Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

1. DÜNYA SAVAÞI

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Yaþama Dair
Forum Adı: Ödevler
Forum Tanımlaması: ödev ihtiyaçlarýnýzý burada paylaþabilirsiniz
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=341
Tarih: 27-04-2024 Saat 22:08


Konu: 1. DÜNYA SAVAÞI
Mesajı Yazan: GOLDMAN
Konu: 1. DÜNYA SAVAÞI
Mesaj Tarihi: 12-03-2006 Saat 04:16

1. DÜNYA SAVAÞI

 

1.Dünya Savaþý’ nýn Sebepleri:

 

1 Aðustos 1914’ te baþlayýp 11 Kasým 1918’ de sona eren 26 devletin katýldýðý 4 yýl 3 ay 10 gün devam eden Birinci Dünya Savaþý 5 kýtada etkisini göstermiþti.

             Almanya’ nýn sömürgelerni elde etmek için Asya ve Afrika’ da sýnýrlý ölçüde yapýlmýþ ve bu yüzden Dünya Savaþý adýný almýþtý.

        

     Savaþtan Önce Avrupa’ nýn Siyasi durumuna bakýþ:

 

             Savaþ öncesi yýllarýnda Avrupa’ da ýrk, millet, din ayrýlýklarýna raðmen uluslar arasýnda fikir alanýnda genel bir anlaþma isteði sezilmekle beraber ulusal çýkarlarýný saðlamak amacýyla Avrupa iki büyük gruba ayrýlmak amacýndayýdý.

             Bunlardan birinci gruba, Almanya, Avusturya ve Macaristan Ýmaratorluuklarý, diðer tarafra ise Ýngiltere, Fransa Rusya bulunuyordu. Bu her iki gruptan birisinde baðlýlýk yapacak durumda bulunan küçük devletler varlýklarýný koruyabilmek için siyasi olaylari endiþeyle takip ediyor, koruycularý olabilecek büyük devletler  etrafýnda toplanmayý düþünüyorlardý.

 

ALMANYA:

1866’da Avusturya, 1870-1871 Fransa ile yapýlan savaþlar sonunda Alman birliði saðlandýktan sonra imparatorluk kurulmuþ ve Franfort Anlaþmasý ile Alsas ve Loren Almanya’ya baðlanmýþtý. Bu birleþmeden sonra Almanya endüstri ve ekonomi alanlarýnda gösterdiði baþarýlar sayesinde,gerek kalite ve gerekse çokluk ve uczluk bakýmýndan dünya piyasalarýna sürdüðü  mallarla üstünlük saðlamaya baþlamýþtý bu üstünlüðü devam ettirmek  yolundaki çalýþmalarý Hindistan’a giden karayolunu emniyette tutmak isteyen ve kendi ekonuomik üstünlüðüne hasým olmak durumunda Almanya’yý gören Ýngiltere’yi endiþe içinde idi. Sömürgeler Ýngiltere Ýmparatorluðu’nun hayat damarlarý durumunda idi.

Kezâ Rusya’da Pansilevizm perdesi altýnda kendisini Balkanlar’ýn koruyucusu saydýðýjndan Almanya’non Orta Þark’a ve Güney Avrupa’ya bu ekonomik yayýlmasýný hoþ karþýlamýyordu.

Bu görüþlere raðmen,Almanya’nýn dünya üstünlüðü yolunda moral,teknik,siyasi ve askeri alanlarýnda  büyük baþarýlar saðlamaya yön tuttuðu da bir gerçektir.Alman milleti, milli marþlarýnda da ayný ana fikrin etkisi görülüyordu.

Almanya’ nýn siyasi alanlardaki çalýþmalarý,  þöyle özetlenebilir:

                                                                                                                                                                   

 1-   Muhtemel bir savaþta Alman ordularýnýn Belçika üzerinden geçerek, Fransa’ ya tarruz edebileceðinden bahsedildiði zaman Belçika Kralý birçok müsbet vaatlere raðmen hükümranlýk vsýflaý ile baðdaþmayacak bu konuyý derhal reddetmiþti.

2-   Romanya Kralý 1914 yýlýnda Rus Çarý ile yaptýðý görüþmelerde, Avusturya ve Macaristan Ýmparatorluðu þayet Sýrbistan’ a tarruz ederse Çar’ ýn  Sýrbistan’ a yardým edeceði vaadinde bulunmuþtu.

3- Rusya’ ya karþý Avusturya’yý korurken 1905 Rus – Japon hartbinden maðlup çýkan Rusya’nýn Fransa ile iþbirliði yapabileceðini hesaba katýyor, Ruslarýn Balkanlar üzerindeki hakimiyetini kuvvetlendirerel Ýstanbul ve Ortadoðu emellerinin tekrarlanmasý isteðine set çekmeyi düþünüyordu. Buna raðmen 1914’ te Rus Çarýna gönderdiði özel bir memurla Ýngiltere’ ye karþý ittifak teklifinde bulunmuþ, fakat Çar tarafýndan reddetilmiþti.




Cevaplar:
Mesajı Yazan: GOLDMAN
Mesaj Tarihi: 12-03-2006 Saat 04:17

AVUSTURYA ve MACARÝSTAN ÝMPARATORLUÐU:

             Bu devlet, milletler devleti halinde, yabancý bir egemenlik yöetiminde azýnlýklar nüfusunun büyük  bir kýsmýný teþkil ediyordu. Millî birlik yoktu. Her biri ayrý ayrý bir varlýk güdüyordu. Yalnýz ordu, donanma, dýþ politika alanlarýnda ortaklaþa bit yönetim vardý. Parlamentoda usul ve sosyal konularda gruplar teþekkül ediyor, þiddetli çalýþmalar ve tartýþmalar oluyordu. Bu yüzden de istikrarlý bir çoðunluk saðlanamýyordu. Bütçe  çalýþmalaý, yasama iþleri muhalefet partiler tarafýndan köstekleniyordu:

 

Avusturya Nüfusu:                                Macarlar:

10  Milyon Alman                                                 10  Milyon  Macar

4,9 Milyon  Polonyalý                                  3  Milyon  Sýlovak

3,2 Milyon  Rotenyalý                                 3  Milyon  Rumen

3    Milyon  Çek                                                       1  Milyon  Sýrp

1,2 Milyon  Sýlöven                                  2  Milyon  Hýrvat

0,7 Milyon  Hýrvat                                                               

           

 

 

Özel olarak 8 millet, 17  memleket, 20 parlamento, 7 parti vardý.

             Valkan Harbinde Osmanlý Ýmparatorluðu’ nun arazisi, Balkan üzerindeki etkileri tarafýndan paylaþýldýktan sonra, Ruslarýn Sýrbistan Ýmparatorluðu’ nun büyümsei daha ziyade artmýþtý. Daha çok Küçük Sýrbistan Ýmparatorluðu’ nun büyümesi bir anlaþmazlýk konusu olarak ortaya çýkmýþi Balkanlarda Panislavizmin yayýlmasý Avusturta ve Macaristan için tehlike olarak deðerlendiriyordu.

             Bu bakýmdan ilk fýrsatta Sýrbistan Krallýðýnýn ya büsbütün ortadan kaldýrýlmasý, ya da Avusturta’ya baðlanmasý azu ediliyordu. Selanik’ e indirilerekAkdeniz’ e Avusturya için bir çýkýþ yeri saðlanmasý da amaç halinde idi.

             Ýtalyanlarýn Tirollar konusunda istekleri de Avusturya’yý endiþelendiren nedenlerden birisi idi.

             Bu isteklerin saðlanmasý ancak kuvvetli bir Alman Ýmparatorluðu’ nun yardýmýna baðlý olduðundan Alman Ýmparatorluðu’ nun kader baðlýlýðý, Avusturya ve Macar Ýmparatorluðu’ nun sisyasetinde ana fikir oluyordu.

 

Karþý Taraf

 

FRANSA:

             Avrupa’daki siyasi durum 1870 – 1871 savaþýndan sonra Alman – Fransýz anlaþmazlýðýnýn etkisi altýnda idi. Fransa kaybettiði Alsas ve Lörenin acýsýný bir türlü unutamýyor, bu bölgeyi tekrar ele geçirebilmek için her türlü teþebbüse baþ vuraktan geri kalmýyordu.

              Bir taraftan hudut komþusu Almanya’nýn kendisi ile rekabet edecek duruma gelen endüstri alanýndaki  baþarýlarýný, diðer taraftan dünyanýn en kuvvetþi kara ordusu ile boy ölçüþme yolunu tutan deniz kuvvetlerinin gün geçtikçe yeni kuvvete sahip oluþunu, gelecekte Fransa için büyük bir tehlike olarak deðerlendiriyordu.

             Fransa’nýn bütün çabalarý, çýkacak bir dünya savaþýnda parçalanacak olan Alman Ýmparatorluðu’ nun durumundan  faydalanarak,  Alsas ve Lören’ i geri almak ve büyük sömürge Ýmparatorluðunu devam ettirerek ekonomik durumunu geliþtirmeyi amaçlýyordu.



Mesajı Yazan: GOLDMAN
Mesaj Tarihi: 12-03-2006 Saat 04:17

 

ÝNGÝLTERE:

Ýmparatorluðun hayat damarlarý sömürgeleri olduðundan, sömürgelerle baðlantýyý saðlamak ve onlarý emniyet altýnda tutabilmek için çok kuvvetli bir donanmanýn lüzumuna ihtiyaç vardý. Halbuki gün geçtikçe Alman donanmasý kendisine rakip duruma gelmeye baþlamasý Ýngiltere’ yi haklý olarak kuþkulandýrýyordu.

