Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Yabani bitkiler demir zengini

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Yaþama Dair
Forum Adı: Saðlýk
Forum Tanımlaması: Saðlýklý yaþam ve Saðlýk hakkýnda bilgiler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=3763
Tarih: 03-05-2024 Saat 11:56


Konu: Yabani bitkiler demir zengini
Mesajı Yazan: hackers_kral
Konu: Yabani bitkiler demir zengini
Mesaj Tarihi: 22-03-2008 Saat 22:57
Yabani bitkiler demir zengini  
ORDU (ÝHA) - Karadeniz Bölgesi'nde sebze olarak tüketilen yabani bitkilerin, kýrmýzý kan hücrelerinin yapýmýnda görev alan ve eksikliðinde anemiye neden olan demir içeriði bakýmýndan oldukça zengin olduðu belirlendi.
 
Ordu Üniversitesi'nin (ODÜ) yaptýðý araþtýrmaya göre, Ordu ve yöresinde sebze olarak yetiþen yabani bitkilerin besin deðeri yönünden incelendiði çalýþma sonucunda, yörede doðadan toplanarak tüketilen bu bitkilerin protein oraný ve mineral yönünden oldukça zengin olduðu tespit edildi. Sakarcanýn kuru madde oraný; melocanýn bakýr konsantrasyonu; hoþkýran bitkisinin ise kül oraný, demir ve çinko konsantrasyonu yönünden en yüksek deðerlere sahip olduðu bulundu.
 
Çalýþmada ele alýnan bitkilerden ýsýrganýn, sabit yað, protein, azot, manganez, C vitamini bakýmýndan en zengin bitkisi olduðu tespit edildi. Galdirik ve baldýran bitkilerinin ise diðer bitkilere oranla daha düþük deðerlere sahip olduðu belirlendi. Araþtýrmada yörede sebze olarak tüketilen bu bitkilerin her ne kadar mineral madde içerikleri yönünden zengin olsalar da bitkilerin kullaným alýþkanlýklarý ve piþirme þekillerinin besin deðeri üzerine etkili olduðu bilgilerine yer verildi.
 
Çinko konsantrasyonu bakýmýndan en yüksek deðerler melocan ve hoþkýran bitkilerinde, en düþük deðer ise sakarca bitkisinde ortaya çýktý. Saðlýklý bir yaþam için günlük çinko ihtiyacýnýn 11 mg olduðu hatýrlatýlan araþtýrmada þöyle denildi:
 
"Günlük beslenmede çinko et, balýk, süt, peynir ve yumurta gibi hayvansal kaynaklý gýdalardan temin edilmekte olup, doðadan toplanan bu bitkilerin çinko konsantrasyonlarýnýn yeterli düzeyde olmasý yöre halký açýsýndan olumlu bir sonuçtur. C vitamini içeriði bakýmýndan en yüksek deðerler 16.07 ve 14.55 mg. kg ile melocan ve ýsýrgan bitkilerinde, en düþük deðer ise 2.87 mg. kg ile galdirik bitkisinde bulunmuþtur. C vitamini suda çözünebilen bir vitamin olup, insan bünyesinde çok önemli fonksiyonlarý bulunmaktadýr. Meyve ve sebzeler iyi birer C vitamini kaynaðý olup, özellikle organik tarým usullerine göre yetiþtirilen ürünlerin ve yabani bitkilerin daha fazla C vitamini içerdiði çeþitli çalýþmalarda tespit edilmiþtir. Yetiþkin bir insanýn günlük C vitamini ihtiyacý 60 mg olup, bu vitamin demir ve kalsiyumun yarayýþlýlýðýný da artýrmaktadýr. Çalýþmaya konu olan bitkilerin C vitamini yönünden düþük deðerler içerdiði görülmektedir."
http://haber.mynet.com/detay/saglik/Yabani-bitkiler-demir-zengini/21Mart2008/X1206092295890 -
Kaynak


-------------



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat