Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Haberler > Güncel
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Bush 'sınırlı çekilme'ye onay verdi
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

Bush 'sınırlı çekilme'ye onay verdi

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj Tersinden sırala
AJAN Açılır Kutu Gör
Super Moderator
Super Moderator
Simge

Kayıt Tarihi: 26-01-2007
Konum: İstanbul
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 319
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı AJAN Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Bush 'sınırlı çekilme'ye onay verdi
    Gönderim Zamanı: 21-09-2007 Saat 02:59
 bu amerika da sonunda çıktı şu ıraktan


Yukarı Dön
S3Z3R Açılır Kutu Gör
Moderator
Moderator
Simge

Kayıt Tarihi: 31-03-2007
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 820
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı S3Z3R Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15-09-2007 Saat 00:12
 Bush 'sınırlı çekilme'ye onay verdi
 
 
 
ABD Başkanı Bush, televizyonlardan halka seslendi 
 
 
Irak'taki ABD askerlerinin bir bölümü, aralık ayından itibaren ülkelerine dönmeye başlıyor. ABD Başkanı George Bush, Irak'taki ABD birliklerinin komutanı David Petraeus'un, ''aşamalı'' çekilme tavsiyesine uyma kararı aldı. Ancak muhalefetteki Demokratlara göre bu bir ''göz boyama hamlesi''...

ABD Başkanı Bush, yaptığı televizyon konuşmasında Irak'tan asker çekme kararını Irak'ta elde edilen başarıya bağladı.
 
Bush, "Irak'ta elde ettiğimiz başarı sayesinde askerlerin eve döndüğünü görebileceğiz. Bu kararla birlikte yıllardır bu konuda farklı görüşler savunan çevrelerin istekleri yerine geliyor" dedi.
 
Bush'un bu sözleri, ABD askerlerinin ülkeye geri dönmesi için bir an önce bir takvim açıklanması yönünde, rakip Demokrat Parti'den gelen baskılara boyun eğmediğini gösterdi.
 
ABD Başkanı, kendi partisi Cumhuriyetçi Parti ve rakibi Demokrat Parti'ye seslenerek, "Hangi partiye ait olursanız olun, Irak konusunda pozisyonunuz ne olursa olsun, ABD'nin hayati çıkarının, kaosu önlemek ve Ortadoğu'ya umut sağlamak olduğunda anlaşmalıyız. Haydi, Ortadoğu'da kuvvet politikası çerçevesinde bir araya gelelim" dedi.
 
Aralıkta 5 bin 700 asker çekilecek
 
ABD Başkanı, yeni Irak stratejisini Kongre'de savunan ve Irak'tan tamamen çekilmenin karşısında duran Orgeneral Petraeus'un "sınırlı sayıda askerin aşamalı çekilmesi" planına onay verdiğini açıkladı.
 


Plana göre, 2008'e kadar 5 bin 700 asker çekilecek. Ülkedeki 20 tugay, 15'e indirilecek. Temmuz ayına kadar ise 30 bine yakın askerin Irak'tan çekilmesi gerekiyor.
 
Böylece Irak'taki asker sayısı 138 bine düşecek. Ancak bu durumda bile, Irak'taki asker sayısı sadece "8 ay öncesine" gerilemiş olacak.
 
Yani aslında sadece yeni Irak stratejisi uyarınca geçtiğimiz şubat ayından beri Irak'a gönderilenler kadar asker geri çekilmiş olacak.
 
Demokratlar tepkili
 
Muhalefetteki Demokratlara göre bu göstermelik bir hamle. Başkan adaylarından Hillary Clinton, bu hamleyi yetersiz ve geç alınmış bir karar olarak nitelendirdi.
 
Bush'un konuşmasına Demokratlar adına cevap veren Senatör Jack Reed ise, "Anayasal görevimizi yerine getireceğiz ve Irak'taki stratejiyi değiştireceğiz" dedi.
 
Bush'un konuşmasında Demokratların kaygılarını haklı çıkaran noktalar da vardı: "Iraklı liderler başarılarının ABD'nin politik, ekonomik ve güvenlik alanında desteğini gerektirdiğinin bilincinde. Bu benim başkanlık dönemimden de uzun bir işbirliği olacak. Iraklı liderler bizden kalıcı bir işbirliği bekliyor."
 


Bu sözler onbinlerce ABD askerinin en azından 2009'a kadar Irak'ta kalacağını ortaya koydu.
 
Orgeneral David Petraeus, ABD Kongresi'nde 4 gün önceki konuşmasında, gelecek yaza kadar Irak'tan yaklaşık 30 bin ABD askerinin çekilmesini öngördüğünü söylemişti.
 
Petraeus, 2 bin ABD deniz piyadesinden oluşan bir grup askerin, bu ay sonuna doğru Irak'tan çekileceğini, ardından aralık ortasında 3 bin 500 - 4 bin askerin daha çağrılacağını, Temmuz 2008'e kadar da çekilen asker sayısının 30 bini bulmasını beklediğini belirtmişti.
 
Bush'un konuşmasında, Irak hükümetinin, Irak'taki topluluklar arasında uzlaşmaya varılması ve siyasi ilerlemenin tamamlanması için kararlı davranması gerektiğini vurgulayacağı da belirtiliyor.
 
Irak hükümeti
 
ABD'nin müttefiki olan Irak'ın, varolma savaşı verdiğini belirten Bush, bütün dünyada ABD'ye savaş açan teröristler ve aşırıların, Irak hükümetini devirmeye, bölgeyi kontrol altına almaya ve ABD'ye evinde saldırmaya çalıştığını söyledi.
 
Bush, "Eğer Irak'ın genç demokrasisi bu düşmanlara sırtını dönebilirse, bu daha umutlu bir Ortadoğu ve daha güvenli bir ABD anlamına gelecek" diye konuştu.
 
Konuşmasında, Irak hükümetinin siyasi uzlaşma ve güvenlik konularındaki hedeflere ulaşmada başarısız olduğunu kabul eden Bush, Iraklı liderlerle görüşmelerinde, bu hedeflere ulaşılmasının elzem olduğunu ifade ettiğini anlattı.
 
Irak'ın komşuları İran ve Suriye'ye de seslenen Bush, bu hükümetlerden, Bağdat hükümetinin çabalarının altını oymaktan vazgeçmelerini talep etti.
 
Bush, uluslararası toplumdan da, Irak'ın ekonomisine yardımın canlandırılması ve Irak'ın BM'deki misyonunun genişletilmesine destek istedi.
 
Son olarak ABD askeri ve istihbarat yetkilileriyle diplomatlara ve ön cephede savaşan sivillere hitaben, "ABD, sizden ne istediyse yaptınız" diyen Bush, konuşmasını "Tanrı ABD'yi korusun" sözleriyle bitirdi.
 Kaynak:http://www.cnnturk.com/DUNYA/haber_detay.asp?PID=319&haberID=390953

Düzenleyen OSCAR_GS - 15-09-2007 Saat 00:15
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.156 Saniyede Yüklendi.