             Petrol bölgesi olan Musul ve Filistin gibi Akdeniz’ le Hindistan arasýnda bulunan Müslüman Osmanlý devletlerinin arazisini ele geçirerek, Türk kuvettleri ile Arabistan’ ýn ilgisini kesmeye çalýþýyordu.

 

RUSYA:

             Rusya 1905 Rus – Japon harbinden maðlup çýktýktan sonra, þark siyasetinden uzaklaþtýrarak Balkanlar ve Boðazlar üzerindeki isteklerinden bahsetmeðe baþlamýþtýr.

             Hakikkatte Balkan Harbi, Birini Dünya Savaþý’ nýn bir öncüsünden baþka bir þey deðildi. Rus Çarlýðý’ nýn asýrlýk hayalî emellerinde bir deðiþiklik olmuþtu.

             Boðazlara hakim olarak Akdeniz’ e açýlmak istiyorlardý.

             Rusya’da henüz modern bir kapitalizm kurulmamaýþ olduðundan Almanya, Ýngiltere, Fransa gibi medenî Avrupa devletlerinin ekonomik alanlarda elde ettikleri menfaatleri, Rusaya askerî tazyik ve tehditlerle saðlamayý düþünüyordu.

             Almanya’ nýn maðlubiyeti sayesinde, Avusturya, Macar Ýmparatorluðu parçalanarak bu imparatorlukta bulunan Ýslavlar çarlýk taçi altýnda toplanacak ve ayný zamanda Ýslavlarla meskün olan Galiçya’ yý da ele geçirmek istiyordu.

 

SIRBÝSTAN:

             Osmanlý Ýmparatorluðu zamanýnda Bosna ve Herseðin Avusturyalýlar tarafýndan alýndýðý 1908 yýlýndan beri Sýrbistan’ýn Avusturya’ya karþý millî bir kin ve garazý vardý.

             Bu bölgeyi geri almak içindevletin desteklediði birçok gizli cemiyetler kurulmuþ ve çalýþmalara devam ediyordu.

             Sýrplarla  Hýrvatlar arasýnda din ayrýlýðý da ayrýca bir anlaþmazlýk konusu olmaktan geri kalmýyordu. Bu yüzden balkanlarda ve Orta Avrupa’da ihtilâl amaçlarý ile devamlý karýþýklýklar sürüp gidiyordu.

             Sýrplar, Habsburg Hanedanýnýn ortadan kalmkasý ila Avusturya Macar Ýmparatorluðu’nun daðýlacaðý ve ancak bu sayede tahayyül ettikleri büyük Sýrbistan’ ýn kurulabileceðini umuyordardý.

           Bu da ancak, kaderlerini Rusya gibi büyük bir davetle baðlanmak suretiyle mümkün olabileceðine inanmýþ bulunuyorlardý. 

 

ÝTALYA:

             Tunus’ un Fransýzlar tarafýndan himayealtýna alýnmasý üzerine Fransa’ ya karþý gizli bir kin beslemeye baþlamýþ ve bu nedenle Almanya ve Avusturya Ýmparatorluklarý ile bir ittifak yapmýþtý. Bu suretle Avrupa’ da durumunu kuvvetlendirmiþ olmasýna raðmen gende oynak bir siyaset gütmeðe devam ediyordu.

             1896’ da Habeþisyan’ a yaptýðý harekâtýn baþarýsýzlýkla neticelenmesine karþýlýk, Balkan Harbine tekaddüm eden günlerde, Osmanlý Ýmparatorluðu’ nun zaafýndan faydalanarak ucuz bir zaferle Trablus ve Bingazi’ yi ele geçirmiþti.

             Almanya ile Avusturya, Macaristan, Birinci Dünya Savaþý baþlayacaðý sýralarda ittifak hükümetlerine görei, savunma mahiyetinde olduðunu ileri sürerek tarafsýz kalmýþlardý.



Mesajı Yazan: GOLDMAN
Mesaj Tarihi: 12-03-2006 Saat 04:18

ROMANYA:

             Evellce sýký bir ittifakla deðilse de, savunma ve dostluk baðý ile baðlý bulunduðu Avusturya, Macaristan’ a karþý tarafsýz kalmayý arzu ediyorsa da Büyük Romen nüfusunun yaþadýðý Transilvanya’ da gözü vardý. Rusya’ dan da Beserabya’ yý almayý tercih ediyordu.

 

BULGARÝSTAN:

             Balkan Harbinde baþlantgýçta müttefik olduðu devletlerin harbin ikinci devresinde saldýýlarýna uðrayarak elinden geri alýnan Dobruca ile Makidonya bölgelerini almak ve Adalar Denizinde bir çýkýþ yerine sahip olabilmek amacýyla, diðer Balkan devletlerinin ajsine kaderini Rusya’ ya  deðil Almanya’ ya baðlanmýþtý. Hattâ Almanlarla yaptýðý gþzki bir anlaþma yolu ile harp sonunda Türk topraklarýndan dahi bir kýsmý kendisine vaad edilmiþti.

Bu yüzden 27 Temmuz 1915’ te Almanya safhýnda harba girmiþ bulunacaktý.

