Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Sonbaharda zayýflayýn !

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Yaþama Dair
Forum Adı: Saðlýk
Forum Tanımlaması: Saðlýklý yaþam ve Saðlýk hakkýnda bilgiler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=1643
Tarih: 28-04-2024 Saat 14:34


Konu: Sonbaharda zayýflayýn !
Mesajı Yazan: Hawk
Konu: Sonbaharda zayýflayýn !
Mesaj Tarihi: 11-10-2006 Saat 22:19
Zayýflamak için mükemmel zaman: Sonbahar...

Bu yýl, yaza zayýf girip, kýþý kilolu geçirme rutinini kýrmaya ne dersiniz? Þimdi baþlayýn, alýþkanlýklarýnýzý yavaþ yavaþ deðiþtirin ve hayatýnýzý kabusa çevirmeden kilolardan kurtulun!

Hava erkenden kararmaya baþladý, güz üzerimize çöktü. Kýsa günler ve daha az güneþ; serotonin eksikliði, dolayýsýyla can sýkýntýsý, keyifsizlik ve mutsuzluk demek. Yemeðe en çok koþtuðumuz zamanlar bunlar. Peki ya yeme düzeniniz bundan nasýl etkilenecek?

Tüm bu fiziksel ve ruhsal deðiþimlere karþý tabii ki vücudunuzun da bir tepkisi olacak. Öncelikle makarna, patates ve pilav givi karbonhidratlara olan ihtiyacýnýz artacak; çünkü kendinizi rahat ve iyi hissetmek için serotoninizi artýrmanýz gerek. Çikolata ve tatlýlar da gene serotonini artýracak diðer gýdalar. Hal böyle olunca, midenizi bunlarla týka basa doldurup kilo almanýz iþten bile deðil. Zaten kýþýn çoðumuza olan da bu deðil mi? Ancak yeme ve egzersiz alýþkanlýklarýnýzda yapacaðýnýz basit deðiþikliklerle bunun üstesinden gelebilirsiniz.

Aðýrlýk çalýþmasýný egzersiz planýnýza dahil edin
Haftanýn üç günü koþmanýn ya da yürümenin ve bisiklete binmenin kilo almanýzý önleyeceðini düþünüyorsanýz, buna bir de aðýrlýk çalýþmasýný ekleyip o zaman görün. Aðýrlýðýn uyguladýðý dirence karþý çalýþacaðýnýzdan, daha çok enerji harcayacaksýnýz. Ayrýca vücudunuz sýkýlaþarak þekle girecek ve inceleceksiniz.

Aðýrlýk çalýþmasýnýn bir diðer yararý da metabolizmanýzýn hýzýný artýrmasýdýr. Fitness uzmanlarý, eðer haftada 20'þer dakikadan üç kez aðýrlýk çalýþýrsanýz, 3 aydan sonra kilo kaybetme hýzýnýzda bir deðiþiklik göreceðinizi belirtiyorlar.

Ah þu dýþarýda yenen öðle yemekleri...
Çalýþýyorsanýz, muhtemelen dýþarýda yiyorsunuz demektir. Bu durumda da, ya yemeniz gereken türde saðlýklý bir þeyler bulmakta zorlanýyorsunuzdur, ya da vakit darlýðýndan fast food tarzý besinlerle karnýnýzý doyuruyorsunuzdur. Tabii bu tür besinlerin içerdiði yaðdan bahsetmeye bile gerek yok. Ev yemeði yapan bir yerde yeme þansýnýz bile olsa, o yemeklerin nasýl piþtiðini bilmiyorsunuz. Ne kadar yað koyarlar, tereyað mý zeytinyaðý mý kullanýlýr emin olamazsýnýz.

Izgara etler ve salata dýþarýda yenen yemekler açýsýndan en iyi olasýlýktýr. Bunun dýþýnda yapabileceðiniz bir þey de yemeðinizi evden getirmektir. Mesela kendi sandviçlerinizi yaparak içine istediðiniz kadar salata koyabilirsiniz. Canýnýz sosis mi istedi? Haþlayýp, bir folyoya sarýp yanýnýzda getirin. Böylece soslardan, mayonezden, fazla yaðdan kurtulmuþ olursunuz.

