Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Donanım & Hardware > Donanım
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Bilgisayardan Televizyona Görüntü ve Ses
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Bilgisayardan Televizyona Görüntü ve Ses

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
hackers_kral Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman
Simge

Kayıt Tarihi: 07-03-2006
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 676
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı hackers_kral Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Bilgisayardan Televizyona Görüntü ve Ses
    Gönderim Zamanı: 11-11-2007 Saat 08:12

Sorunsuz bir sekilde görüntü almak için nelere ihtiyacimiz var?

Öncelikle ekran kartinizin tv-out özelligi olmasi gerekmekte. Anakartlarin üzerinde gelen ekran kartlarinda böyle bir özellik genellikle bulunmazken, PCI veya AGP çikisina almis oldugunuz ekran kartinin kullanma kilavuzunu gözden geçirerek bu özellige dair kesin bilgiyi elde edebilirisiniz. Bir diger seçenek de ekran kartinizin çikislarina bakmak.



Ilk resimde de görüldügü gibi vga ve dvi monitör çikisi disindakiler pc’nizi televizyona baglamak için kullanacaginiz sirasiyla svideo, s-vhs ve composite çikislari. Bunlardan en az birinin ekran kartinizda oldugunuzu varsa***** devam edelim.

Televizyonuzun Özellikleri


Isin geri kalani televizyonunuza kaliyor. Televizyonunuzda scart, svideo ya da composite çikisinizdan en az biri olmali. Bu çikislardan scart’i solda, digerlerini de sagda görebilirsiniz. Eger biraz eski bir model tv kullaniyorsaniz sadece anten girisiniz var demektir. Bunun için pek ümitli olmasa da denemesi size kalmis bir yöntemden yazinin devaminda bahsedecegiz.


Simdi senaryolari tek tek degerlendirelim. Tekrar hatirlatmakta fayda var. En iyi çözüm için televizyonunuzun ve ekran kartlarinin çikislarini çok iyi bilmelisiniz. En aygin ihtimal üzerinden baslayalim.


Televizyonunuzda Scart, ekran kartinizda svideo varsa, ekran kartinizin kutusundan çikmasi gereken(disaridan da temin edilebilen) çevirici bir kabloya ihtiyaciniz var demektir. Bunun bir örnegini yukaridaki resimde görebilirsiniz. Genellikle bu küçük kablo ekran kartinizin svideo’suna girerek composite için çikis imkani sunar. Bundan sonra artik sagdaki resimdeki gibi maliyeti düsük bir scart-composite kabloya ihtiyaç duyacaksiniz. Bu kabloyu tv’de scart’a ve ekran kartinda svideo çikisina taktiginiz composite çevirici kabloya takarak donanim olarak baglantinizi gerçeklestirmis olacaksiniz. Kablonun üç çikisi bulunmakta bunlardan biri görüntüyü (ki sizin ekran kartina buradan giris yapmaniz gerekmekte) digerleri de sag ve sol kanal sesleri tasimakta.

Bir diger seçenek de tv’deki scart girisine composite ve svideo çikisi sunan asagida görebileceginiz gibi bir parça almak ve baglantiyi svideo üzerinden gerçeklestirmek. Eger televizyonunuz görece biraz daha ileri bir model ve svideo çikisini üzerinde bulunduruyorsa hiçbir çevirici parça kullanmadan ekran kartindan televizyona ara kablo ile geçis yapabilirsiniz. En kaliteli görüntülerden birini bu sekilde almaniza karsin svideo kablolari, üzerlerinde tasidiklari direnç nedeniyle 1.5 - 2metre uzunlugun üzerine çiktiginda görüntü kaybina neden olmakta. Composite kablolarda ise böyle bir sinirlama bulunmamakta. Dolayisiyla tercihi televizyonun özellikleri ve bilgisayara olan yakinligi ya da uzakligina göre sizin yapmaniz gerekmekte. Yine bazi televizyonlar teknolojik geçis döneminde üretilmisse scart yerine sadece composite çikis sunabiliyorlar. Bu özellikte bir tv sahibiyseniz yukaridaki sürecin scart kismini atlayip ekran kartinin svideo çikisina 4 numarali resimdeki kabloyu takarak tv’deki composite’e giris yapabilirsiniz(eger ekran kartinizda svideo yerine composite varsa küçük olan ara kabloya da ihtiyaciniz yok demektir.). Her türlü alternatif için televizyonunuzu video (AV) moduna getirmeniz gerekmekte.


