Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilgisayar Güvenliği / Computer Security > Güvenlik / Security Makaleleri
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Bilişim Suçları
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Bilişim Suçları

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
megabros Açılır Kutu Gör
Security Professional
Security Professional
Simge

Kayıt Tarihi: 08-06-2009
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 752
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı megabros Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Bilişim Suçları
    Gönderim Zamanı: 29-03-2011 Saat 07:51
Bilişim suçları ile ilgili olarak karşımıza birçok tanım çıkmaktadır; Bilgisayar suçları, dijital suçlar, internet suçları, siber suçlar, ileri teknoloji suçları v.b.Tüm bunlar ayrı bir tanım olmakla beraber bilişim suçları terimi kullanıldığında bahsedilen bu teknolojileri kullanarak işlenen tüm suçları kapsamaktadır.

Bilişim kelime anlamı olarak; insanların teknik, ekonomik ve toplumsal alanlardaki iletişiminde kullandığı ve bilimin dayanağı olan bilginin, özellikle elektronik makineler aracılığıyla düzenli ve akılcı bir şekilde işlenmesi olarak kabul edilmektedir.

Bilişim suçları halk deyimi ile bilgisayar suçları” olarak tanımlanabildiği gibi “İletişim Suçları” , “Internet Suçları” , “Dijital Suçlar” , “Teknolojik Suçlar” , gibi tanımlamalar da yapılmaktadır.

Bilişim suçlarını Avrupa da ki ilk tanımı ise şu şekilde; AET Uzmanlar Komisyonu’nun [8]Mayıs 1983 yılında Paris Toplantısında yaptığı tanımlamaya göre; “Bilgileri otomatik işleme tabi tutan veya verilerin nakline yarayan bir sistemde gayri kanun, gayri ahlakî ve yetki dışı gerçekleştirilen her türlü davranıştır.” denmektedir.

Genel manada bilişim suçları tanımı ise; Her türlü teknoloji kullanılarak, kanuni olmayan yollarla kişisel ya da kurumsal bilgisayarlarda, sistemler üzerinde zarar verici etki bırakmaktır. Bilişim teknolojilerinde suç meydana gelebilmesi için mutlaka teknoloji kullanılmalıdır. Bu teknoloji bilgisayar, kredi kartı, telefon, poss makinesi, elektronik bir cihaz olarak düşünülebilir.

Bilişim suçlarının hukuki tanımı ve TCK daki yeri; bilgileri otomatik bir sisteme tabi olan bilgisayar ,bilgisayar programları ile iletişim teknolojilerinin verilerini hukuka aykırı bir biçimde ele geçiren, ele geçirerek değiştiren, yok eden, erişilmez kılan böylece bir başkasının zarara uğratılmasının sağlanması veya kendisine ve başkasına maddi bir çıkar sağlanması Bilişim Suçunu oluşturmaktadır..5237 sayılı Türk ceza kanununda ayrı bir başlık halinde düzenlenen bilişim suçları kanunun 243, 244 ve 245. maddeleri ile tanımlanmaktadır.
 
Saygılar.
WHİTE HAT
BEYAZ ŞAPKA (BİLGİ NEFERİ)
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.209 Saniyede Yüklendi.