Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Haberler > Güncel
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Türkiye'nin en büyük teleskobu  !!!
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Türkiye'nin en büyük teleskobu !!!

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
Fırtına Açılır Kutu Gör
Moderator
Moderator


Kayıt Tarihi: 11-09-2008
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 689
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı Fırtına Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Türkiye'nin en büyük teleskobu !!!
    Gönderim Zamanı: 13-07-2009 Saat 18:47
 
 
 
 
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, gözlemevine konulacak Türkiye'nin en büyük teleskobunun bilimsel gözlemlere katkı sunacağını bildirdi.  
 
Prof. Dr. Demircan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ÇOMÜ Ulupınar Gözlemevi'nde teleskobun konulacağı binanın yapımının tamamlandığını, iç dizaynı ile taban ve tavan kaplamalarıyla ilgili çalışmaların da birkaç gün içinde tamamlanacağını söyledi.

Almanya'da üretici firma tarafından teleskobun testlerinin yapıldığını ifade eden Demircan, şunları söyledi:

''Almanya'ya giderek oradaki testleri takip edeceğiz. Orada bize bu konuyla ilgili son sonuçları verecekler. Astrofizik araştırma merkezinde görevli 3 personel ile birlikte toplam 4 gün Almanya'da kalarak, teleskobumuzun son testlerini yapıp, gerekli kontrolleri gerçekleştireceğiz. Teknik şartnameye uygun olup olmadığını inceleyerek, son işlemlerimizi tamamlayacağız. Bizim vereceğimiz 'olur' neticesinde teleskobumuz sökülmeye başlanacak. Toplam 3 gün sürecek söküm işleminin ardından bir aksilik olmazsa, teleskop 18 Temmuz tarihinde Çanakkale'ye doğru yola çıkacak.''

Teleskobun 6 ton ağırlında ve Almanya'dan 16 metrelik tırla getirileceğini anlatan Demircan, ''Yetkililer, teleskobun yolculuğunun 7 gün süreceğini belirttiler'' diye konuştu.

Çanakkale'ye getirilmesinin ardından Almanya'dan gelecek teknik ekibin teleskobun montajını gerçekleştireceğini anlatan Demircan, ağustos ayı başında başlayacak bu çalışmaların ve testlerin ay sonuna kadar süreceğini dile getirdi.

Prof.Dr. Demircan, Ege, İstanbul ve Akdeniz üniversitelerindeki ekiplerle gözlemevinde bilimsel gözlemler yapacaklarını, Türkiye'nin en büyük optik teleskobunun, Çanakkale'nin ve ÇOMÜ'nün isminin duyulmasına katkı sağlayacağını anlattı.

-TELESKOP, 122 SANTİMETRE ÇAPINDA OLACAK-

Prof.Dr. Osman Demircan, ÇOMÜ'nün, 1 milyon TL'ye Almanya'daki bir firmaya yaptırdığı 122 santimetre çapındaki teleskobun, Türkiye'nin en büyük teleskobu olduğunu anımsattı.

Teleskobun, Türkiye'nin hiç bir ülkeye bağımlı kalmadan kullanabileceği ilk ve tek teleskop olacağını ifade eden Demircan, ''Bu teleskop, Marmara Bölgesi'ndeki tüm üniversitelere açık olacak. Özellikle İstanbul'dan bu teleskobu kullanmak için çok sayıda bilim insanı Çanakkale'ye gelecek. Buradaki gözlem zamanının yüzde 90'ından fazlasını ise üniversitemiz kullanacak. Gözlemevine konulacak Türkiye'nin en büyük teleskobu bilimsel gözlemlere katkı sunak'' diye konuştu.

Teleskopların, çapları büyüdükçe, evrenin daha derinlerini görme imkanı sağladığını belirten Demircan, bu teleskop sayesinde, uzaklardaki değişik gök cisimlerini gözleme imkanı bulacaklarını vurguladı.

Demircan, dünyanın da yer aldığı galaksi içinde kümeler halinde bulunan yıldızları gözlemeyi hedeflediklerini, 300-400 milyon adet yıldızın molekül kümeler halinde dolaştığını ve güneşin de bu kümeler içinde olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

''Biz, diğer göremediğimiz küme yıldızlarını inceleyeceğiz. Onların dinamik hareketlerini, kimyasal ve nükleer reaksiyonlarını, birbirleri ile bağlantılarını, galaksi içerisinde hareketlerini, farklı bakış açılarıyla, düşünülmemiş yönlerini açıklamak üzere inceleyeceğiz. Burada yapacağımız çalışmayla, detayları ortaya çıkaracağız. Bu teleskopla gök bilimine çok değerli katkılar sunacağız.''

Dünyaya çarpma tehlikesi bulunan astroidlerin olduğunu ve yörüngelerinin sürekli değiştiğini açıklayan Demircan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Değişimler oldukça o astroidlerin sürekli izlenmeleri gerekiyor. Bu astroidlerin bazılarının dünyaya çarpma tehlikesi var. Bu gözlemlere dayanarak çeşitli hesaplamalar yapılıyor. Uluslararası araştırmacılar da bu konuyla ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Bu teleskop ülkeye yeni açılımlar getirecek. Astrofizik çalışmalarına yeni boyutlar kazandıracak. Türkiye'nin adını yurt dışında duyuracak. Ülkedeki bilim adamları da yeni bulgularla çalışma imkanı bulmuş olacaklar.'' 

Kaynak

Bir deli rüzğar olurum alırım seni burdan kaybolurum
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.148 Saniyede Yüklendi.