 

YUNANÝSTAN:

             Balkan Harbinden sonra müttefikler arasýnda ganimet paylaþmasýndan çýkan savaþta Sýrplarla iþbirliði yaparak Þarki Trakya ve Makidonya’ nýn en zengin kýsmlarý ile Epir’ i almýþtý. Bununla da yetinmeyerek Ýde Magalo halâlinin tesiri altýnda Ýstanbul ve Batý Anadolu’ ya sahip olmayý tasarlýyordu. Akdeniz’ deki  tekmil adalarý ele geçirmek ve Bal kan Harbinde elde ettiði topraklarý muhafaza etmek için gerekirse Türk­lerle bir harbi göze almayý düþünüyordu.

 

Sýrplarla aralarýnda karþýlýklý yardým antlaþmasý olmasina mukabil, Yunan Kralýnýn akrabalýðý dolayý­sýyla Almanya Ýmparatorluðu'na kaþý sempatisi vardý. Bu yüzden itilâf devletlerini tutan Venizelos ile aralannda anlaþmazlýk mevcut idi.

 

 

Diðer Avrupa Devletleri

 

Kendi jeopolitik durumlarý icabi büyük devletler arasýnda çikacak bir savaþta toprak bütünlüklerini koruyabilmek için savaþa lakayt kala­mayacaklarýndan kaderini baðlayacaklarý grubu seçmek durumunda idiler.

 

ÝSPANYA:    

Fransa ile dost geçinen Ýspanya, Fransa’ dan bir tehlike beklemiyor, çýkýcak bir savaþta muhafaza edeceðini umuyordu.

 

PORTEKÝZ:

             Ýngiltere ile dostluk baðlarý mevcut olduðundan harp ilânýndan önce Ýngiltere ile tam iþbirliiðinde bulunduðunu açýkladý.

 

JAPONYA:

             1902’ de Ýngilizlerle aypýlmýþ bir anlaþma mevcut idi. 1904 – 1905, Rus – Japon savaþýnda muzaffer çýkmýþ olan Japonta, çýkacak yeni bir savaþta Almanya’ nun Uzak Doðu’ da edindiði sömürgeleri ve Pasifik’ teki adalarý elde etmek için Almanya aleyhinde savaþa katýlmasý bekleniyordu.

             Birinci Dünya Savaþý’ nýn yýllarý sýrasýnda Avrupa’ nýn siyasî durumu aþaðýdaki þekilde özetlenebilir:



Mesajı Yazan: GOLDMAN
Mesaj Tarihi: 12-03-2006 Saat 04:22

A – Dünya büyük devletlerin endüstrileþme gayretleri ve bunun sonucu olarak ham madde saðlamak amaciyle ticaet yollarýný emniyet altýnda tutmak ve üretilmiþ mallarýna yeni pazarlar kurmak gayreti,

B – Sömürgecilik anlayýþýna ve çsabalara devam,

C – Panislamizim, pencermanizmi emperyalizm, kapitalizm,  militarizm kelimeleriyle açýklanan gizli amaçlarýn saðlanabilmesi için her devletin çeþitli amaçlara geyret gösterdiði göze çarpmakta idi.

 

OSMANLI ÝMPARATORLUÐU

             Perde arkasýnda Rusya’ nýn maddî ve manevî yardýmýyla Bulgar, Sýrp, Yunan, Karadað Ordularýnýn birlikte yaptýklarý hareket karþýsýnda, Ýtalyan harbinden sarsýlmýþ olarak çýmýþ ve Avrupa prestijini kaybetmiþti.

             Komþu ve Avrupa devlletlerinin Türkiye hakkýndaki düþünceleri ve amaçlaý þöyle özeltenebilir:

 

RUSYA:

Kendisini yýllardan beri Ýstanbul’ un varisi saydýðýndan, ordunun kuvvetlendirilmesini ve islâhý için yapýlan çalýþmalarý iyi karþýlamýyordu. Diðer taraftan Ýngilizlerle beraber Ermeni meselesini körðkleyerek þark vilâyetleride yapýlan ýslâhat bahanesiyle tazyikye bulunuyordu.

 

FRANSA: Muhtemel bir savaþta düþman saflarýnda yer alacak Osmanlý Ýmparatorluðu’ nun arap yarým adasindaki topraklarýndan Suriye üzerinde gizli emelleri vardý.

 

 

Osmanlý Ýmparatorluðu’ nun Durumu

 

1 – Ordunun eðitimi için Almanya’ dan Genereal Leman Von Sanders kumandasýnda 42 subaylýk bir heyet getirerek ordunun teþkilât eðitim konularý üzerinde çalýmaya baþlamýþtý.

2 – Ýngiletere’ den Limpos adýna bir Ýngiliz amirali emrinde bir deðniz heyeti getirilerek donanmanýn ýslâhýna baþlamýþtý.

