Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Yaşama Dair > Eğitim Dünyası > Üniversiteler & Kampüsler
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Yurt dışı eğitimde mülakata veto
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Yurt dışı eğitimde mülakata veto

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
Hawk Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 07-03-2006
Konum: Turkiye
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 1700
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı Hawk Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Yurt dışı eğitimde mülakata veto
    Gönderim Zamanı: 28-10-2006 Saat 21:59
 
 
Danıştay 8. Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığının yurt dışına lisansüstü öğrenim için öğrenci gönderilmesi işlemiyle ilgili yürütmenin durdurulması kararı verdi.

Daire, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Genel Müdürlüğü tarafından çıkarılan Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim İçin Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme Kılavuzu ve buna dayalı olarak yurt dışına lisansüstü öğrenim görmek üzere öğrenci gönderilmesi işlemiyle açtığı davada ilk incelemesini tamamladı. 

 
Dairenin kararında, kılavuzunun ''yerleştirme'' başlıklı 4. maddesine değinildikten sonra, ilgili yasal mevzuata göre, Milli Eğitim Bakanlığınca ilgili kuruluşlarla işbirliği içerisinde ÖSYM'ye yaptırılacak sınavda en az yüzde 60 başarı puanı alanlardan, başarı sırası esas alınmak suretiyle belirleme yapılacağının düzenlendiği anımsatıldı. 

Kılavuz hükümlerinde ise LES puanı, mezuniyet notu veya ağırlıklı not ortalamalarının yanında mülakat puanının da dikkate alınmasının öngörüldüğü belirtilen kararda, ''yasada yer almamasına karşın mülakat şartı konulmasının, mülakatın objektiflikten uzak olmasına yol açacağı'' kaydedildi. 

 
Kararda, kılavuzun, ''başvuru belgelerinin değerlendirilmesi'', ''mülakat'' ve ''yerleştirme'' bölümlerinde ve bu hükümlere göre tesis edilen yerleştirme işlemlerinde ''hukuka uyarlık bulunmadığı'' belirtildi. 

 
YÖK tarafından, bir süre önce, iptal ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'a başvurulmuştu.
Yukarı Dön
*_limon_* Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 24-10-2006
Konum: Erzurum
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 0
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı *_limon_* Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29-10-2006 Saat 01:03
 bakalım seneye bende başvurmak istiyorum neler olacak
Yukarı Dön
*_limon_* Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 24-10-2006
Konum: Erzurum
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 0
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı *_limon_* Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 31-10-2006 Saat 00:32
 
MEB başvuruları geçerli kabul etti
Milli Eğitim Bakanlığı, "yurt dışına lisansüstü öğrenim için öğrenci gönderilmesi" projesinde Danıştay 8. Dairesi'nin aldığı kararın ardından "Mülakat" şartını kaldırdığını açıkladı.
27 Ekim 2006 18:34
 

Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ile mahkemelik olduğu "yurt dışına lisansüstü öğrenim için öğrenci gönderilmesi" projesinde Danıştay 8. Dairesi'nin aldığı kararın ardından "Mülakat" şartını kaldırdığını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) açıklamasında, Danıştay 8. Dairesi'nin kararı çerçevesinde YÖK'ün yurtdışına yüksek lisans ve doktora öğrencisi gönderme yetkisinin kendisinde olduğu iddiasını reddettiğinin altını çizerek, mülakatın kaldırıldığını duyurdu.

"Danıştay, öğrencilerin seçiminde mülakat yapılmasına karşı çıkmıştır" denilen MEB açıklamasında, "Danıştay'ın kararı doğrultusunda yapılan yeni düzenleme ile yurt dışına gönderilecek öğrencilerin listesi önümüzdeki hafta kamuoyuna ilan edilecektir" denildi.

BAŞVURULAR GEÇERLİ

MEB ve YÖK'ün yurtdışına lisansüstü öğrenim için öğrenci gönderimi konusunda yaşadığı polemiğin ardından başlayan yargı kararı ardından MEB, mülakatı iptal etti. Belirlenen kıstaslar ve şartlarla başvuruda bulunan mahkemelik projeye başvuran adayların başvuruları geçerli sayılacak.

YÖK'ün projeyle ilgili iptal ve yürütmeyi durdurma istemli açtığı davayla ilgili projeye 870 kişi başvuru yapmış, sayı, yapılan mülakat sonucunda 609 kişi kazanmıştı. Danıştay kararıyla mülakatın kalkmasının ardından başvuru yapan ve belirtilen şartlara uyan öğrenciler yurtdışına gönderilecek. MEB, adaylarda LES puanı, mezuniyet notu ve ağırlıklı not ortalaması gibi şartlar aramıştı.


iha
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.189 Saniyede Yüklendi.