Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Haberler > Güncel
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Bu savaş ilanı ise ne yapmalı?
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Bu savaş ilanı ise ne yapmalı?

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
*_limon_* Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 24-10-2006
Konum: Erzurum
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 0
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı *_limon_* Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Bu savaş ilanı ise ne yapmalı?
    Gönderim Zamanı: 30-10-2006 Saat 23:51
 
Bu savaş ilanı ise ne yapmalı?
Fransız Parlamentosu'nun 'Ermeni soykırımı yoktur' diyenlere cezayı öngören yasa tasarısı oylamayı beklerken gazeteci Hikmet Bila kritik bir soruyu gündeme getirdi.
11 Ekim 2006 20:03

Cumhuriyet gazetesi yazarı Hikmet Bila gazetesindeki köşesinde 'Savaş İlanı' başlığı ile ele aldığı Türkiye-Fransa ilişkileri için şu ilginç tesbitlerde bulundu.

'Savaş İlanı'

İşte o gün geldi, çattı.

Fransız Parlamentosu, "Ermeni soykırımı yoktur" diyenleri içeri atmayı öngören yasayı yarın oylayacak. Bugün karşılıklı son atışlar yapılıyor. Yasa kabul edilirse Fransa sadece demokrasinin, insan haklarının, ifade özgürlüğünün ırzına geçmiş olmakla kalmayacak Türk-Fransız ilişkilerini de rezil edecek.

Reddedilirse?

Hiç önemi yok. Bir süre dinlendirilip tekrar gündeme getirilecek. Hani mahallenin pısırık oğlanı vardır. Kabadayı, 'Çarparım lan' deyip elini kaldırınca korkan, ezilip bükülen, tehdit kalkınca normale dönen. İşte onun gibi bir şey...

Sen pısırık oldukça elini kaldırıp indiren çok olur. Bazen de şaplağı yersin. Tam bir şamaroğlanı durumu...

***

Bu yasa tasarısı Fransa'da daha önce de gündeme gelmiş, ertelenmişti. Beş yıl önce de 'soykırım yapılmıştır' iddiasıyla oylanmış, kabul edilmişti. Dikkat ederseniz, Fransa örneğinde bir ilerleme var. Önce 'soykırım vardır' kararı kabul ediliyor, sonra 'soykırım olduğunu inkâr eden hapse atılır' hükmü oylanıyor. Karşılığında, Türkiye tarafında hiçbir ilerleme, değişiklik yok. O gün olduğu gibi bugün de Fransa'ya çatan nutuklar, gözdağı numaraları, boykot moykot çağrıları... Atı alan Üsküdar'ı geçerken arkasından bağrışma, çağrışma...

Neden?

Çünkü Türkiye hâlâ olayın farkında değil. Konuyu çarpıtanların yıllardır sürdürdüğü propaganda etkili oldu. Sanıldı ki ve hâlâ sanılıyor ki, Fransa'da ve diğer ülkelerde tüm hızıyla süren bu kampanya, bu ülkelerin iç politika hesaplarından kaynaklanıyor.

Hiç ilgisi yok.

***

Bu kampanya, 19'uncu yüzyıl hesaplarının 21'inci yüzyılın başında hortlatılmasıdır ki, ilkellikte iki yüzyıl öncesiyle yarışacak düzeydedir. Onur Öymen 'in sözleriyle Türk halkına savaş ilanıdır. İlkel bir savaş ilanıdır. Türkiye'yi ziyaret etme ihtiyacı duymayan Fransa Devlet Başkanı Chirac hazretlerinin, Ermeni tasarısı oylaması öncesinde Ermenistan'a gidip ense-tokat pozlar vermesi, ister inanın ister inanmayın, bu savaşın bir adımıdır. Bu kadar açık, bu kadar göz göre göre, bu kadar adice...

Ancak... Fransa'nın bu saldırı kampanyasına katılmasının anlamı başkadır. Fransa'nın bu yasayı kabul etmesi, İsviçre'nin, Hollanda'nın kabul etmesinden farklıdır. Bu yasa Fransa'da kabul edildikten sonra, artık, şunun bunun fantezisi olmaktan çıkacak, Türkiye'ye yönelik ciddi ve tehlikeli bir hamle haline dönüşecektir. Çünkü Fransa, oldum olası Avrupa'nın en önemli aktörlerinden biridir ve saldırganlıkta diğerlerinden aşağı kalır tarafı yoktur.

Ne yapmalı?

Onur Öymen'in dediği gibi, bu bir savaş ilanıysa, bu savaşı kabul etmekten başka çare yoktur. Eveleyip gevelemeden...

hikmet.bila@ntv.com.tr

Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.150 Saniyede Yüklendi.