Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Yaşama Dair > Sağlık
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Yabani bitkiler demir zengini
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Yabani bitkiler demir zengini

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
hackers_kral Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman
Simge

Kayıt Tarihi: 07-03-2006
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 676
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı hackers_kral Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Yabani bitkiler demir zengini
    Gönderim Zamanı: 22-03-2008 Saat 22:57
Yabani bitkiler demir zengini  
ORDU (İHA) - Karadeniz Bölgesi'nde sebze olarak tüketilen yabani bitkilerin, kırmızı kan hücrelerinin yapımında görev alan ve eksikliğinde anemiye neden olan demir içeriği bakımından oldukça zengin olduğu belirlendi.
 
Ordu Üniversitesi'nin (ODÜ) yaptığı araştırmaya göre, Ordu ve yöresinde sebze olarak yetişen yabani bitkilerin besin değeri yönünden incelendiği çalışma sonucunda, yörede doğadan toplanarak tüketilen bu bitkilerin protein oranı ve mineral yönünden oldukça zengin olduğu tespit edildi. Sakarcanın kuru madde oranı; melocanın bakır konsantrasyonu; hoşkıran bitkisinin ise kül oranı, demir ve çinko konsantrasyonu yönünden en yüksek değerlere sahip olduğu bulundu.
 
Çalışmada ele alınan bitkilerden ısırganın, sabit yağ, protein, azot, manganez, C vitamini bakımından en zengin bitkisi olduğu tespit edildi. Galdirik ve baldıran bitkilerinin ise diğer bitkilere oranla daha düşük değerlere sahip olduğu belirlendi. Araştırmada yörede sebze olarak tüketilen bu bitkilerin her ne kadar mineral madde içerikleri yönünden zengin olsalar da bitkilerin kullanım alışkanlıkları ve pişirme şekillerinin besin değeri üzerine etkili olduğu bilgilerine yer verildi.
 
Çinko konsantrasyonu bakımından en yüksek değerler melocan ve hoşkıran bitkilerinde, en düşük değer ise sakarca bitkisinde ortaya çıktı. Sağlıklı bir yaşam için günlük çinko ihtiyacının 11 mg olduğu hatırlatılan araştırmada şöyle denildi:
 
"Günlük beslenmede çinko et, balık, süt, peynir ve yumurta gibi hayvansal kaynaklı gıdalardan temin edilmekte olup, doğadan toplanan bu bitkilerin çinko konsantrasyonlarının yeterli düzeyde olması yöre halkı açısından olumlu bir sonuçtur. C vitamini içeriği bakımından en yüksek değerler 16.07 ve 14.55 mg. kg ile melocan ve ısırgan bitkilerinde, en düşük değer ise 2.87 mg. kg ile galdirik bitkisinde bulunmuştur. C vitamini suda çözünebilen bir vitamin olup, insan bünyesinde çok önemli fonksiyonları bulunmaktadır. Meyve ve sebzeler iyi birer C vitamini kaynağı olup, özellikle organik tarım usullerine göre yetiştirilen ürünlerin ve yabani bitkilerin daha fazla C vitamini içerdiği çeşitli çalışmalarda tespit edilmiştir. Yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacı 60 mg olup, bu vitamin demir ve kalsiyumun yarayışlılığını da artırmaktadır. Çalışmaya konu olan bitkilerin C vitamini yönünden düşük değerler içerdiği görülmektedir."

Kaynak



Düzenleyen hackers_kral - 22-03-2008 Saat 22:57
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.156 Saniyede Yüklendi.