3 – Donanmanýn kuvvetlendirilmesi için Ýngiliz tersanelerinde sipariþ edilmiþ bulunun 2 harp gemisinin inþaatýnýn bir an evvel tamamlanasý Ýngiltere’ den istanmiþti.

             Avrupa’ da siyas’i gruplar kurulmaya baþlandýðý ve bir harp tehlikesi belirtileri hissedildiði sýrada Osmanlý Ordusunun ve ülkenin kalkýnmasý hiçbir gruba dahil olmakmaktan ileri geldiði düþüncesininin de tesiri altýnda, evvelâ Balkan devletleriyle bilhassa Bulgaristan,

Yunanistan ve romanya ile anlaþma yollarý aranmýþ ve müsbet bir sonuç alýnamamýþtý.

           Fransa Hükümeti protokole dahi kýymet vermeyerek Fransýz harbiyesinden bir þube müdür muavini vasýtasiyle Cemal Paþa’ ya “Biz Rusya ile görüþerek Ýstanbul’ daki Fransýz elçisi kanal ile size cevap veririz” þeklinde baþtan savma bir mütalaa bildirmiþ ve bu cevap da hiçbir zaman gelmemiþtir.

             Ýngiltere’ ye sipariþ ediken 2 harp gemisinin inþaatý  da bir türlü sona emiyordu. Cemal Paþa, Rauf Beyle tekrar Ýngiltere’ ye gönderildi. Bu gemilerin kasten verilmediði Rauf Bey tarafýndan hissedilmiþ ve hükümete bildirilmiþti.



Mesajı Yazan: GOLDMAN
Mesaj Tarihi: 12-03-2006 Saat 04:23

ALMANYA:

           Bosna’ nýn Avusturyalýlar tarafýndan iþgalini sessizlikle karþýladýðý gibi kapitülasyonlarýn kaldýrýlmasý hususunda da manevî yardým isteðimize kulak asmamýþtý. Bundan baþka ilk zamanlarda memleketin kalkýnmasý için kendilerinden istenen kredi yardýmý yapýlmamýþ ve Fransýzlarla hoþ geçinin, onlardan yardým alýn þeklinde cevap verilmiþti. Kuvvetli bir donanma ve orduya sahip olan Avrupa ve dünya hâkimiyeti peþinde koþan maðrur Alman devlet büyüklerinin Birinci Dünya Savaþý’ na tekaddüm eden günlerde Türkiye’ nin ittifaka girmesi konusundaki soruya verdiði cevapta yakýn bir gelecekte Almanya  ve üçlü ittifaka hiçbir faydasý yoktur, demiþti.

 

Almanya, Türkiye ile yapacaðý bu ittifakla þu menfaaatleri plânlýyordu:

1 – Türkiye’ nin, Almanta aleyhine mukabil tarafýna katýlmasýna engel olmak,

2 – Kendi saflarýnda savaþa girmesi hâlinde büyük Rus kuvvetlerini üzerine çekerek Almanya’ nun yükünü zaltmak,

3 – Gerekirse Türk kuvvetlerinden, Avrupa harp cephelerinden faydalanmaktý.

 

 

 

Osmanlý Ýmparatorluðu

 

             Birinci Dünya Savaþý yýllarýnda Osmanlý Ýmparatorluðu, birbirini kovalayan Ýtalyan ve Balkan savaþlarý dolayýsýyla çok yýpranýþ ve sarsýlmýþ durumdaydý. Aranan bu maðlübiyet sepebleri kýsaca þöyle özetlenebilir:

1 – Ýç politik çekiþmeleri dolayýsýyla devlet idaresindeki kargaþalýk ve zafiyet,

2 – Türkten baþka imparatorluk içinde bulunan insanlarýn vatana baðlýlýklaýnýn zayýflýðýdýr.

             Ýtalyan ve Yunanlýlarýn Anadolu kýyýlarýna yakýn adalara yerleþerek, Anadolu’ yu tehdide baþlamýþlardý.

             Halbuki bu sýrada Avrupa devletleri, bütün hýzý ile Birinci Dünya Savaþýna doðru gidiyordu. Jeopolitik surumu dolayýsý ile Türkiye’ nin savaþýn devamý süresince tarafsýz kalmasý imkansýzdý.

             Bu tarihlerde Osmanlý Ýmparatorluðu devlet adamlarýndan çoðu, þimdili savaþýn dýþýnda kalarak, silâhlý tarafsýzýlýk siyasetinin güdülmesi taraftarý idiler.

             Dünya Savaþýnýn patlak vermesi üzerine Alman Baþbakaný Ýstanbul’ da bulunan Alman Büyükelçisine gönderdiði bir telgrafla, Türkiye bizimle Rusya’ya karþý aktif tarruz hareketine girebileceði hakkýnda General Leman’ ýn kanaati varsa ittifak imzalamasý yetkisi verildiði bildirilmiþti.

