Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Haberler > Güncel
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Türkiye, dünya devlerinin Ar-Ge üssü oluyor !!!!
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Türkiye, dünya devlerinin Ar-Ge üssü oluyor !!!!

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
Fırtına Açılır Kutu Gör
Moderator
Moderator


Kayıt Tarihi: 11-09-2008
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 689
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı Fırtına Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Türkiye, dünya devlerinin Ar-Ge üssü oluyor !!!!
    Gönderim Zamanı: 29-09-2009 Saat 17:05
 
 
 
Küresel krizle birlikte artan yatırım maliyetleri ve personel giderleri, araştırma-geliştirmeyi (Ar-Ge) teşvik eden Türkiye'yi cazibe merkezi haline getirdi.  
 
Dünyanın dev şirketleri birbiri ardına ülkemizde yatırımlara başladı. Devletin teşvik amacıyla 2008'de çıkardığı yasadan sonra 55 firma iki yıl içerisinde Türkiye'ye 3,3 milyar liralık Ar-Ge yatırımı yapma kararı aldı. Bu rakam özel sektörün yatırım tutarının 5,5 katına denk geliyor. Almanya'da bir mühendisin firmaya aylık maliyeti 6 bin Euro iken, bu rakam Türkiye'de teşvikler sayesinde 2 bin Euro'ya düşüyor. Son bir yıl içerisinde Pfizer, Microsoft, Hewlett Packard, Enpay, CRH, Vision, Oschatz, Gates, Tafe ve Areva gibi  dünya devleri Ar-Ge yatırım tercihlerini Türkiye'den yana kullandı. Pfizer,hacettepe Üniversitesi ile birlikte yeni ilaçların geliştirilmesi için bir Ar-Ge merkezi kurma kararı aldı. Novartis, 25 kişilik ekibi ile Türkiye'de 80'i aşkın alanda klinik araştırma başlattı.

Abdi İbrahim 37 milyon dolarlık yatırımla dev bir araştırma geliştirme merkezi kurdu. Bilim İlaç, 52 bin metrekarelik yeni üretim tesisinde 110 Ar-Ge uzmanı çalıştırmaya başladı. Sanofi Aventis, 2009'da Türkiye'ye 10 milyon dolarlık Ar-Ge yatırımı yapacak. Bilim İlaç, ihracatını üç katına çıkarmak için Ar-Ge'ye 5 milyon dolar ayırdı. BSH ev Aletleri 2010'da hizmete girecek merkeziyle 60 olan mühendisini 120'ye çıkararak şirketin Ar-Ge üssü olacak. Bu yoğun ilgi karşısında iki yıl içinde ciddi şekilde Ar-Ge elemanı açığı oluşacağını söyleyen Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ar-Ge Genel Müdürü Ziya Karabulut, devletin üniversiteleri araştırma ve geliştirme alanında eleman yetiştirmesi için uyardığını belirtti. YÖK'ün de bakanlığın uyarısını dikkate alarak çalışma başlattığını aktaran Karabulut, önümüzdeki iki yıl içinde 10 binden fazla Ar-Ge elemanına ihtiyaç duyulacağını anlattı. Teşvik kanunu, yatırımcılara, sektör ya da faaliyet kolu ayırımı gözetmeksizin 2024 yılına kadar bazı teşvik ve destekler getiriyor. Kanuna göre, Ar-Ge faaliyetlerinin teşvikinde, en az 50 kişilik Ar-Ge personeli çalıştırma şartı aranıyor.

Sadece son iki yılda 9 bin Ar-Ge elemanı istihdam edildiği bilgisini veren Karabulut, 2010'da bu rakamın daha da artacağını belirterek, "Bu sebeple üniversitelerden yeni ve popüler teknolojik alanlara yönelik yüksek lisans ve doktora bölümleri açmalarını istedik. Kontenjanlarını da artırmalarını söyledik. Çünkü Türkiye şu an itibarıyla bu açığı kapatacak yeterlilikte değil." dedi. 5746 sayılı yasa gereği bakanlığa şu ana kadar 70 büyük firma başvuru yaptı. Bunların 55'i desteklenmeye değer bulundu, 4'ü ise reddedildi. Bu 55 firma, Türkiye'ye 2 yıl içinde 3,3 milyar liralık Ar-Ge yatırımı taahhüt etti.

Teşvik yasasından yararlanmak isteyen şirketler arasında dev ilaç firmaları ve sağlık malzemesi üreticileri dikkat çekiyor. Sağlık sektörünün önde gelen firmalarının bakanlığa başvuruda bulunduğunu ifade eden Karabulut, "Bu sebeple yıl sonuna kadar bakanlığa 20 civarında daha başvuru yapılacağını öngörüyoruz. Özellikle ilaç, eczacılık, biyomedikal ve sağlık malzemesi alanında faaliyet gösteren firmalar Türkiye'de önemli Ar-Ge yatırımı yapmak istiyor." diye konuştu.

TÜRKİYE'DE MALİYETLER DÜŞÜK

Ar-Ge teşviklerinden faydalanan firmalardan biri de Alman BSH Ev Aletleri. Türkiye'yi firmalarının Ar-Ge üssü yapmayı planladıklarını söyleyen BSH Ev Aletleri İcra Kurulu Başkanı Norbert Klein, şu anda 67 Türk mühendis istihdam ettiklerini, önümüzdeki yıl bu rakamı 120'ye çıkarmayı planladıklarını ifade etti. Bu yatırımları sayesinde şirketin merkezinden kendilerine daha çok iş verileceğini belirten Klein, "Biz de verilen işleri zamanında tamamlamak için daha çok kişiyi istihdam edeceğiz. Bugün Almanya'da bir Ar-Ge mühendisinin maliyeti 6 bin Euro. Türkiye'de ise 3 bin Euro. Bunun bin Euro'sunu da devlet veriyor. O halde neden firmalar buraya Ar-Ge yatırımı yapmasın ki! Biz Türkiye'deki Ar-Ge merkezimizi Almanya ve Çin'den sonra üçüncü önemli birim haline getiriyoruz." diyerek teşviklerin önemini anlattı.

Kaynak


Düzenleyen Fırtına - 29-09-2009 Saat 17:07

Bir deli rüzğar olurum alırım seni burdan kaybolurum
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.172 Saniyede Yüklendi.