Donanim olarak son seçenek televizyonunuzda ne scart ne composite ne de svideo’nun bulunmamasi. Böyle bir durumda piyasada bulunan “Akilli Kutu” diye satilan anten girisini scart ve composite çikisa dönüstüren adaptör satilmakta. Ancak bu sekilde elde edecegini görüntülere anten dalgalari karisacagindan görüntü kalitesi sizi pek memnun etmeyecektir.

 
 
 
 
 
 
 
 

Düzenleyen hackers_kral - 11-11-2007 Saat 08:27
Yukarı Dön
hackers_kral Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman
Simge

Kayıt Tarihi: 07-03-2006
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 676
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı hackers_kral Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 11-11-2007 Saat 08:12
Başlıyoruz;
 
"Bilgisayardaki görüntüyü pc ye aktarma" nasil gerceklestirilir,kisa ve basit bir dille anlatmaya calisacagim..Öncelikle Sahip oldugunuz ekran kartinin Tv out cikisi(S-Video) olmali,bu yolla görüntüyü tv ye veya baska bir cihaza aktarmak mümkün..


Ikinci olarak Televizyonunuzda s-video girisi (s-video,video in veya EXT1-2, Composite video girisi veya baska ifadelerle belirtilmisdir) ya da en kötü ihtimalle bir scart girisine sahip olmaniz yeterlidir..
Hem ekran kartimin tv out (video)cikisi hemde uygun bir televizyona sahibim diyorsaniz yolun yarisini geride biraktik demektir.. Şimdi ihtiyacimiz olan sey video ve audio bilgilerini televizyona aktarabilecegimiz bir kablo..Kendi kullandigim kablo 10 metrelik ve hicbir sinyal kaybi olmadan max düzeyde görüntü aliyorum..Simdi kablonun bilgisayara baglanan(bilgisayar tarafinda 2 uc-video-audio) uclari; sagdakini ekran kartimizin tv out cikisina yerlestiriyoruz(pinli girise-yukaridaki resimde gösterilen yere),digeri ise resimde görüldügü gibi audio baglantisi,onuda bilgisayarimizda uygun yere bagliyoruz..


Diger ucu ise Televizyonumuzun scart girisine bagliyoruz..Piyasada bulunan kablolarin cesitliligine(ekran kartinizin composite cikisindan görüntü almak isterseniz yine farkli bir kablo) göre ya scart cikisli yada ikinci resimde görüldügü gibi kirmizi beyaz sari cikisli oldugu takdirde ilgili bölmelere,egerki onlar yoksa resimde görüldügü gibi bir ön parca alarak scart girisimize baglayabiliriz..(Böyle bir parcaya ihtiyac duyarsaniz pratiklik acisindan in out anahtari olan bir parca almanizi öneririm,yada cesitli kombinasyonlara sahip parcalar da var ve bu sekilde görüntü 2inci bir televizyona da aktarabilmeniz mümkün(maksat fantezi olsun


Bilgisayar ile Televizyonumuzu birbirine bagladik,simdi bilgisayarimizda ilgili son ayarlari yapacagiz..Bunun icin Desktopumuzda(Bendekiler farkli) bos bir alana sag tiklayip Özellikler/Ayarlar/Gelismis i seciyoruz..