             Harbin kaçýnýlmaz bir durum almasý üzerine Alman – Türk yakýnlaþmasýnýn doðuracaðý tehlikeyi seen itilâf devletleri, tarafsýz kalýndýðý takdirde Türkiye’ nin baðýmsýzlýðýnýn garanti edileceði, hudutlarýn emniyet altýnda tutulacaðý, paraa ve erzak yardýmý yapýlacaðý, kapitülasyonlarýn kaldýrýlmasýnýn saðlanacaðý ve buna benzer daha bir çok vaadlerde bulunmuþlardýr.

             Sonunda meclisten gizli olarak aralarýnda Harbiye Nâzýrý Enver Paþa’ nýn da bulunduðu  4  kiþi     2 Aðustos 1914’ te Osmanlý Ýmparatorluðu açýsýndan bir çok tehlikeli madde bulunan anlaþmayý imzaladý.



Mesajı Yazan: GOLDMAN
Mesaj Tarihi: 12-03-2006 Saat 04:24

Birinci Dünya Savaþý’ nýn Fiilen Baþlamasý

 

 

             Avusturta Veliahtý Arþidük, Ferdinand’ ýn eþiyle birlikte 28 Haziran 1914’ te ziyaret için geldiði Bosna Hersek’ te Sýrp Genelkurmayý Haber Alma Baþkanýnýn, baþkaný bulunduðu Karael adlý gizli bir cemmiyet tarafýndan tertip edilen bir suikastte bir Sýrplý tarafýndan öldürülmesi Birinci Dünya Savaþý’ nýn hakiki sebepleri ile beraber bütün milletleri böyle bir harp için hazýrlanmaya yöneltti.

             Avusturya 28 Temmuz’ da Sýrbistan’ a harp ilân etti ve ertesi gün Tuna Filosu Belgrat’ ý bombaladý.

 

 

RUSYA:

Avusturya ve Macaristan, Sýrbistan’ a yürürken genel seferberliðe karar verecðini bildirmiþti.Evvela batý sýnýrýndaki birlikleri,bilâhare bütün silâhlý kuvvetlerini seferber etti.

 

ALMANYA:

Alman Ýmparatoru doðruca Çar’ la temasa geçerek Almaya’ nýn barýþ isteklerini, Avusturya, Macaistanla Sýbistan arasýnda halledilecek dâvada baþka devletlerin müdahalesinin tehlikeli neticeler verebileceðini ve Rusya’nýn 12 saat zarfýnda Almanya ve Avusturya’ ya karþý seferberliði durdurmazsa genel seferbelik yapýlacaðýný bildirdi. Fakat Ruslar bunu reddetti.

             Ayný zamanda Belçika’ dan Fransa’ ya tarruz için serbest geçit yolu isteyen Almanya karþýlýk olarak tazminat verileceðini bildirdi. Buna raðmen Belçika bunu reddetti.

 

CEPHELER

             1. Dünya Savaþýnda Osmanlý Ýmparatorluðu düþmanlarý ile baþlýca dört cephede çarpýþma durumuna gelmiþti. Bunlardan üçü dar cephelerde mevzi savaþý halinde, biri ise gerçek operatif harekâtýnýn ceeyan edeceði geniþ bir harekât alaný idi.

 

ÇANAKKALE CEPHESÝ: 

                  Gelibolu yarýmadasýnýn burnuna týkanmýþ kalmýþtý.

SURÝYE CEPHESÝ:

                   Þeria nehri ile Akdeniz arasýndaki dar bölgede cereyan etmiþti.

IRAK CEPHESÝ: 

                   Dicle nehrinin iki tarafýndaki sahada cereyan etmiþti.

 

1916 OLAYLARI

 

             Kafkas cephesi, Avrupa cephesindeki baþarýsýzlýklar üzerine, Çar Kafkas Ordusu Baþkumandanlýðýna Grandük Nikola’ yý tayin ederek kuvvet miktarýný da 700 bin mevcutlu 7 kolorduya çýkartmýþtý. Karþýsýndaki Türk ordusunun mevcudu ancak 64 bin kiþi idi. Çanakkale’ den Doðuya Getirilecek Türk kuvvetlerinden evvel iki yaný sarp daðlarla dayalý olarak savunmaya geçen 3. Ordu cephesinde bir yarma yaparak orduya kati bir darbe vurmak amacýyla  11 Ocak 1916’ da 6 misli üstün kuvvetle Rus ordusu saldýrýya geçmiþ, 5 gün süren çok kanlý ve çetin savaþlarda Rusla bazý bölgelerde geri atýlmýþ ise de 300 km. Cepheyi savunmak zorunda kalmýþtýr.

             17 Þubat’ ta Muþ, 2 Martta  Bitlis ve Çoruh vadisine ilerleyen Rus kuvvetleri 23 Þubatta Ýspir’ i almýþlardý. Rus deniz kuvvetleri Martta Rize’ ye çýkarak þehri iþgal ettiler. Türkler 13.40, düþmanlar ise 20.440 kiþi idi.



