Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilgisayar Güvenliği / Computer Security > Güvenlik / Security Makaleleri
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Dikkat! Mail adresiniz satılmış olabilir
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Dikkat! Mail adresiniz satılmış olabilir

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
megabros Açılır Kutu Gör
Security Professional
Security Professional
Simge

Kayıt Tarihi: 08-06-2009
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 752
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı megabros Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Dikkat! Mail adresiniz satılmış olabilir
    Gönderim Zamanı: 06-04-2010 Saat 16:53

Size de böyle bir mail gelirse...

Dikkat! Mail adresiniz satılmış olabilir
Hızla gelişen teknoloji hemen her alanda hayatı kolaylaştırıyor. Fakat özel hayat için aynı sözleri söylemek pek mümkün değil...
 
Çünkü nasıl internet teknolojisi her geçen gün yeni hizmetler sunuyorsa insanoğluna, bu alanı kısa yoldan, hem de özel hayata müdahale ederek para kazanma fırsatı olarak görenlerin sayısı da anbean artıyor.
 
'Kişisel mail adresleriniz hiç haberiniz olmadan kişi veya şirketlere satılıyor.' diyelim de sorun hemen anlaşılsın. Belki sizin de mail kutunuza düşmüştür bu türden satış ilanı. 'Tamamen güncel mail adresleri tek pakette!' Hem de siz zorlanmayın diye gruplara bile ayırmışlar. Şehir şehir, firma firma ve tabii ki kişisel mail adresleri. 'Hayır ben reklam ya da dolandırıcılık amaçlı spam mailler göndererek tüm Türkiye'yi internet kullanmaktan bıkar hale getirmek istiyorum.' diyenler için Türkiye'den hatta dünyadan toplu mail adresleri bile var. Fiyatlar da çok yüksek değil hani. Türkiye'den yaklaşık 4 milyon mail adresini içeren paket sadece 60 lira! İsteğe dayalı liste hazırlatılabiliyor aynı zamanda. Onun ücreti de 50 lira! Peki bu mail adreslerini nasıl elde ediyorlar? Mail adreslerine en basit ulaşma alanı tabii ki forumlar ve dahi gruplar. Hem de bu yöntem en güvenilir olanı. Çünkü bütün mail adresleri güncel ve işe yarar, yani satılabilir durumda! Herhangi bir foruma veya gruba üye olan satıcı, o alandaki bütün kişisel mail adreslerini rahatlıkla toplayabiliyor.
 
Artık bunları sınıflandırarak paket haline getirmek ve satışa sunmak çok da zor olmasa gerek. Bu türden satış yapan bir site, mail kaynaklarını şöyle açıklamış: "Mail toplama programları, il ve ilçe ticaret odaları, meslek odaları arşivleri, hosting ve domain firmaları ve çeşitli yurtdışı kaynaklardan oluşmaktadır." Mail listelerini hazırlarken ellerindeki verileri beş ayrı süzgeçten geçirdiklerini de hatırlatmışlar. Onları bu açıklamayı yapmaya iten nedeni de şöyle belirtmişler: "Hatalı yazılmış adresler, tekrar eden mailler, sayısal değerlerle başlayan adresler, türetme ve sahte adresler ve şu anda kullanımda olmayan adresler tamamen ayıklanır. Bu işlemin sonucunda, elimize geçen tüm verileri profesyonel yazılımlar sayesinde tek tek kontrol etmekte ve sadece güncel ve kullanılabilir durumda olan mail adreslerini hizmetinize sunmaktayız. Satışını yapmış olduğumuz adreslerimiz % 99 oranında güncel ve sağlıklı datalardır." Yani kişisel mail adresiniz spam saldırısına tam anlamıyla hazırsa müşteriye sunuluyor.
 
Millet olarak spam maillerden çekmemizin en büyük sebebi bu alanda yasal bir düzenlemenin olmaması. İnternet hukuku uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emrehan İnal, yasal boşluğun fırsat bilinerek mail ticaretinin yapılmasının çok rahatsız edici bir durum olduğunu belirtiyor. Aslında temel sorunun spam maillerin alıcılara gönderilmesiyle ilgili bir düzenleme yapılmamış olmasından kaynaklandığını ifade eden Emrehan İnal, Avrupa Birliği (AB) mevzuatından örnek veriyor: "Normalde spam mail gönderilmesinin herhangi bir hukuki cezası yok. Fakat spam maili gönderen kişi veya kurumun, o mailin içeriğine alıcının 'ben bu maili istemiyorum' ekini koyması gerekiyor. Yani spam mail gönderenlerin önceden rıza alması gerekiyor. Eğer kişi 'istemiyorum' ekini tıkladığı halde spam mail tekrar gönderilirse işte o an hukuki boyut başlıyor. Yani spam mail gönderilmesinin değil rıza alınmadan spam mail gönderiminin cezalandırılması gerekiyor."
 
Youtube hassasiyeti spam maillerde yok.
 
Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya ise kişisel mail adreslerinin yasal boşluk nedeniyle ticaret unsuru haline getirilmesini değerlendirirken ilginç bir noktaya dikkat çekiyor. Video paylaşım sitesi YouTube için gösterilen hassasiyetin bu rahatsız edici ticaret faaliyeti için gösterilmediğini dile getiriyor. Ülkemizde bin 280 düşünce sitesinin kapatıldığına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürüyor: "Fakat sadece bu spam maillere, bu işin ticaretine karşı bir uygulama yok. Banka şifrelerini talep eden mail trafiğine karşı hiçbir şey yok. Herkes gayet faal maalesef."
 
Başkan Nazım Kaya, kişisel mail adreslerini bir şekilde toplayıp kişi veya kurumlara satanların en azından mail sağlayıcılar tarafından engellenmesi gerektiğini söylüyor. "Çünkü mail adresleri kişisel, gizli bir bilgidir." diyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun da üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade eden Nazım Kaya, "Tüketicinin üzerinden birileri bunu servet kaynağı olarak kullanıyor. YouTube'a gösterilen hassasiyetin birazının spam maillere gösterilmesi gerekiyor. Fikir platformları kapatıldı bu ülkede. Fakat birçok gayri meşru site, dolandırıcılık amaçlı çalışan site hâlâ yayında." diye konuşuyor.
 
 
Saygılar.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.172 Saniyede Yüklendi.