Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Thomas Alva Edison

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Yaþama Dair
Forum Adı: Ödevler
Forum Tanımlaması: ödev ihtiyaçlarýnýzý burada paylaþabilirsiniz
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=2157
Tarih: 30-04-2024 Saat 16:20


Konu: Thomas Alva Edison
Mesajı Yazan: Hawk
Konu: Thomas Alva Edison
Mesaj Tarihi: 15-11-2006 Saat 22:12
 


Gençliði

Thomas, Amerika'nýn Ohio eyaletinde Samuel Ogden Edison, Jr. ve Nancy Matthews Elliott (1810–1871)'un 7. çocuklarý olarak doðdu. Yedi yaþýndayken ailesiyle birlikte Michigan'daki Port Huron'a yerleþen Edison, ilköðrenimine yaþadýðý bir hastalýk dolayýsýyla geç baþladý.Ancak yaklaþýk üç ay sonra algýlamasýnýn yavaþlýðý nedeniyle okuldan uzaklaþtýrýldý. Kanada'da daha önce öðretmenlik yapmýþ olan annesi büyük bir zevkle oðlunun eðitimine evde devam ediyordu. Okumasý ve tecrübe edinmesi için onu sýk sýk teþvik ediyordu. Derslerinin çoðu R.G. Parker'ýn Doðal Filozofi okulundan geliyordu. Son derece meraklý ve yaratýcý kiþiliðe sahip bir çocuk olan Edison, 10 yaþýna geldiðinde kendisini fizik ve kimya kitaplarýna verdi. Bu arada evlerinin kilerinde bir kimya laboratuvarý kurdu. Özellikle kimya deneylerine ve Volta kaplarýndan elektrik akýmý elde etmeye yönelik araþtýrmalara ilgi duydu; bir süre sonra kendi baþýna bir telgraf aleti yaptý ve Mors alfabesini öðrendi. 12 yaþýndaysa duymada güçlük yaþamaya baþladý. Bunun sebebi olarak birçok teori ortaya atýldýysada he went deaf because he was pulled up to a train car by his ears.

Oniki yaþýna geldiðinde ailesine yardým etmek için Port Huron ile Detroit arasýnda çalýþan trende gazete ve þekerleme satmaya baþlayan Edison, hayatýný kurtardýðý Jimmie Mackenzie tarafýndan telgraf operatörlüðü iþine baþladý. Jimmie'nin Michigan'daki Clemen Daðlarý'nda J.U. Mackenzie istasyon temsilcisi babasý, oðlunun Edison'u kendi kanatlarý altýna almasýný ve onu yetiþtirmesinden çok minnettardý. Edison'un saðýrlýðý onu etkilemiþti ve yanýndaki telegraftan gelen sesleri tekrar duymasý için onu teþfik etti. Bu dönemde Edison, Michael Faraday'ýn Experimental Research'ün "Electricity" adlý yapýtýný okudu ve derinden etkilendi. Bunun üzerine bir yandan Faraday'ýn deneylerini tekrarladý bir yandanda kendi deneylerine aðýrlýk vererek daha düzenli çalýþmaya ve notlar tutmaya baþladý. O yýllardaki akýl hocalarýndan biride telegrafcý ve kaþif Franklin Leonard Pope'tu. Kendisi fakirleþen Edison'a çalýþmasý ve yaþamasý için Elizabeth, New Jersey'deki yerini kullanmasýna izin verdi.

Elektrikli telgrafla alakalý ilk buluþlarýndan biride borsadaki deðerleri kaydeden bir cihazdý (stock ticker). Edison'un kabul görmüþ ilk icadý elektrikli oy kaydediciydi, 28 Ekim 1868.

Evliliði

25 Aralýk 1871 yýlýnda, 2 ay önce tanýþmýþ olduðu 16 yaþýndaki Mary Stilwell ile evlenen Edison'un üçte çocuðu olmuþtur. Marion Estelle Edison (bilinen adýyla Dot), Thomas Alva Edison, Jr. (bilinen adýyla Dash) ve William Leslie Edison. Mary Edison 9 Aðustos 1884 yýlýnda hayatýný kaybetmiþtir.

1880'lerde Fort Myers, Florida'dan Edison bir arsa satýn aldý ve daha sonra burda kýþlarý kalmak için kendine küçük bir ev inþa ettirdi. Otomobil endüstrisinin büyük adamý Henry Ford yakýn bir zaman sonra Edison'un evinin birkaç yüz metre ötesine taþýndý ve Edison ölüðünde ikili arkadaþlardý. Edison'un otomobil teknolojisinde bile katkýlarý olmuþtur. 24 Þubat 1886 yýlýnda, Edison 35'indeyken, Edison ikinci evliliðini 19 yaþýndaki Mina Miller ile gerçekleþtirmiþ ve bu evliliðinden de üç çocuk sahibi olmuþtur. (Madeleine Edison, Charles Edison, Theodore Edison - kendisi babasýnýn ölümünden bir süre sonra New Jersey valisi olmuþtur.)

Kariyerine Baþlamasý

Edison ve 1877 yýlýndaki haliyle ponografý Thomas Edison, kariyerine New Jersey'deki Newark'ta otomatik tekrarlayýcý ve geliþtirilmiþ telgraf cihazlarý ile mucit olarak baþlamýþtýr. Ancak ona ün kazandýran ilk keþfi 1877 yýlýnda geliþtirdiði ponograftý. Bu baþarý halk tarafýndan çok beklenmedik karþýlanmýþ ve genelde büyülü olarak görünmüþtür. Edison o zamanlarda yaþadýðý þehir olan "Menlo Park'ýn Büyücüsü" diye de bilinir. Edison'un ponografý kayýtlarýný çok ince, kalay yapraðýndan yapýlmýþ bir silindire gerçekleþtirildiðinden kayýtlar sadece birkaç kez dinlenebilirdi. 1880'lerde balmumuyla kaplanmýþ karton silindirler kullanýlan yeni modeller Alexander Graham Bell, Chichester Bell ve Charles Tainter tarafýndan üretilmeye baþladý. Thomas Edison'un "Mükemmel Ponograf"ý yapmak için çalýþmalarýna devam etmesinin sebeplerinden biride budur.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat