Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Yaşama Dair > Sağlık
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Yatarken yiyip sahura kalkmayanlara uyarı
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Yatarken yiyip sahura kalkmayanlara uyarı

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
Hawk Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 07-03-2006
Konum: Turkiye
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 1700
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı Hawk Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Yatarken yiyip sahura kalkmayanlara uyarı
    Gönderim Zamanı: 11-10-2006 Saat 22:16
- Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Türk, sahura kalkmadan yiyip yatılmasının birçok sağlık problemine davetiye çıkardığını söyledi.

Prof. Dr. Süleyman Türk, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğunu ve oruç tutarken günlük aktivasyonu olumsuz etkileyecek tarzda beslenmemek gerektiğini belirterek, "Gece kalkmayıp iftar ve yatarken yenilen yemekle oruç tutmak, beden sağlığı açısından sakıncalıdır. Özellikle uyku öncesi yemek yiyip hemen uyumak birçok sağlık problemine davetiye çıkarır. Ramazanda günlük gıda ihtiyacımızı iftarla sahur arasına yayarak tedrici olarak karşılamalıyız. Sadece iftar ve sahurda aşırı yüklemeler yapmak sakıncalıdır" dedi.

İftarda hafif yemeklerin tercih edilmesi gerektiğini de dile getiren Süleyman Türk, "İftarda öncelikle hafif gıdalar yenilmeli, başlangıçta yağlı gıdalardan kaçınılmalıdır. Yemek yavaş ve dişler kullanılarak yani iyi çiğnenerek yenmeli, posalı yiyecekler tercih edilmelidir. Kızartma ve yağlı besinler değil, buğulama ve haşlama yoluyla hazırlanmış besinler tercih edilmeli, tatlı olarak sütlü tatlılar tercih edilmelidir" şeklinde konuştu.

İnsan bedeninin oruçlu iken yoğun su kaybına uğradığını da ifade eden Prof. Dr. Süleyman Türk, "Günlük 2-2.5 litre civarındaki su ihtiyacını da iftarla sahur arasına yayarak gidermeli, birden suya yüklenmemeliyiz. Su yerine komposto, çay veya meyve suları da içilebilir. Sahura mutlaka kalkılmalı ve tok tutucu gıdalar yenmeli, özellikle kaynamış yumurta beyazı, ev makarnası tok tutucu özelliği nedeniyle tercih edilmeli, sahurda ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. İlaç kullananlar doktor kontrolünde ilaçlarının zamanını ayarlamalıdır" diye konuştu.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.157 Saniyede Yüklendi.