Mesajı Yazan: GOLDMAN
Mesaj Tarihi: 12-03-2006 Saat 04:26

1917 OLAYLARI:

             Ulaþtýrma güçleþmiþ, Endüstri elemanlarý cepheye sevkedilmiþ hammadde ve yiyecek maddeleri güçleþmiþti. Rus ordusu silâh ve mühimmat noksanlýðýndan idare ettiði br aydýnlar ihtilâli patlak verdi. Çar istifaya mecbur edildi.

             Suriye cephesi,

Sözü geçen Ýngilizler Birssebbi hattýna tarruz etmek için hazrýlanýyorlardý. Birinci, ikinci Gazze savaþlaý Türk ordusunun baþarýsý iþe sonuçlanmýþtý.

 

SURÝYE CEPHESÝ:
             1., 2. Gazze savaþlarýnda Türk Ordusu kahramanca savaþmýþtý. Hicazda araplarýn ayaklanmasý sonunda mekke düþtü ve Medinedeki Türk kuvvetleri kuþatýldý.

             Irak ve Ýran cephelerinde Ýrandan ilerleyen Rus kuvvetlerine karþý 13. Kolordu Hemedan’ da bulunuyordu.

             Alman Asya kolu gelmeden Ýngilizler denizden ve karadan tarruz  ederek Bilüssebi meydan muharrebesinde Türk mevzilerini yardýlar ve Türk kuvvetleri Kudüs Batýsýna çekildilerse de Ýngilizler aldýrýlarýna devamla 8 Aralýkta Kudüsü aldýlar.

 

ÇANAKKALE CEPHESÝ:

             Türkler 1. Dünya Savaþýna müttefikler safýnda katýldýktan sonra Yumam Baþvekili Venizolos’ un devamlý telkinleri ile Ýngiltere Bahriye Nazýrý Çorçil Çanakkale Boðazýna Karþý bir harekât yapýlmasý kanaatýna varmýþ ve bunu hükümete ýsrarlý teklif etmiþti.

            

Bu harekatýn gayesi þöyle özeltenebilir.

 Hindenbutg’ un aðýr darbeleri karþýsýnda Rusya’ nýn yardým talebine (Silâh , malzeme, mühimmat) yardým.

Müttefikler tarafýndan boðazlar açýlarak Ýstanbul’ un ele geçirilmesi ve Türklere baroþýn zorla kabul ettirilmesi.

Mütereddit durumda bulunan Balkanlarla tarafsýzlar üzerinde baþarý halinde saðlanacak müsbet tesir ile itilâf Devletleri safhýnda savaþa katýlmalarýný saðlamak.

Süveyþ kanalý ve Hint Yolu üzerindeki Türk Kuvvetlerinin baskýsýný azaltmak.

 Bu suretle stratejik diplomatik ve ekonomik sonuçlar saðlanarak harbin uzamasýna engel olmak.

 

Çanakkale’nin savunma durumu

 

             Çanakkale boðazý beton tahkimat sistemiyle hazýrlanmýþ olup toprak tahkimat vardý. Boðaz giriþ merkez ve çýkýþ olmak üzere derinlikle savunma bölgelerine ayrýlmýþtý. Merkez tahkimatý daha kuvvetli yapýlmýþ ve topçunun aðýrlýk noktasý burada toplanmýþtý.

             Baþlangýçta denizden yalnýz deniz kuvvetleri ile yapýlacak bir zorlama þle boðazý açacaklarýný sanan itilâf kuvvetleri aðýr zayiatla buna muavffak olmadýlar. Bunun üzerine kara ordusu ike müþterek bir harekât zorundakalarak General Homilton kumandasýna bir Akdeniz Kuvvetleri Baþkumandanlýðý teþkil edildi. 13 Þubat 1914’ de boðazýn dýþ tabyalarý tahrip edildi.

             Ruslar  40000 kiþilik bir kuvvetle yardým tekliflerinde bulunuklarý gibi Yunanlýlar da Ýstanbul’ a gelmeyi arzu ediyorlardý. Boðazlarý zorlamak için bombardýmana devam edildi. 7-8 Mart gecesi gerek mayýnlarla ve gerekse boðaz tarabyalarý topçu ile çok zarar gören deniz kuvvetleri kara kuvvetsiz boðazý geçemeyeceklerini anlamýþlardýr.