Resimlerde görüldügü gibi(tam emin degilim ama ekran kartiniza göre sanirim 2.secenek icin farkli bir ikon olabiliyor) 1 ve 2 Monitör seceneklerimiz mevcut,burda 2 secenegi sectikten sonra asagidaki isaretsiz kutucugu isaretliyoruz(son resimde okla gösterilen) yere tikliyoruz(Türkce olarak ne yazdigindan emin degilim,ama suna benzer bir secenek olmali; "Windows Desktopu bu monitöre aktar" ya da arkadaslar düzeltirse daha da iyi olur) ve son olarak Ok ledikten sonra olayi bitiriyoruz..(daha bitmedi

Bu islemler icin cesitli programlar var,hepimizin sikca duydugu isim ise Tv tool,illaki programla denemek istiyorum derseniz indirmek icin
 
 
Programi indirirken hangi kartlari destekledigine dair bilgilerde var(maalesef her karti desteklemiyor)

Biz programsız yaptık  Simdi Tv de uygun ayarlari yapmak icin kumandamizin AV tusuna basiyoruz..


Görüldügü gibi AV-1 de birsey yok AV tusuna basiyoruz bir kez daha,AV-2 de görüntü siyah-beyaz,bir kez daha AV tusuna bastigimizda ise AV-2 S de bilgisayarimizdaki görüntüyü net ve renkli olarak televizyonumuzda görüyoruz..
Görüntüyü aktardik simdi  Televizyonuzun ekranini nasil kullanacaginiz size kalmis,isterseniz büyük ekranda oyun oynamaya  veya filim izlemeye baslayabilirsiniz.
 
Ve son olarak zzzz sesinden kurtulmak icin anten fisini televizyondan cekiyoruz..
 
Alıntıdır
     

Düzenleyen hackers_kral - 11-11-2007 Saat 08:39
Yukarı Dön
hackers_kral Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman
Simge

Kayıt Tarihi: 07-03-2006
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 676
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı hackers_kral Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 11-11-2007 Saat 08:25
 
Farklı anlatım ;
 
Sıra Geldi Ekran Kartı Ayarlarına


İşin zor olan donanım kısmını hallettik. Artık Windows’ta bir iki ayar yaparak amacımıza ulaşacağız. Ekran kartınız ati veya nvidia tabanlıysa kartınız için son sürücüleri indirmeniz gerekecektir. Windows’taki sürücülerin tv-out’u desteklemediğini belirtelim. Son sürücüleri kurduktan sonra masaüstünüzde boş bir alanda sağ tıklayıp properties/özelliklerden settings/ayarlar ve oradan da advanced/gelişmiş sekmesine gitmeniz gerekmekte. Bundan sonra ati tabanlı ekran kartı için soldaki resimdeki gibi “Displays” sekmesinde tv seçeneğini yeşile basarak aktif hale getirmelisiniz.

Nvidia için de yapmanız gerekenlar çok farklı değil. Yukarıdaki gibi Advanced menüsüne geldikten sonra sol tarafta açılan “nvidia display mode” üzerinden device settings’e ve oradan da select output device’dan tv’yi seçmeniz gerekmekte. Bu işlemi de aşağıdaki resimde izleyebilirsiniz.


Son olarak birkaç püf noktaya değinelim. Eğer film veya oyunlar monitörünüzde normal şekilde izlenirken tv’de siyah haldeyse clone veya duplicate özelliklerini kapatmanız gerekmekte. Böylece sadece televizyonu aktif hale getirerek görüntüyü sorunsuzca izleyebilirsiniz. Ekran kartlarının sürücülerinin dışında kullanabileceğiniz TV Control Center gibi programlar da mevcut. Bunları kullanarak overscreen ayarlarıyla televizyonu tam kaplayan daha net görüntüler almaya çalışabilirsiniz. Eğer böyle denemeler yapacaksanız bulacağınız programların kartınıza uygun olup olmadığını iyice kontrol edin. Emin adım atmak içinse kendi sürücülerinizi gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Hepinize televizyonunuzda iyi seyirler ve oyunlar diliyorum.
 
   

Düzenleyen hackers_kral - 11-11-2007 Saat 08:34
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.184 Saniyede Yüklendi.