Tatlýdan vazgeçmenize gerek yok
Nedense, kýþýn yaza göre daha az meyva yeriz. Tabii çeþitliliðin daha az olmasý bunun sebebi olabilir. Ancak hastalýklara karþý ayakta durabilmemiz için de günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve yememiz gerekiyor. Meyve ve sebzeyi artýrmanýn ve basit karbonhidrat grubuna giren pasta, kek, börek nevi besinleri azaltmanýn iyi yaný da, kilo vermenin kolaylaþmasýdýr. Çünkü bu besinlerin hem kalorisi daha düþüktür, hem de oldukça doyurucudurlar. Ayrýca meyveleri tatlýya da dönüþtürebilirsiniz.

Saðlýklý ve nispeten düþük kalorili tatlýlar için meyveleri fýrýnda piþirebilirsiniz. Az yaðlý pudinglerde, fýrýnda piþmiþ elma, buharda piþmiþ armut ya da erik kullanabilirsiniz. Tarçýn ve zencefil de lezzet katar. Þeker yerine de balý tercih edebilirsiniz. Ayrýca yoðurdunuzu da meyvelerle karýþtýrarak lezzetli ve saðlýklý bir tatlýya dönüþtürebilirsiniz.

Özel günler için zayýflama fikrinden kurtulun
Yýlbaþýnda gideceðiniz partiyi, ya da bayramda çýkacaðýnýz tatili düþünerek zayýflamaya çalýþmak fikri tabii ki çok çekici; ama bu kadar çabuk vermeyi planladýðýnýz kilolarý, bu kadar çabuk da alacaðýnýz gün gibi aþikar olduðundan, kendinizi kasmanýzýn anlamý yok. Çünkü kilo vermek istiyorsanýz, yaþam tarzýnýzdaki ufak deðiþikliklerle uzun bir sürede sonuç almayý beklemelisiniz.

Ýncelmek istiyorsanýz, tüm yediklerinizi bir hafta boyunca kaydetmek iþe yarayabilir. Böylece yeme alýþkanlýklarýnýzý öðrenir, yeme þeklinizi buna göre programlayabilirsiniz.

Sütlü kahvenizi sadesiyle deðiþtirin
Kahveden vazgeçemiyorsanuz, o zaman krema ve sütten vazgeçin. Sütlü kahvede yaklaþýk 225 kalori bulunuyor. Eðer diyet süt kullanýrsanýz, bu 135 kaloriye düþüyor. Sade kahvede bulunan kalori ise 15'ten az.

Egzersiz rutininizi interval çalýþmasýna çevirin
Daha etkili bir çalýþma için, her zaman yaptýðýnýz koþu ya da yürüyüþü interval çalýþmasýyla deðiþtirin. Interval çalýþmasýnda, ayný egzersizi belli bir süre boyunca yapmak yerine, ayný egzersizde hýzlanýp yavaþlayarak, ya da aralara farklý egzersizler katarak karma bir çalýþma yapýyorsunuz.

Yeni baþlayanlar, iki dakikalýk seri bir yürüyüþle baþlayýp, daha sonra iki dakika koþup, ardýndan tekrar yürüyüþe dönebilirler. Bunu haftada 3 kez, 20 dakika boyunca uygulayýn. Ayný hýzda yürümek ya da koþmaktan daha fazla kalori yaktýðýnýzý fark edeceksiniz.

Türlü gibisi yok
Havalar soðumaya baþladýkça vücudun besinlere olan ihtiyacý da artýyor. Bu durumda yazýn serin ve hafif gelen salatalar yetersiz kalabiliyor. Ama daha çok kaloriye ihtiyacýmýz olmasý, bu kalorileri yaðlý ve þekerli besinlerden almamýzý gerektirmiyor. Bunun yerine türlü ve güveç gibi yemekler sayesinde ihtiyacýmýz olan vitamin ve mineralleri karþýlayabilirsiz. Üstelik hem doyurucu, hem besleyici, hem de daha az kalorililer.


-------------



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat