Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Haberler > Güncel
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Erdoğan'dan Sezer'e yanıt seçimler zamanıda yapı..
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Erdoğan'dan Sezer'e yanıt seçimler zamanıda yapı..

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
kral Açılır Kutu Gör
Administrator
Administrator


Kayıt Tarihi: 08-03-2006
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 957
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı kral Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Erdoğan'dan Sezer'e yanıt seçimler zamanıda yapı..
    Gönderim Zamanı: 14-12-2006 Saat 07:13
 
Erdoğan'dan Sezer'e yanıt: Seçimler zamanında yapılacak

      Cumhurbaşkanı Sezer’in “Nisan’da erken seçim yapılmalı ve baraj düşürülmeli'' önerisine Başbakan Erdoğan’ın yanıtı gecikmedi.
      Erdoğan sabah ilk açıklamasında 'Sezer'den duymadan inanmam' dedi ancak daha sonra partisinin İl Sosyal İşler Teşkilat Toplantısı’da sertleşip Sezer'e seslenerek, "Hani siz yasalara sadıkdınız. Hani siz anayasaya sadıktınız. Şimdi niye sadakatinizi ayaklar altına alıyorsunuz. Hani siz parlamenter demokrasiye sadıktınız. Hani TBMM’ye, parlamenter sisteme sadıktınız. Ne oldu size? Sorarlar adama. Bunlar kapının arkasında farklı kapının önünde farklı konuşurlar" dedi.
     
     SEÇİMLER ZAMANINDA

      Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bu parlamento Cumhurbaşkanlığı seçimini zamanında yapacaktır'' dedi.
      Başbakan Erdoğan, AK Parti genel merkezine gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
      Erdoğan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e atfen, "Cumhurbaşkanın açıklaması oldu, Nisan’da erken seçim yapılması gerektiğini vurguluyor nasıl değerlendiriyorsunuz?", sorusuna "Nerede olmuş?" karşılığını verdi ve şöyle devam etti:
      "Ben duymadım, Sayın Cumhurbaşkanı’nın kendisinden böyle bir şey duymadıktan sonra bunlara inanmam. Kusura bakmayın, medya aracılığı ile de bunları değerlendirmem." "Bu ifadeler Sezer’in ağzından alınmış ifadeler, MHP kaynaklarından da doğrulattık" denmesi üzerine, Erdoğan, şöyle konuştu:
      "Ben, her hafta Sayın cumhurbaşkanımızla görüşüyorum. Böyle bir şey olduğu zaman zaten bunları bizzat kendisinden duymuş olurum. Kaldı ki, bu konuda Anayasanın amir hükmü ortadadır ve bu amir hükme göre hareketle mükellefiz.
      İşimize geldiği zaman Anayasa’nın amir hükmü, hukuk devletiyiz; işimize geldiği zaman hukuk tanımayalım, bunu şuraya çekelim, bunu buraya çekelim. Meclis’te sıkıntılı bir yapı yok. Meclis’te şu anda 355 milletvekiline sahip olan bir iktidar partisi var. Dolayısıyla, böyle bir sıkıntı olacaksa, parlamento içinde varsa böyle bir sıkıntı bunun adımını atma noktasında karar verebilecek bir güce bu iktidar partisi sahiptir. Şu anda piyasalara olumsuz şekilde etkileyebilecek bir adımı atmayı da asla düşünmüyoruz. Başka hesaplar içinde girmek suretiyle ülkeyi tekrar o eski alışkanlıklarına döndürmek isteyenler var. Biz o eski alışkanlıklar içerisine de asla girmeyiz.
      Böyle bir hesabımız da yok. O eski alışkanlıklar artık tarihte kaldı. Biz bu dönemde bunu ispatlayacağız.
      Ve bu parlamento bu Cumhurbaşkanlığı seçimini zamanında yapacaktır. Genel seçimi de yine zamanında yapacaktır. Ve bunun kararını alacak yerde bu parlamentodur. Onun için, bu parlamentonun mensubu olanların özellikle bu parlamentoya saygı duyması lazım. Parlamentoya üye olmaya hazırlananların da bu parlamentoya saygı duymaları lazım. Yani demokratik hayatın vazgeçilmez unsuru olan siyasi partilerin kendi basit çıkarları için ülkelin çıkarlarını yok farz etmelerini anlamak mümkün değil." Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı ile yarın haftalık olağan görüşme yapacağını ifade eden bir gazetecinin, "Bu konuyu değerlendirmeyi ya da sormayı düşünüyor musunuz" sorusu üzerine de, "Buna benzer konuları değerlendiriyoruz. Ama benim şu anda onu değerlendirmeye ihtiyacım yok" dedi.
      Erdoğan daha sonra partisinin Genel Merkezi'nde düzenlediği toplantıda sözlerine yine Sezer'e yanıt vererek başladı:
      "Nerede kaldı sizin demokrasi anlayışınız. Eğer erken seçime gitsek 'bak beş yıl yönetemediler erken seçime gittiler' diyecekler.
      "Genel seçimler anayasaya göre ne zaman yapılması gerekiyorsa o zaman yapılacak. Cumhurbaşkanını da bu parlamento seçecektir. Aslında bakmayın öyle konuştuklarına. AK Parti grubu dışında mecliste erken seçim isteyen olmaz. Seçimden sonra geri gelebilecekleri çok şüpheli"
     
