Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Yaşama Dair > Sinema > E-MULE
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - eMule Nedir ?
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

eMule Nedir ?

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
invertor Açılır Kutu Gör
Security Professional
Security Professional
Simge
İnventor

Kayıt Tarihi: 18-01-2008
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 3365
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı invertor Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: eMule Nedir ?
    Gönderim Zamanı: 18-08-2008 Saat 23:38

eMule adı donkey (eşek) ile benzer bir hayvan adı olan Mule 'dan yani Türkçesi Katır 'dan gelir

Merkur isimli biri orjinal eDonkey2000 istemcisinden memnun değildi ve 13 Mayıs 2002 tarihinin şafağında daha iyisini yapabileceğine inandı. Ve böylece yaptı. Diğer geliştiricileri etrafına topladı ve eMule Projesi doğdu. Amaçları, eDonkey 'nin meşhur olmadan önce, tonlarca özellik eklenmiş ve çok güzel GUI (Grafiksel Kullanıcı Arabirimi) olan bir istemciyi kullanılır hale getirmekti. Bu kararın ne etki edeceğini hayal bile edemezlerdi...

Bugün ise, eMule dünyadaki en büyük tek ve en sağlam kişiden-kişiye dosya paylaşım istemcisidir. Açık kod politikası sayesinde her yayımı ile ağın daha randımanlı çalışmasını sağlayan, projeye katkıda bulunabilen birçok geliştiriciye teşekkürler.

 

Emule ID Nedir, Ne İşe Yarar

ID, istemcinizin IP adresinden hesaplanan bir değerdir. eMule başarılı olarak bağlandığında sunucu tarafından atanır. ID'nin amacı bir işarleme yapmak içindir yoksa iki istemci arasında uygun bağlantı mümkün olmaz.

Bağlandıktan sonra Sunucular sekmesinin Günlük penceresinde ID görüntülenir.


Günlük%20penceresi

eMule ID'yi bundan başka şekilde görüntülemez ama ID durumunu dünya şekli üstünde, renkli oklarla sağ alt köşede, bağlı sunucunun yanında grafiksel olarak gösterir.

emule tüm ağda yüksek ID alındığını gösterir
emule tüm ağda düşük ID alındığını gösterir

Daha fazla ayrıntılı inceleme için Simgeler sayfasına bakın.

Yüksek ID, Seçenekler -> Bağlantılar'da seçilmiş bağlantı noktasının (varsayılanı 4662) açık ve serbestçe erişilebilir olduğu anlamına gelir iken düşük ID, bağlantı noktasının engellendiği ve erişilemez olduğu anlamına gelir. Buna güvenlik duvarları, yönlendiriciler veya proksi sunucuları sebep olabilir. Düşük ID, gönderme veya indirme yapmanız mümkün değil anlamına gelmez ama birkaç dezavantajı vardır:

IP numarası eMule'un üzerinde çalıştığı makinenin tanınmasıdır, bu yüzden sıra veya bağlantı isteği gibi, düşük ID istemcilerin bağlı olduğu bu istemciye olan tüm istekler sunucu üzerinden yönlendirilmek zorundadır. Bu yönlendirme sunucuda önemli miktarda CPU (İşlemci) yüklemesine sebep olur böylece sunucunun bununla başa çıkabilmesi için azami kullanıcı sayısı azaltılır. Lugdunum'un sunucuları düşük ID kullanıcı sayısını sınırlandırır hatta tümünü yasaklar.

Düşük ID'li iki istemci birbirlerine bağlanamaz, bu durumda iki farklı sunucu üzerinden mesajların yönlendirilmesi mümkün değildir. Bu indirmeler için daha az kaynağa yol açacaktır.

Meşgul sunucularda mesajların kaybolması mümkündür ve eMule, sırada ilerleme veya indirme istekleri gibi önemli bilgileri kaçırır. Bu daha az kredilere ve daha kötü indirmelere yol açabilir.

EMULE DE HANGİ DOSYA NE İŞE YARIYOR? / KULLANILAN DOSYALAR
 

eMule'un çalışma zamanı süresince oldukça çok dosya kullanılır veya ilk çalıştırılmasında oluşturulur. Bunların bir çoğu eMule'un config klasöründe oluşturulur, diğerleri Seçenekler'de belirlenen geçici dizinlerde veya doğrudan eMule'un kurulum dizininde bulundurulur.

Known.met Known.met dosyası, paylaşılan veya şu anda indirme listesinde olan tüm dosyaları eMule'un bilmesi için saklar. Dosya boyutu, dosya adı, adresleme grubu, adresleme değeri ve bazı istatistikler gibi her dosya bilgisini saklar.

Clients.met Bu dosya eMule'unuz ile tüm kullanıcıların sahip olduğu kredileri saklar.

Server.met Bilinen tüm sunucuları içerir.

Emfriends.met Eğer kullanıcılar arkadaşlar listesine eklenirse bu dosya da depolanır.

Preferences.ini Seçenekler iletisindeki tüm seçenek gruplarını ve sütun boyutu vs. gibi görsel ayrıntılar hakkında bilgileri saklar.

Fileinfo.ini Kendi paylaşılan dosyalarınız için Yorum veya Beğenilme Oranlarını saklar.

Category.ini İsim, yorum ve renk kodlaması gibi kategoriler'inizin ayarlarını depolar.

Ipfilter.dat Bu dosya IP Süzgeci tarafından süzülen IP aralıkları ve erişim seviyelerini içerir. Aynı zamanda Seçenekler -> Güvenlik'e bakın

Onlinesig.dat Online Signature, eMule'un bağlandığı sunucuyu, gönderme ve indirme istatistiklerini içeren küçük bir dosyadır. IRC programcıkları (script) ve imza imajları tarafından kullanılabilir.

Preferences.dat Kullanıcı adreslemesini saklar. Bu, eMule'un ilk çalıştırılmasında hesaplanan bir değerdir ve ağ içinde bu istemciyi tanıtmak için kullanılır. Kredi sistemi ve arkadaşlar için kullanılır. 

Sharedir.dat Paylaşılan tüm dizinlerin yolunu tutar.

Staticservers.dat Statik sunucular IP'lerini asla değiştirmez ve teorik olarak her zaman ağ içinde çevrimiçidirler. Bu sunucular, sunucu listesinin içerik menüsünden (sağ fare tuşu) staticservers.dat dosyasına eklenebilir. Aynı zamanda Seçenekler -> Sunucu'ya bakın

Addresses.dat eMule başlangıçta bu dosya içinde sağlanan server.met'ler için geçerli adreslerle sunucu listesini günceller. Seçenekler -> Sunucu'da bu listeyi düzenlemek için düğme ve başlangıçta güncellemek için seçenek bulunur. Ayrıca bu dosyada zaten adres(ler) bulunuyorsa Sunucular sekmesinde Server.met'i URL'den Güncelle alanına adres yazmadan Güncelle düğmesine basarak server.met dosyası güncellenebilir. Dosya birden fazla adres içerebilir (her satırda bir tane) ama geçerli server.met dosyasını almak için her zaman ilk adresten başlanır.

AC_SearchStrings.dat Kullanılan her arama dizgisi kaydedilir ve eğer yeni arama öncekiyle eşleşirse otomatik-tamamlama sağlanır.

AC_ServerMetURLs.dat Yukarıdaki dosya ile aynıdır. Tek fark bunun server.met dosyasını güncellemek için girilen URL'yi yeniden kullanmak için depolamasıdır. Server.met'lerin adreslerini bir çok sitenin düzenli olarak değiştirdiğini düşünün.

Cryptkey.dat İstemcinizin benzesiz 384 bit özel RSA anahtarını içerir

eMule.tmpl *.tmpl dosyaları Web Arabirimi için gerekir. Bunlar görüntülenen sayfaların seçeneklerini ve düzenini tanımlar.

xx.part Parça dosyaları bitmemiş indirmelerdir. eMule aynı anda birden fazla kullanıcıdan indirebilir, bu yüzden *.part dosyaları her zaman bitmiş indirmenin boyutuna sahiptir. Eksik parçalar sadece sıfırlarla doldurulur. En son sürümde ve NTFS dosya sistemi kullanıldığında, sıfırlarla doldurmayı engelleyen ve bunu yaparak daha çok dosya alanı kazandıran, tamamlanmamış dosyaları 'seyrek' olarak paylaş seçeneğini etkinleştirebilirsiniz.

xx.part.met Her *.part dosyası *.part.met dosyasıyla ilişkilendirilir. Ağ içinde indirmeyi tanıtmak ve hatasını kontrol etmek için her indirme 9 MB'lık parçalara bölünür. Her parça için sözde adresleme değeri hesaplanır. Ondan sonra parça adreslemelerinin tam grubunun adresleme değeri oluşturulur. Dosya adı ile birlikte bu bilgi ve adreslemelerin durumu *.part.met dosyası içinde depolanır.

xx.part.met.BAK Çökme yüzünden bu dosyaların bozulması çok kötü olacağından *.part.met dosyalarının yedeklemesi oluşturulur. Eğer indirmeleriniz *.part.met dosyalarının bozulmasından dolayı ortadan kayboluyorsa, yardım için Sorun Giderme'ye bakın.

eMule.log Eğer Seçenekler -> Genişletilmiş'de uygun seçenek açılırsa, Sunucular sekmesinde Günlük penceresinin çıktısını saklar.

eMule_Debug.log Eğer Seçenekler -> Genişletilmiş'de uygun seçenek açılırsa, Sunucular sekmesinde Hata Ayıklama penceresinin çıktısını saklar.

Detaylı bilgi:


Düzenleyen invertor - 18-08-2008 Saat 23:40
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.157 Saniyede Yüklendi.