Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Haberler > Bilim ve Teknoloji
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Saç bitinin trajikomik tarihi
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Saç bitinin trajikomik tarihi

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
Hawk Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 07-03-2006
Konum: Turkiye
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 1700
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı Hawk Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Saç bitinin trajikomik tarihi
    Gönderim Zamanı: 02-04-2006 Saat 19:24
Yüzyıllardır belirgin bir şekilde insanlarda sorun teşkil eden ve asalak canlılar olarak bilinen bitler, trajikomik bir tarihe sahip.

Dünyanın her köşesinde yaygın olan bitlerin, milyonlarca yıldır varolduğu biliniyor. Bitlerin geçmişinin insanlık tarihi kadar eskiye dayandığı tahmin edilirken, insanlarda yaşayan bitlerin bugüne kalan en eski örneklerinin 4 bin yıllık mumyalarda olduğu saptandı. İnsanlık tarihinde de önemli bir yere sahip olan bitler, zaman zaman bir ilin belediye başkanını belirlerken, kimi zaman da prens ve leydilerin görgü dersleri arasında yer aldı.

Bitlerle ilgili derlenen ilgi çekici bilgiler arasında dikkat çekenler şöyle sıralanıyor:

"- Bit, hem temiz saçta hem de kirli saçta olabilir. Kan emerek beslendiği için saçta kepek veya kir tabakası olmadığında daha kolay kafa derisini aşıp kan emebilir. Bu yüzden temiz saçta yaşaması daha kolaydır.
 
- İnsanlık tarihinde bit, pire ve uyuz zengin ve yoksul ayırmaksızın sorun oluşturmuştur. Öyle ki 'toplum içinde kaşınmanın veya kaşınmaya neden olan haşerelerin yakalanması ve toplum içinde öldürülmesinin' ayıp olduğu prenseslerin temel görgü eğitimindeydi.
 
- Ortaçağda bitlere 'yoksulluğun incileri' dendiğinden, Canterbury Başpiskoposu Aziz Thomas öldüğünde üzerinde bit kaynaştığı için çok yüksek mertebeden bir aziz olarak tarihe geçti.

- İnsanlık birçok hastalığın bitlerle bulaştığını çok geç öğrendi.

- Bit yoluyla geçen bit tifüsü Trablusgarp Harbi, Balkan Harbi ve 1. Dünya Savaşı'nda Türk ordularına büyük zorluklar yaşatmıştı.

- Ortaçağ'da İsveç'in Hurdenburg kentinde belediye başkanı seçimlerinde adaylar bir masanın etrafına oturur, sakallarını masaya değdirirler, ortaya konan bitin yöneldiği sakalın sahibi aday, o yıl belediye başkanı seçilirdi.

- Orta çağda prenses ve leydilere topluluk içinde kaşınma ve kaşınmaya neden olan haşerelerin yakalanmasının ve öldürülmesinin ayıp olduğu öğretilirdi."
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.156 Saniyede Yüklendi.