Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Haberler > Bilim ve Teknoloji
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Bilim Adamlarl Hücrelerin kanserle mücadele sırrı keşfedildi  ve açıkladı !!!
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Bilim Adamlarl Hücrelerin kanserle mücadele sırrı keşfedildi ve açıkladı !!!

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
Fırtına Açılır Kutu Gör
Moderator
Moderator


Kayıt Tarihi: 11-09-2008
Konum: Turkey
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 689
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı Fırtına Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Bilim Adamlarl Hücrelerin kanserle mücadele sırrı keşfedildi ve açıkladı !!!
    Gönderim Zamanı: 10-02-2009 Saat 14:57
 
 
 
 
Bilim adamları, vücudumuzdaki hücrelerin kanserle mücadelesinin bugüne kadar keşfedilmemiş bir yönünü ortaya çıkardıklarını açıkladı. 
 
Hücrelerin, tümör gelişimini engelleyen p53 isimli geni nasıl değiştirdikleri keşfeden uzmanlar elde edilen bulgunun kanser tanı ve tedavisinde önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.

Singapur Dundee Üniversitesi tarafından yürütülen çalışma "Genes and Development (Genler ve Gelişim)" dergisinden yayınlandı.

BBC'de yer alan bilgilere göre, otuz yıl önce keşfedilen p53 geni vücudun sağlığını korumada çok önemli bir role sahip ve (kanserden) zarar görmüş hücrelere kendilerini yok etmelerini emrediyor veya tedavi süresince çoğalmalarına engel oluyor. Kanser hastalarının yarısında bu gen ya zarar görmüş ya da pasif durumda oluyor; dolayısıyla kanserli hücreler serbestçe bölünüp çoğalabiliyor.

 
İnsanlar gibi p53 genine sahip olan zebra balığı üzerinde yapılan araştırmada p53 geninin sadece p53 proteini salgılamadığı; aynı zamanda bu proteinin bir başka türü olan ve "izoform" olarak da bilinen bir çeşit kontrol anahtarı oluşturduğu da ortaya çıktı. Söz konusu inceleme bu kontrol anahtarının p53 geninin kanser mücadelesine başlamasında mühim bir rol oynadığını gösterdi.

Bu gen kanser tedavisinde hastalıklı hücrelerin yok edilmesinde önemli bir yere sahip çünkü radyoterapi ve kemoterapi gibi yöntemler de kanserli hücreleri intihara teşvik etmek suretiyle işe yarıyor.

Kaynak

Bir deli rüzğar olurum alırım seni burdan kaybolurum
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.176 Saniyede Yüklendi.