Polemik nasıl başladı?

      MHP lideri Bahçeli ile görüşmesinde "Türkiye'nin ağırlaşan şartları nisanda erken seçimi zorunlu kılıyor" diyen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yeni cumhurbaşkanının yeni Meclis tarafından seçilmesi gerektiğini söyledi

Önder Yılmaz - Ankara

Görev süresi mayıs ayında dolacak olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye'nin nisanda bir erken seçime ihtiyaç duyduğunu belirterek, yeni cumhurbaşkanının da yeni parlamento tarafından seçilmesi gerektiğini söyledi.
      MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Başkanlık Divanı üyeleriyle birlikte Cumhurbaşkanı Sezer'e "nezaket" ziyaretinde bulundu.
      Hükümetin son Kıbrıs açılımı konusunda kendisine bilgi verilmediğini açıklayan Sezer ile AKP'nin AB'ye diz çöktüğünü öne süren Bahçeli'nin görüşmesinin ana eksenini erken seçim tartışmaları ve seçim sistemi konuları oluşturdu.
      15 dakika süren görüşmeden edinilen bilgilere göre, Türkiye'nin şartlarının gittikçe ağırlaştığını dile getiren Sezer, "Bu şartlar bir erken seçimi zorunlu kılıyor" dedi. Türkiye'de seçimlerin zamanında yapılmadığına atıfta bulunan Cumhurbaşkanı, "5 yıllık süre tam dolmadan seçim gerçekleşiyor. Bugüne kadar 3,5 - 4 yılı bulmamış. Dolayısıyla erken seçim için mahzur görünmüyor. Bu, Türkiye'nin rahatlaması açısından önem taşıyor" diye konuştu.
     
      'Sistem adil değil'

      Mevcut seçim sisteminin de temsilde adalet ilkesini yansıtmadığını kaydeden Sezer, "Mevcut tabloya bakıldığında seçmen iradesinin büyük bölümü TBMM'ye yansımıyor. Bu temsilde adalet ilkesinin olmadığının göstergesi. Bir anayasacı olarak temsilde adalet sağlanması gerektiği kanaatindeyim. Bu amaçla seçim barajının yüzde 7 veya 8'e düşürülmesinde fayda olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
      Her kongre sonrasında Başkanlık Divanı olarak Cumhurbaşkanı'nı ziyaret etmeyi gelenek haline getirdiklerini anlatan Bahçeli de kongre süreci, MYK ve divan seçimleri hakkında Sezer'e kısa bir bilgi sundu. Erken seçimin zorunluluğu konusunda Cumhurbaşkanı ile aynı fikri paylaştıklarını belirten Bahçeli, şöyle devam etti: "Türkiye'nin ağır sorunlarına karşı milli iradeye dayalı bir çözüm bulunabilmesi için, erken seçimi zaruri görüyoruz. Ancak Meclis İç Tüzüğü, Anayasa ve seçim sonrası TBMM'nin yeniden oluşum süreci ile Cumhurbaşkanlığı için öngörülen 1 aylık süre dikkate alındığında erken seçimin nisandan önce martta yapılması gerekiyor. 4 veya 11 Mart en uygun tarih görünüyor. Bunun için de Aralık sonuna kadar erken seçim kararı alınmalı." Bahçeli, Türkiye'nin "ağır şartlar" altında geçirdiği bu dönemde en çok istikrara ihtiyaç bulunduğunu da kaydetti.
 
“Bilginin elde edilmesi... bizi iyiye ulaştıracaktır.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.160 Saniyede Yüklendi.