Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilgisayar Güvenliği / Computer Security > Güvenlik / Security Makaleleri
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Penetration Tester Olmak
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Penetration Tester Olmak

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
megabros Açılır Kutu Gör
Security Professional
Security Professional
Simge

Kayıt Tarihi: 08-06-2009
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 752
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı megabros Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Penetration Tester Olmak
    Gönderim Zamanı: 23-08-2009 Saat 14:08

Penetration Tester Olmak

Daha önceden pek çok kişi zaten söyledi güvenlikçi olmak sadece birkaç teknik konuyu iyi bilmek ya da birkaç kitap okumak değil daha çok beynin nasıl çalıştığı, bir soruna nasıl yaklaşıldığı ve olaylara bakış açısı ile ilgili. Bunun yanında bir çok başka meslekte de gerektiği gibi gündemi takip etme, odaklanma ve havadaki kokuları alabilme de gerekli meziyetlerden.

Bir güvenlik uzmanının ya da daha spesifik olarak penetration tester’ ın bir dizi özelliğe ihtiyacı var. Bu özelliklerin bir kısmı teknik, ve teknik şeyler öğrenilebilir ama bir kısmı da doğuştan gelen huylar ve muhtemelen ne yaparsanız yapın öğrenemeyeceğiniz ya da gerçekten öğrenmesi seneler sürecek şeyler.

Konuyu burada hemen “güvenlikçi oılunmaz, güvenlikçi doğulur(!)” a bağlamak istemiyorum, çünkü durum bu değil. İddialara göre Mehmet Akif Ersoy demiş ki “Şiirin %5 ilham, %95 çalışmaktır”. Ben de bu şekilde düşünüyorum, dolayısıyla %5 + %95 e erişince Mehmet Akif Ersoy olunuyor.

Yazacaklarımın bazıları gerçekten ölümcül bazıları ise sadece işinizde daha iyi olmanızı sağlayacak şeyler.

  • Güvenlikçi Olarak Yaşamak, Güvenlikçi Olarak Düşünmek
    • Yapmak değil, yıkmak
    • Kullanmak değil, Suistimal etmek
  • Derinlemesine Bilgi
  • Paranoya
  • Tutku
  • İletişim Becerisi
  • Okuma

Penetration Testing, Güvenlik Uzmanı ve Vulnerability Assessment

Yazının detaylarına geçmeden önce bazı terimleri temiz şekilde ifade etmek gerekir.

Penetration Testing (Pen Test)


Bir sistemi dışarıdan genelde ekstra hiçbir ekstra bilgi sahibi olmadan güvenlik açıklarına karşı test etmek ve bu açıkları mümkün olduğu kadar exploit etmek.

Vulnerability Assessment (VA)

Aynı penetration testing gibidir ama açıklar exploit edilmez, burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var ki Vulnerability Assessment daha çok false positive verecektir ve açığın gerçek etkisini ortaya koymayabilir.

Mesela test edilen sistemdeki Buffer Overflow açığı olan bir SMTP server varsa ama karşıdaki sistem x64 ise ve bu açık x64 da geçerli değilse Vulnerability Assessment bunu açık olarak direk kabul edecektir ama gerçekte bu açık exploit edilemeyeceğinden direk bir risk taşımamaktır. Buna rağmen eski versiyon bir yazılım bulundurmak genelde iyi bir fikir olmadığından VA’ ın sonuçları her şekilde işe yarayacaktır.

Güvenlikçi / Güvenlik Uzmanı

Güvenlik Uzmanı çok geniş bir terim genelde şu iki anlamda kullanılır:

  • Bir sistemin güvenliğini sağlamadan sorumlu kişi.
  • Güvenlik işini bilen kişi.

İroniktir ki genelde güvenlikçikler sistemleri korurlar Penetration Testerlar gibi saldırmazlar ama bu grubun ikisi de Güvenlikçi, Güvenlik Mühendisi, Güvenlik Uzmanı diye geçebilir.

Ek olarak bazı güvenlikçiler kendi sistemlerini test etmek için kendi içlerinden kendi sistemlerine saldırganmış gibi de test edebilirler. Bu kişiler genelde iki rolüde üstlenmiş olurlar. Not düşmek lazım bu aynı kendi programınızda “bug” aramak gibidir, yani muhtemelen iyi sonuçlar vermeyecektir. Yazılımın sahibi olarak yazılımın zaten doğru oldu varsayımı ile yola çıktığınızdan genelde önünüzdeki sorunları bile göremeyeceksinizdir.

Güvenlikçi Olarak Düşünmek

Polisiye filmlerdeki klasik muhabbetlerden biri “profiling” dir yani saldırganın profilini çıkartabilmek. Buradaki en büyük klişe ise bir dedektifin saldırgan gibi düşünmesidir. Ne kadar klişe olsa da bu gerçekten saldırgana ulaşmanın en iyi yoludur ve güvenlikçi de aynı periyoddan çok daha güçlü şekilde geçer.

Çünkü bir polis gerçekte saldırgana ulaşmak için kimseyi öldürmez ama güvenlikçi siteye girer, exploit eder, database’ i indirir, reverse shell’ ine erişir. Gerçekten suçu işler, doruğa çıkar ve iner. Bu gereksinim güvenlikçinin içerisinde saldırgan kimliğinin bire bir yaşamasını sağlar.

Bilinen bir gerçek bir çok büyük güvenlik firmasında çalışan kişilerin eski suçlu hackerlar olduğudur.

Örnek isterseniz Kevin Mitnick’ in kendisi ya da eski @stake’ in L0pth Heavy Industries hacker grubunda gelen tayfası güzel bir örnek olacaktır. Bu örneklerin yanında diğer bir çok benzer güvenlik sektöründe çalışan kişinin de karanlık bir mazisi vardır. Bu arada not düşmek gerekir ki bu furya değişiyor, yazının ilerisinde ona değineceğim.

O zaman güvenlikçi saldırgan gibi düşünmelidir, Saldırganın motivasyonu nedir?

  • Para,
    Karşıdaki sistemi kırıp elde edeceği getiri (Kredi Kartı vs.)
  • Şan / Şöhret,
    Cyber Grafiti veya benzeri gösteriler, Saldırgan sistemi kırabildiğini tüm dünyaya gösterir
  • Ego Tatmini,
    Saldırgan karşıdaki sistemi kırıp kendisinin sistemin geliştiricilerinden daha iyi olduğuna inandırır, ek olarak kırılamayanı kırmış yeni bir şey yapmıştır.

Peki aynı durumda penetration tester ne yapmaktadır, onun motivasyonu nedir?

  • Para,
    Sistemi kırmak, kontrolleri geçmek güvenlikçinin pozisyonun koruması ya da daha iyi bir tester olup daha çok maaş alması demek.
  • Şan / Şöhret,
    Konu ar-ge olunca durum tamamen aynıdır, güvenlikçi yayınladığı yeni bir bir makale, araştırma yazısı ile o çevrede ünlenecektir, aynı şekilde saldırının başarısı ile de firma ya da kendi içerisinde bulunduğu grup içerisinde ünlenecektir.
  • Ego Tatmini,
    Güvenlikçi bu noktada saldırgan ile birebir aynı duyguları paylaşır.

Görüldüğü üzere güvenlikçi ile saldırgan tamamen aynı duygular içerisindedir, dolayıyla penetration tester’ lar dünyadaki saldırgan rolünü direk olarak oynayan sayılı mesleklerin birini icra etmektedirler.

Saygılar..
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.141 Saniyede Yüklendi.