Mesajı Yazan: GOLDMAN
Mesaj Tarihi: 12-03-2006 Saat 04:27

Anzakladan (Avusturalya, Yenizellanda) 70000 kiþilik bir kuvvetle 25 Nisan 1915’ de Settülbahýr Arýburnu bölgesine karaya çýktýlar. 109 Harp, 308 taþýt gemisi özel çýkarma araçlarý ile denizden desteklenen düþman

kuvvetlerine karþý 5. Ordu savunma yapýyordu. Ýlk çýkan düþman kuvvetlerine Atatürk’ ün kumanda ettiði 19. Tümen’in 17. Piyape alayý Conk bayýrýnda yaptýðý karþý tarruzla düþmaný durdurdu. Savaþa katýlan deniz kuvvetleri:

 

18

Muharebe gemisi

12 

Kravizör

27 

Muhrip

12 

Deniz altý gemisi

  1 

Uçak gemisi

36 

Mayýn gemisi

  2 

Hastahane gemisi

86 

Nakliye gemisi

222 

Çýkarma gemisi

 42 

Uçak

                                                                                                                       

 

 

KAFKAS CEPHESÝ:

             1917 sonunda Musu’ da Ruslarla mütareke görüþmeleri yapýlmýþtý. Baþakale, Gevaz, Bane hattý mütareke sýnýrý olarak tesbit edildi. Rus Kafkas Ordusu da çok aðýr kayýplar vermiþti.

             Ruslar 8 Nisan 1914’ te Türk-Rus hududuna kadar ilerleyerek Van’ý aldý.

             Kafkas-Türk cephesinde harp halinde olan Rus ve Türk hareket ordularý arasýnda askerî hareketlerin kesilmesi þerefli bir sulhun en kýsa zamanda elde edilebilmesi için bir barýþ anlaþmasý yapmýþlardý.

 

IRAK CEPHESÝ:

             Bu cephede son olaylar üzerine durum Ýngilizler lehine inkiþaf etmiþti.Atatürk evvela arap çetelerini bozguna uðrattýktan sonra Halep kuzeyindeki meviziinde durdurmaða çalýþtý. Ahmet Ýzzet Paþa Harbiye Nazýrý ve Baþ kumandanlýk görevlilerini de üzerine alarak yeni kabineyi kurmuþtu.Yýkýlmýþ bir ordui yýpranmýþ bir halk kitlesinin baþýna geçerek üstün baþarýlar saðlamýþ olan Mustafa Kemal Paþa’ nýn önderliðinde bir yeni mücadele baþlamýþtý.

 

MONDROS MÜTAKERESÝ

             Osmanlý Ýmparatorluðu ile Ýtilâf devletleri arasýnda 3 Ekim 1919’ da imzalanan mütarekenin özeti aþaðýdadýr.

Türkiye ordularýný derhal eterhis edecek.

Bütün savaþ gemileri limanlara dönecek.

3.   Suriye, Irak ve Trablusgarp’ taki Türk garnizonlarý teslim olacak.

4.   Mütareke þartlarý gereðince, Ýtilâf devletleri, Çanakkale ve Ýstanbul boðazlarý, Batum, Bakü gibi stratejik yerleri iþgal edecek.

Demir yollarý kontrol altýna alýnacak.



Mesajı Yazan: GOLDMAN
Mesaj Tarihi: 12-03-2006 Saat 04:28

Türkiye, Almanya ve müttefikler ile bütün iliþkilerini kesecek.

Barýþ andlaþmasýnda ele alýnacak konularýndan söz edilmemiþtir.

 

Birinci Dünya Savaþý Sonunda Mondros Mütarekesi dýþýnda;

   Neuilly Barýþ Antlaþmasý, Trianon Barýþ Antlaþmasý, St. Cermen Barýþ Anlaþmasý, Sevr Barýþ Anlaþmasý, Versay Barýþ Anlaþmasý  gibi bir çok antlaþma imzalanmýþtýr.

 

BÝRÝNCÝ DÜNYA SAVAÞI SONUNDA KURULAN ULUSLAR KURUMU

             Savaþ sonunda yapýlan barýþ antlaþmalarý ile, maðlup devletlerin, asker miktarý sýnýrlandýrýlmýþ, bozulan ekonomik durum yüzünden iþsizlik artmýþtý. Yeni bir savaþ tehlikesini önlemek ve barýþý korumak amacý ile Uluslar Cemiyeti denilen bir teþkilât kurulmuþ, bu sayede milletler arasýndaki anlaþmazlýklarýn hal edilmesi düþünülüyordu. Halbuki daha eski tarihlerde kurulmuþ bulunan Kahey Devletlerarasý Sulh Mahkemesinden büyük bir fayda saðlanmýþtý.

             28 Nisan 1919’ da Uluslar Kurumu anayasasý kabul edilmiþ ve kurulun genel sekreterliði 10 Haziran 1919’ da Londra’ da çalýþmaya baþlamýþtý.

             Bu Kurum özet olarak  þöyle idi:

Kurucu üyeler (Barýþ anlaþmasýna imza koyan galip devletler),

Davetli üyeler (Bunlar tarafsýz kalan devletlerdi),

Sonradan giren üyeler.

 

Dünya Savaþý Sonunda bütün devletler bir çok kayýp vermiþ ve büyük yaralar almýþtý. 30 Ekim 1918 tarihinde biten savaþ yaklaþýk 4 yýl sürmüþtür.



Mesajı Yazan: CASPER
Mesaj Tarihi: 26-04-2006 Saat 23:45

ClapClapClapClapçok güzel bir konuClapClapClapBig smile

 
 



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat