:58


Konu: eMule Nedir ?
Mesajı Yazan: invertor
Konu: eMule Nedir ?
Mesaj Tarihi: 18-08-2008 Saat 23:38

eMule adý donkey (eþek) ile benzer bir hayvan adý olan Mule 'dan yani Türkçesi Katýr 'dan gelir

Merkur isimli biri orjinal eDonkey2000 istemcisinden memnun deðildi ve 13 Mayýs 2002 tarihinin þafaðýnda daha iyisini yapabileceðine inandý. Ve böylece yaptý. Diðer geliþtiricileri etrafýna topladý ve eMule Projesi doðdu. Amaçlarý, eDonkey 'nin meþhur olmadan önce, tonlarca özellik eklenmiþ ve çok güzel GUI (Grafiksel Kullanýcý Arabirimi) olan bir istemciyi kullanýlýr hale getirmekti. Bu kararýn ne etki edeceðini hayal bile edemezlerdi...

Bugün ise, eMule dünyadaki en büyük tek ve en saðlam kiþiden-kiþiye dosya paylaþým istemcisidir. Açýk kod politikasý sayesinde her yayýmý ile aðýn daha randýmanlý çalýþmasýný saðlayan, projeye katkýda bulunabilen birçok geliþtiriciye teþekkürler.

 

Emule ID Nedir, Ne Ýþe Yarar

ID, istemcinizin IP adresinden hesaplanan bir deðerdir. eMule baþarýlý olarak baðlandýðýnda sunucu tarafýndan atanýr. ID'nin amacý bir iþarleme yapmak içindir yoksa iki istemci arasýnda uygun baðlantý mümkün olmaz.

Baðlandýktan sonra Sunucular sekmesinin Günlük penceresinde ID görüntülenir.


Günlük%20penceresi

eMule ID'yi bundan baþka þekilde görüntülemez ama ID durumunu dünya þekli üstünde, renkli oklarla sað alt köþede, baðlý sunucunun yanýnda grafiksel olarak gösterir.

emule tüm aðda yüksek ID alýndýðýný gösterir
emule tüm aðda düþük ID alýndýðýný gösterir

Daha fazla ayrýntýlý inceleme için Simgeler sayfasýna bakýn.

Yüksek ID, Seçenekler -> Baðlantýlar'da seçilmiþ baðlantý noktasýnýn (varsayýlaný 4662) açýk ve serbestçe eriþilebilir olduðu anlamýna gelir iken düþük ID, baðlantý noktasýnýn engellendiði ve eriþilemez olduðu anlamýna gelir. Buna güvenlik duvarlarý, yönlendiriciler veya proksi sunucularý sebep olabilir. Düþük ID, gönderme veya indirme yapmanýz mümkün deðil anlamýna gelmez ama birkaç dezavantajý vardýr:

IP numarasý eMule'un üzerinde çalýþtýðý makinenin tanýnmasýdýr, bu yüzden sýra veya baðlantý isteði gibi, düþük ID istemcilerin baðlý olduðu bu istemciye olan tüm istekler sunucu üzerinden yönlendirilmek zorundadýr. Bu yönlendirme sunucuda önemli miktarda CPU (Ýþlemci) yüklemesine sebep olur böylece sunucunun bununla baþa çýkabilmesi için azami kullanýcý sayýsý azaltýlýr. Lugdunum'un sunucularý düþük ID kullanýcý sayýsýný sýnýrlandýrýr hatta tümünü yasaklar.

Düþük ID'li iki istemci birbirlerine baðlanamaz, bu durumda iki farklý sunucu üzerinden mesajlarýn yönlendirilmesi mümkün deðildir. Bu indirmeler için daha az kaynaða yol açacaktýr.

Meþgul sunucularda mesajlarýn kaybolmasý mümkündür ve eMule, sýrada ilerleme veya indirme istekleri gibi önemli bilgileri kaçýrýr. Bu daha az kredilere ve daha kötü indirmelere yol açabilir.

EMULE DE HANGÝ DOSYA NE ÝÞE YARIYOR? / KULLANILAN DOSYALAR
 

eMule'un çalýþma zamaný süresince oldukça çok dosya kullanýlýr veya ilk çalýþtýrýlmasýnda oluþturulur. Bunlarýn bir çoðu eMule'un config klasöründe oluþturulur, diðerleri Seçenekler'de belirlenen geçici dizinlerde veya doðrudan eMule'un kurulum dizininde bulundurulur.

Known.met Known.met dosyasý, paylaþýlan veya þu anda indirme listesinde olan tüm dosyalarý eMule'un bilmesi için saklar. Dosya boyutu, dosya adý, adresleme grubu, adresleme deðeri ve bazý istatistikler gibi her dosya bilgisini saklar.

Clients.met Bu dosya eMule'unuz ile tüm kullanýcýlarýn sahip olduðu kredileri saklar.

Server.met Bilinen tüm sunucularý içerir.

Emfriends.met Eðer kullanýcýlar arkadaþlar listesine eklenirse bu dosya da depolanýr.

Preferences.ini Seçenekler iletisindeki tüm seçenek gruplarýný ve sütun boyutu vs. gibi görsel ayrýntýlar hakkýnda bilgileri saklar.

Fileinfo.ini Kendi paylaþýlan dosyalarýnýz için Yorum veya Beðenilme Oranlarýný saklar.

Category.ini Ýsim, yorum ve renk kodlamasý gibi kategoriler'inizin ayarlarýný depolar.

Ipfilter.dat Bu dosya IP Süzgeci tarafýndan süzülen IP aralýklarý ve eriþim seviyelerini içerir. Ayný zamanda Seçenekler -> Güvenlik'e bakýn

Onlinesig.dat Online Signature, eMule'un baðlandýðý sunucuyu, gönderme ve indirme istatistiklerini içeren küçük bir dosyadýr. IRC programcýklarý (script) ve imza imajlarý tarafýndan kullanýlabilir.

Preferences.dat Kullanýcý adreslemesini saklar. Bu, eMule'un ilk çalýþtýrýlmasýnda hesaplanan bir deðerdir ve að içinde bu istemciyi tanýtmak için kullanýlýr. Kredi sistemi ve arkadaþlar için kullanýlýr. 

Sharedir.dat Paylaþýlan tüm dizinlerin yolunu tutar.

Staticservers.dat Statik sunucular IP'lerini asla deðiþtirmez ve teorik olarak her zaman að içinde çevrimiçidirler. Bu sunucular, sunucu listesinin içerik menüsünden (sað fare tuþu) staticservers.dat dosyasýna eklenebilir. Ayný zamanda Seçenekler -> Sunucu'ya bakýn

Addresses.dat eMule baþlangýçta bu dosya içinde saðlanan server.met'ler için geçerli adreslerle sunucu listesini günceller. Seçenekler -> Sunucu'da bu listeyi düzenlemek için düðme ve baþlangýçta güncellemek için seçenek bulunur. Ayrýca bu dosyada zaten adres(ler) bulunuyorsa Sunucular sekmesinde Server.met'i URL'den Güncelle alanýna adres yazmadan Güncelle düðmesine basarak server.met dosyasý güncellenebilir. Dosya birden fazla adres içerebilir (her satýrda bir tane) ama geçerli server.met dosyasýný almak için her zaman ilk adresten baþlanýr.

AC_SearchStrings.dat Kullanýlan her arama dizgisi kaydedilir ve eðer yeni arama öncekiyle eþleþirse otomatik-tamamlama saðlanýr.

AC_ServerMetURLs.dat Yukarýdaki dosya ile aynýdýr. Tek fark bunun server.met dosyasýný güncellemek için girilen URL'yi yeniden kullanmak için depolamasýdýr. Server.met'lerin adreslerini bir çok sitenin düzenli olarak deðiþtirdiðini düþünün.

Cryptkey.dat Ýstemcinizin benzesiz 384 bit özel RSA anahtarýný içerir

eMule.tmpl *.tmpl dosyalarý Web Arabirimi için gerekir. Bunlar görüntülenen sayfalarýn seçeneklerini ve düzenini tanýmlar.

xx.part Parça dosyalarý bitmemiþ indirmelerdir. eMule ayný anda birden fazla kullanýcýdan indirebilir, bu yüzden *.part dosyalarý her zaman bitmiþ indirmenin boyutuna sahiptir. Eksik parçalar sadece sýfýrlarla doldurulur. En son sürümde ve NTFS dosya sistemi kullanýldýðýnda, sýfýrlarla doldurmayý engelleyen ve bunu yaparak daha çok dosya alaný kazandýran, tamamlanmamýþ dosyalarý 'seyrek' olarak paylaþ seçeneðini etkinleþtirebilirsiniz.

xx.part.met Her *.part dosyasý *.part.met dosyasýyla iliþkilendirilir. Að içinde indirmeyi tanýtmak ve hatasýný kontrol etmek için her indirme 9 MB'lýk parçalara bölünür. Her parça için sözde adresleme deðeri hesaplanýr. Ondan sonra parça adreslemelerinin tam grubunun adresleme deðeri oluþturulur. Dosya adý ile birlikte bu bilgi ve adreslemelerin durumu *.part.met dosyasý içinde depolanýr.

xx.part.met.BAK Çökme yüzünden bu dosyalarýn bozulmasý çok kötü olacaðýndan *.part.met dosyalarýnýn yedeklemesi oluþturulur. Eðer indirmeleriniz *.part.met dosyalarýnýn bozulmasýndan dolayý ortadan kayboluyorsa, yardým için Sorun Giderme'ye bakýn.

eMule.log Eðer Seçenekler -> Geniþletilmiþ'de uygun seçenek açýlýrsa, Sunucular sekmesinde Günlük penceresinin çýktýsýný saklar.

eMule_Debug.log Eðer Seçenekler -> Geniþletilmiþ'de uygun seçenek açýlýrsa, Sunucular sekmesinde Hata Ayýklama penceresinin çýktýsýný saklar.

http://www.emuleci.com/Yardim/Kurulum/Default.aspx - Detaylý bilgi:



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat