Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Tomografi akciðer kanserinin erken teþhisinde etk.

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Yaþama Dair
Forum Adı: Saðlýk
Forum Tanımlaması: Saðlýklý yaþam ve Saðlýk hakkýnda bilgiler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=1883
Tarih: 14-05-2024 Saat 06:06


Konu: Tomografi akciðer kanserinin erken teþhisinde etk.
Mesajı Yazan: Hawk
Konu: Tomografi akciðer kanserinin erken teþhisinde etk.
Mesaj Tarihi: 27-10-2006 Saat 07:54
 
 
Washington (AA) - ABD'de yapýlan bir araþtýrma, bilgisayarlý tomografinin (CT) akciðer kanserinin erken döneminde kanserli tümörleri belirlemekte etkili olduðunu ve hastalarýn yaþama þansýný neredeyse 2 kat artýrdýðýný ortaya koydu.

Kanser riski taþýyan 31 bin 567 kiþiyi inceleyen araþtýrmacýlar, bunlardan yüzde 1,3'ünde kanser hücrelerine rastladý. 1995-2005 yýllarýnda incelenen bu kiþilerin 484'ünde biyopsi yoluyla kanserli tümörler doðrulanýrken, bunlardan 302'si teþhisten sonraki aylarda ameliyat oldu ve 10 yýl daha yaþama þanslarý yüzde 80 oranýnda arttý. Ameliyat edilmeyen hastalardan 8'i ise 5 yýl sonra yaþamýný yitirdi.

Doktorlar, uzun zamandýr kanserli hücrelerin erken saptanmasýnýn ciddi anlamda yaþam süresini uzatýp uzatamayacaðý konusunda pek emin deðillerdi ve yanlýþ alarm ve gereksiz biyopsilerden endiþe ediyorlardý. Bu nedenle bilgisayarlý tomografinin tavsiye edilmediði ABD'de akciðer kanserlerinin sadece yüzde 16'sý kanser daha da ilerlemeden belirlenebiliyordu. Araþtýrma ayrýca, bu bilgisayarlý röntgen tekniðinin 60 yaþ ya da üzerindeki sigara kullananlar ya da geçmiþte sigara kullanmýþ olanlarda akciðer kanserini tespit etme oranýnýn yüzde 2,7 olduðunu gösterdi.

Araþtýrmayý yürütenlerin baþýnda bulunan New York'taki Cornell Üniversitesinden Dr. Claudia Henschle, bilgisayarlý tomografi yönteminin ABD'de 200 dolardan az olduðunu ve erken dönemde tespit edilen tümörün alýnmasý için yapýlan müdahalenin, ilerlemiþ derecedeki kanserli tümörü almak için gereken ameliyattan yarý yarýya az maliyetli olduðunu söyledi. Araþtýrmaya maddi destek veren Amerikan Kanser Derneði'nden Dr. Robert Smith de "Bu araþtýrmanýn bilgisayarlý tomografinin hayat kurtarabileceðini gösterdiðini" belirtti.

Dünyada her yýl 1,3 milyon kiþi akciðer kanserinden ölüyor.


-------------



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat