Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Haberler > Güncel
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - kredi kartı yeni sistem geliyor
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

kredi kartı yeni sistem geliyor

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
kral Açılır Kutu Gör
Administrator
Administrator


Kayıt Tarihi: 08-03-2006
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 957
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı kral Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: kredi kartı yeni sistem geliyor
    Gönderim Zamanı: 11-03-2006 Saat 02:43
kredi kartı yeni sistem geliyor

'Şifreni söyle abla' dönemine son


Kredi kartlarında yeni dönem başlıyor. Yeni başlayacak olan uygulama 1 Nisan'dan itibaren hayatımıza giriyor. Uygulama birlikte siliplere imza dönemi de bitiyor.

Geçen ay yasası çıkan kredi kartlarında, 1 Nisan'dan itibaren yeni bir dönem başlıyor. Akıllı kart denilen, çip özellikli (üzerinde en son güvenlik sistemleri bulunan kart) kredi kartlarının kullanımına geçiş dönemi başlıyor. Müşteri çip-pin özellikli kredi kartını kullanırken imza atmayacak, kartını kulllandığı her noktada kendisine uzatılan POS makinesine, şifresini kimseye göstermeden girerek işlemi kendisi gerçekleştirecek. Şifrenin korumasının tamamen müşterinin sorumluluğunda olduğunu belirten Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Nazan Somer, insanların şifre kullanmada bilinçli davranmaları uyarısında bulundu.

'Şifrenizi göstermeyin'


Somer, şunları söyledi:


"Bizim insanlarımız sıcak kanlıdır. Ancak kendilerine yardımcı olacak düşüncesiyle yanlarına yanaşan insanlara şifrelerini söylemeleri sonucunda zarara uğramalarının sorumluluğu kendilerinde olacak. Bu nedenle akıllı kart sahibi banka müşterilerinin, kart kullanımında dikkat etmeleri gereken en temel nokta, 1 Nisan'dan itibaren kredi kartı işlemlerinde kendilerine uzatılan POS makinelerine şifrelerini kendilerinin girmesidir."


Somer, "Kesinlikle 'Abla, amca şifreni söyle, gireyim' diyen görevli veya çevreden başka insanlara şifrelerini söylememeliler" dedi.

'Çetelere fırsat vermeyin'


Dünyadaki en güvenli kredi kartı sistemi çip-pin ile kredi kartı sahteciliği ve dolandırıcılığının asgari düzeye indirilmesinin hedeflendiğini belirten Somer, "Çip teknolojisi ile kartlar kopyalanamayacak, alışverişlerde şifre (pin) kullanımının zorunlu olması ile birlikte de kart çalınsa bile şifre bilinmediğinden işlem yapılamayacak" dedi. Somer, kart sahteciliğinin Avrupa'ya göre Türkiye'de düşük olduğunu, ancak son iki yılda yükseldiğini belirtti. Türkiye'de on binde 6, Avrupa'da ise binde 1 olan sahteciliğin Türkiye'deki faturasının 9 ayda 38.5 milyon dolar olduğunu bildiren Somer, rakamın 12 ayda 40-50 milyon dolara çıkabileceğini belirtti.

'Geçiş süresi belli değil'


Somer, kredi kartında şifre kullanımı için düşünülen geçiş süresi konusunda şöyle konuştu:


"Biz 1 Nisan 2006'da geçiş dönemine başlayacağız. 'Bankalararası Kart Merkezi'nde (BKM) geçiş süresi 1 yıl olsun' dedik. Kesin değil. Tekrar gözden geçireceğiz. Ne zaman zorunlu olacağını daha belirlemedik. 31 Aralık 2006'da pazara bakacağız. Bu zaman 1 yıl olmamalı, dört beş ay olmalı."
“Bilginin elde edilmesi... bizi iyiye ulaştıracaktır.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.172 Saniyede Yüklendi.